
                  CANADlAN  RAlLWAY  OFFlCE  OF  ARBITRATION 
 
                                CASE NO. 568 
 
                 Heard at Montreal, Wednesday, October 13,1976 
 
                                Concerning 
 
                  CANADIAN PACIFlC TRANSPORT COMPANY LlMlTED 
                      (C. P. Transport Western Division) 
 
                                   and 
 
     BROTHERHOOD OF RAlLWAY, AIRLINE AND STEAMSHIP CLERKS, FREIGHT 
                 HANDLERS, EXPRESS AND STATlON EMPLOYEES 
 
                                 EXPARTE 
 
DISPUTE: 
 
Whether or not Mrs. L. Lewis is entitled to maintain and accumulate 
seniority on the Accounting Department seniority list. 
 
EMPLOYEE'S STATEMENT OF ISSUE: 
 
Mrs. L. Lewis whose seniority date is April 3rd, 1958, was afforded 
seniority protection from January 4th, 1966, the date she became 
System Board Secretary - System Board No.  15, representing employees 
of C.P. Rail and C.P. Transport. 
 
On the date of January 15th, 1974, Mrs. Lewis was advised by letter 
that approval for extension of leave of absence without pay from 
January lst, 1974, to December 3lst, 1974, was granted. 
 
On September 12th 1974, a letter over the signature of Mr. C. C. 
Baker advised the General Chairman that the last authorized leave of 
absence for Mrs. Lewis expired December 3lst, 1972. 
 
Mrs. Lewis was subsequently granted leave of absence for the year 
1975. 
 
By letter dated January l6th, 1976, the Company advised the General 
Chairman that Mrs. Lewis' leave of absence expired December 31st, 
1975 and her record with the Company was now closed. 
 
The Union contend this is in violation of Article 21.8 of the 
Collective Agreement. 
 
The Company advise that Mrs. Lewis does not come under the scope of 
the collective agreement.  Therefore, the Union request under Article 
21.8 of the Agreement cannot be dealt with. 
 
FOR THE EMPLOYEE: 
 
(SGD.) R. WELCH 
SENIOR GENERAL CHAIRMAN 
 



There appeared on behalf of the Company: 
 
  C. C. Baker        Director, Labour Relations & Personnel,CP 
                     Transport, Vancouver 
 
And on behalf of the Brotherhood: 
 
  R.    Welch        Senior General Chairman, B.R.A.C. Vancouver 
  D. C. Duquette     General Chairman (Rail) - B.R.A.C., Montreal 
  R. J. Cranch       National Secretary-Treasurer, B.R A C 
                     Montreal 
 
 
              AWARD OF THE ARBITRATOR 
 
The company has raised a preliminary objection to the effect that 
this matter is not arbitrable, on the grounds that it was not filed 
in timely fashion, and that the ex parte application was not made on 
proper notice. 
 
As to the first ground of objection, the union was advised in 
January, 1975, that the leave of absence which had been granted the 
grievor would expire at the end of that year.  The grievor, it 
appears, had notice of this condition of leave.  Any objection to the 
imposing of such condition ought to have been raised at that time. 
It does not necessarily follow, however, that the grievor's 
employment would terminate automatically if she did not return to 
work immediately on the expiry of the leave of absence.  Some further 
step was required to be taken by the company in this regard.  This 
would appear to have been done on January 16, 1975, when the company 
advised the union that the leave of absence had expired and that the 
grievor's record was closed.  There is, surprisingly, nothing in the 
material before me to show that the grievor herself was directly 
advised of what was, in effect, the termination of her employment, 
although it seems she did have advice as to the matter. 
 
The matter was raised as a grievance, it appears, on February 9, 
1976.  This was twenty-four days after the cause of the grievance, 
that is the closing of her record, had occurred.  Even allowing for 
any delay in receipt of the company's letter, it is apparent that the 
fourteen-day time limit for the filing of grievances, set out in 
article 28 of the collective agreement, was not met.  By article 
28.3, when a grievance is not progressed by the union within the 
prescribed time limits, "it shall be considered as dropped".  As 
arbitrator, I have no jurisdiction to alter or amend any of the 
provisions of the collective agreement.  This grievance was not put 
forward in accordance with the terms of the collective agreement, and 
accordingly I have no jurisdiction to hear it.  It should be added 
that this is not, in my view, a case relating to any "correction" of 
a seniority list, and which might be brought within ninety days of 
the posting of such list, something required to be done by January 15 
of each year.  There is no question of accuracy of information or of 
relative standing of employees, or of accidental ommission of a name. 
It is the grievor's status as an employee which is substantially in 
issue, and that matter was required to be raised as a grievance 
within fourteen days. 
 



For the foregoing reasons the grievance must be dismissed. 
 
 
 
                                    J.F.W. WEATHERILL 
                                    Arbitrator 

 


