
             CANADIAN  RAILWAY  OFFICE  OF  ARBITRATION 
 
                            CASE NO. 588 
 
            Heard at Montreal, Tuesday, January 11, 1977 
 
                             Concerning 
 
                  CANADIAN NATIONAL RAILWAY COMPANY 
 
                                 and 
 
       CANADIAN BROTHERHOOD OF RAILWAY, TRANSPORT AND GENERAL 
                               WORKERS 
DISPUTE: 
------- 
Claim from wharf employee D. J. LeBlanc, Halifax, N.S., for 
unassigned work on December 5, 1975. 
 
JOINT STATEMENT OF ISSUE: 
------------------------ 
Mr. D. J. LeBlanc held a regular assignment as Checker, Halifax 
Wharf.  On December 5, in filling an unassigned position of Checker, 
the Company called and employed an unassigned employee in preference 
to Mr.LeBlanc. 
 
The Brotherhood has progressed a claim on behalf of Mr. LeBlanc, for 
ten hours' pay at one and one-half times the hourly rate, 
representing the time worked by the unassigned employee on the shift 
in question.  The Brotherhood contends that the Company's failure to 
employ Mr. LeBlanc for the unassigned position, is a violation of 
Article 3.8 of Agreement 5.62. 
 
The Company has declined the claim on the basis that Article 3.8 
applies to unassigned emoloyees, and does not contemplate the use of 
assigned employees to fill unassigned positions. 
 
FOR THE EMPLOYEE:                        FOR THE COMPANY: 
----------------                         --------------- 
(SGD.) J. A. PELLETIER                   (SGD.) S. T.  COOKE 
NATIONAL VICE-PRESIDENT                  ASSISTANT VICE-PRESIDENT - 
                                         LABOUR RELATIONS 
There appeared on behalf of the Company: 
 
  A. D. Andrew  -   System Labour Relations Officer, C.N.R., Montreal 
  W. D. Agnew   -   Labour Relations Assistant, C.N.R., Moncton, N.B. 
 
And on behalf of the Brotherhood: 
 
  J. A. Pelletier - National Vice President, C.B.R.T., Montreal 
 
 
                     AWARD  OF  THE  ARBITRATOR 
                     -------------------------- 
 
Article 3.8 of the collective agreement is as follows: 
      "3.8 ln filling unassigned positions, employees will be 



       required to report to a central calling point designated by 
       the Company and shall be called in seniority order starting 
       from the top of the list." 
 
The grievor had a regular assignment, and had, it seems, worked his 
regular 40 hours during the week in question.  His claim is that he 
was entitled to an unassigned position on December 5.  This position 
was given to an unassigned junior employee.  It is said that the 
grievor was not available at the hiring hall, so that his claim could 
not succeed in any event, but it appears that there are similar 
grievances by employees who were available, and I am asked to decide 
this case on the general principle involved, that is, on the 
interpretation of Article 3.8. 
The grievor is certainly an employee, and the fact is that he was not 
called in seniority order for the unassigned position in question. 
It is the Union's contention that that is sufficient to entitle the 
grievor to succeed in this grievance.  It is the Company's position, 
however, that Article 3.8, read in its proper context, sets out what 
is to be done with respect to unassigned employees, and does not give 
assigned employees, who have already had the benefit of their regular 
jobs, the right to exercise seniority over unassigned employees, for 
unassigned positions. 
 
The Company relies on the structure of Article 3 as a whole. 
Articles 3.1 to 3.7 deal with assigned positions and with how they 
are to be filled.  Article 3.8 then deals with unassigned positions, 
and its thrust really seems to be that those seeking unassigned 
positions be called (at the central calling point) in order of 
seniority.  A very literal reading of Article 3.8 would permit the 
conclusion that any employee may take advantage of that procedure, 
and of the exercise of seniority rights which is provided for.  ln my 
view, however, the employees contemplated by Article 3.8 are those 
who have not obtained assigned positions pursuant to the preceding 
articles.  This reading of the article is, I think, confirmed by 
Article 3.9 (which is surely to be read together with Article 3.8) 
which sets out what is to be done for the "senior unassigned 
employee" who"should have been called" for such a position, but was 
not.  In that provision, it is made clear that it is unassigned 
employees with which Articles 3.8 and 3.9 are concerned. 
 
For these reasons, the grievance must be dismissed. 
 
 
 
 
 
 
                                            J. F. W.  WEATHERILL 
                                            ARBITRATOR 

 


