
             CANADIAN  RAILWAY  OFFICE  OF  ARBITRATION 
 
                                 CASE NO. 581 
 
            Heard at Montreal, Wednesday, November lO, 1977 
 
                                 Concerning 
 
                      CANADlAN NATlONAL RAlLWAY COMPANY 
 
                                     and 
 
        CANADlAN BROTHERHOOD OF RAlLWAY, TRANSPORT AND GENERAL 
                                   WORKERS 
 
DlSPUTE: 
 
The Brotherhood alleges the Company violated Article 13.3 of 
Agreement 5.1 when they failed to give Mr. S. Shewchuk, Industrial 
Services Clerk at Thunder Bay, Ontario, notice of the abolishment of 
his position when the rest days of his assigned position were 
changed. 
 
JOINT STATEMENT OF ISSUE: 
 
On 3 October 1975 Mr. Shewchuk was advised that effective 6 October, 
the rest days of his assignment were being changed to Saturday and 
Sunday from Sunday and Monday. 
 
The Brotherhood contends that the Company should have advised Mr. 
Shewchuk that his position was to be abolished on a certain date and 
that a bulletin advertising the new position should have been posted 
to be awarded to the successful applicant on the same date as the 
abolishment of the former position.  The Company contends that Mr. 
Shewchuk was given proper notice in accordance with Article 6.1(b) 
and the position was properly declared vacant and bulletined under 
Article 12.4. 
 
The grievance has been processed through the various steps of the 
grievance procedure and ultimately to arbitration. 
 
FOR THE EMPLOYEE:                   FOR THE COMPANY: 
 
(Sgd.) J. A. Pelletier              (Sgd.) S. T. Cooke 
National Vice-President             Assistant Vice-President 
                                    Labour Relations 
 
There appeared on behalf of the Company: 
 
  D. J. Matthews       System Labour Relations Officer, C.N.R., 
                       Montreal 
  P. A. McDiarmid         ''      ''      ''        ''        '' 
  N. L. Price          Labour Relations Assistant, C.N.R., 
                       Moncton 
  R. T. Russell        Labour Relations Assistant, C.N!.R., Winnipeg 
  A. E. McKenzie       Carload Srpervisor, C.N.R., Truro 
 



And on behalf of the Brotherhood: 
 
  W. H. Matthew        Regional Vice President, C.B.R.T., Winnipeg 
  J. A. Pelletier      National Vice President, C.B.R.T., Montreal 
 
 
                      AWARD  OF  THE  ARBlTRATOR 
 
Prior to the change of hours in question, the grievor's assignment 
was 1400 - 2200 hours, Tuesday to Friday, and 0800 - 1600 hours on 
Saturday, Sunday and Monday were his rest days. 
 
On Friday, October 3, 1975, the grievor was advised that the rest 
days would be changed to Saturday and Sunday and that the assignment 
would work 1400 - 2200 hours, Monday to Friday.  Article 12.4 is as 
follows: 
 
      "12.4 A permanent position shall be declared vacant, and 
       bulletined only to the seniority group at the station or 
       terminal affected, when the regularly assigned starting time 
       or spread of hours is changed two hours but less than eight 
       hours, the rate of pay is changed, except as a result of a 
       general wage increase, or assigned rest day or days are 
       changed.  Such position shall be awarded to the qualified 
       senior employee at such station or terminal who makes written 
       application therefor within five calendar days from the date 
       the bulletin is posted, and subsequent vacancies will be 
       advertised in the same manner.  An employee, displaced as a 
       result of the foregoing must within five calendar days of 
       being displaced, exercise his seniority rights to another 
       position which he is qualified to fill in his own seniority 
       group at his station or terminal.  Such an emplovee, after so 
       exercising his seniority, but before working on such position, 
       may displace a junior employee filling a temporary vacancy. 
       When the starting time or spread of hours of a position is 
       changed eight hours or more, the position will be bulletined 
       to the Area." 
 
lt was necessary, under that article, to declare the position vacant, 
and bulletin it.  This was done.  Article 13.3 sets out the rights of 
a person whose position is abolished.  There is really no allegation 
to the effect that the grievor was prevented from exercising his 
seniority under this article.  The issue seems rather to be whether 
or not the abolition of the position and consequent displacement of 
the grievor was improper.  Since, by reason of the extent of the 
change in schedule, it was required, under article 12.4 to declare 
the position vacant, the real question appears to be whether the 
notice of the change was sufficient.  That is, the Company was 
entitled to alter the assignment, having regard to the nature of the 
alteration, it was required to declare the position vacant and 
bulletin it, there remains to be determined whether the Company was 
under any special obligation to the grievor in these circumstances. 
 
Article 6.1 (b) of the collective agreement permits reassignment of 
days of service on 72 hours notice.  The grievor was not required to 
work on his Sunday and Monday rest days, and thus had 72 hours' 
notice of the change.  In fact, he accepted to work on the new 



assignment starting on the Monday, pending the bulletining of the 
position, but that neither preJudices nor advances his case. 
 
It was argued, in effect, that the new position ought not to have 
been filled until it was filled by bulletining, that is, that the old 
position should have been continued until that time.  I was not 
referred to any provision of the collective agreement which would 
support that view.  By Article 6, noted above, the Company may 
reassign days of service.  It was required to bulletin the position 
in question, and no employee's rights are affected by its being 
filled pending the outcome of the bulletin.  The grievor has not been 
prejudiced in the assertion of rights under article 13.  There is 
nothing in Case No.  253 to support the viev that the bulletining 
procedure for a new assignment must be completed before a previous 
assignment can be stopped. 
 
There has been no violation of the collective agreement in these 
circumstances.  Accordingly, the grievance must be dismissed. 
 
 
                                         J.F.W. WEATHERILL 
                                         ARBITRATOR 

 


