
             CANADIAN  RAILWAY  OFFICE  OF  ARBITRATION 
 
                             CASE NO.648 
 
            Heard at Montreal, Tuesday, January 10, 1978 
 
                             Concerning 
 
                 CANADIAN PACIFIC LIMITED (CP RAIL) 
 
                                 and 
 
    BROTHERHOOD OF RAILWAY, AIRLINE AND STEAMSHIP CLERKS, FREIGHT 
                              HANDLERS, 
                    EXPRESS AND STATION EMPLOYEES 
 
 
DISPUTE: 
------- 
Claim of Messrs.  C.J. Griffin and F.D. Hodges for eight hours pay as 
Checkers account not permitted to exercise their basic seniority on 
March 22, 1977. 
 
JOINT STATEMENT OF ISSUE: 
------------------------ 
On March 22, 1977 the following six Checkcrs were employed: 
 
 
CHECKERS CALLED    CHECKER'S SENIORITY DATE     BASIC SENIORITY DATE 
---------------    ------------------------     -------------------- 
 
K. E. Palmer       December 16, 1936            December 16, 1936 
C. G. O'Keefe      December 20, 1942            August   25, 1942 
M. R. Smith        February 13, 1947            December 16, 1936 
V.    Theriault    December 31, 1947            November 25, 1941 
J. N. Doucet       December 31, 1947            January  13, 1942 
R.    Cameron      December 31, 1947            February 23, 1943 
 
While all of the Checkers called were senior to both Messrs.  Hodges 
and Griffin on the Checker's Classification list, four of the 
Checkers called were junior to both Messrs.  Hodges and Griffin on 
the basic seniority list.  The seniority dates of Messrs.  Hodges and 
Griffin are as follows: 
 
                  CHECKER'S SENIORITY DATE       BASIC SENIORITY DATE 
                  ------------------------       -------------------- 
 
C. J. Griffin     January   2, 1965              December 12, 1939 
F. D. Hodges      February 21, 1955              February  3, 1940 
 
Messrs.  Hodges and Griffin were not required in their basic freight 
handler's classificatIon and requested that they be permitted to 
exercise their basic seniority over junior employees, in accordance 
with the provisions of the Job Security Agreement.  They were not 
permitted to do so. 
 
lt is the contention of the Union that the Memorandum of Agreement 



effective June 1, 1965 (copy attached) revised the Collective 
Agreement so that Freight Handlers may exercise seniority in 
accordance with Article 1 (e) of Appendix "B" of the Job Security 
Agreement. 
 
It is the contention of the Company that the June 1, 1965 Memorandum 
of Agreement did not revise the Collective Agreement and further, 
that Appendix "B" of the Job Security Agreement has no application in 
the instant case. 
 
 
FOR THE EMPLOYEES:                     FOR THE COMPANY: 
-----------------                      --------------- 
(SGD.) W. T. SWAlN                     (SGD.) R. A.  SWANSON 
GENERAL CHAIRMAN                       GENERAL MANAGER, O. &  M. 
                                       ATLANTIC REGION, CP RAIL 
 
There appeared on behalf of the Company: 
 
  M. A. Pinard   -   Supervisor Labour Relations, CP Rail, Montreal 
  D.    Cardi    -   Labour Relations Officer, CP Rail, Montreal 
  R.    Tufts    -   General Shed Foreman, West Saint John Wharf, CP 
                     Rail, N.B 
 
 
And on behalf of the Brotherhood: 
 
  W. T. Swain    -   General Chairman, B.R.A.C., Montreal 
  D.    Herbatuk -   Vice General Chairman, B.R.A.C., Montreal 
  J. M. Scott    -   Vice General Chairman, B.R.A.C., Saint John, 
                     N.B. 
 
                     AWARD  OF  THE  ARBlTRATOR 
                     -------------------------- 
 
The two grievors, as is clear from the Joint Statement, have greater 
basic seniority than certain employees who worked on the day in 
question.  The grievors are Freight Handlers.  There being no work 
available for them in that classification, they seek to exercise 
their basic seniority in order to work as Checkers.  They have 
seniority dates as Checkers, and no question of qualifications 
appears to arise in this case.  Their seniority dates as Checkers, 
however, are subsequent to those of the employees who worked in that 
classification, even though, as noted, some of those employees were 
junior to the grievors in terms of basic seniority. 
 
The question to be determined is whether, in the circumstances of 
this case, the grievors could rely in their claim to work as 
Checkers, not merely on their classification seniority as Checkers 
(which was not sufficient to entitle them to work as against the 
other employees) but on their basic seniority, in which case the 
grievance would succeed. 
 
There are two agreements covering rules and wages for the employees 
concerned, one covering (inter alia) Checkers and the other covering 
(inter alia) Freight Handlers.  The two agreements, it appears, cover 
a total of ten employee classifications, and in respect of those 



classlfications the Company maintains nine separate seniority 
rosters.  Under either agreement vacancies are subject to bulletin - 
except that under the agreement which includes Freight Handlers, that 
classification itself is not subject to bulletin.  Successful bidding 
on any bulletin is based on ability, merit and seniority.  As has 
been noted, it does not appear that these matters are in issue in the 
instant case. 
 
Wharf employees work on a daily call basis, employees being called in 
seniority order from the appropriate roster in accordance with the 
need for work in a given classification.  On the day in question the 
grievors were not called as Freight Handlers because they did not 
have sufficient seniority on the Freight Handlers' roster (it is, 
indeed, the basic classification).  There is no complaint about that. 
Further, they were not called as Checkers because they did not have 
sufficient seniority on the Checkers' roster.  That is what the 
complaint is about.  The question may be said to be whether the 
grievors' seniority on the Checkers' roster matters, given their 
basic seniority and (I assume for the purpose of this case), their 
qualifications. 
 
The matter is governed, of course, by the terms of any applicable 
collective agreement between the parties.  As a general matter, the 
system of entitlement to work on a daily call basis (as opposed to 
entitlement to exercise seniority where an employee is laid off, a 
matter which I do not determine here) is as has been described, and 
it appears to be common ground that an employee is only entitled to 
be called to work in any classification in accordance with his 
seniority in that classification unless the effect of the agreement 
effective June 1, 1965 is to alter that situation. 
 
ln its submission made at the hearing, the Company stated its view of 
the Union's position very broadly, indicating that the Union claimed 
that a freight handler, even if he had not established himself in any 
other classification and his name had never been shown on any 
classification roster, gained the right to work in these various 
classifications in preference to employees whose names were on the 
classification rosters so long as their basic freight handlers' 
seniority was greater than that of other employees.  This can be 
restated as being the view that an employee could at any time claim 
any job in which he had greater seniority than an incumbent.  I do 
not consider such a far-reaching proposition to be a fair statement 
of the Union's position; in any event, such broad question is not 
involved here, because the grievors do in fact have seniority in the 
Checkers' classification.  The question is whether they can use their 
basic seniority in order to claim work as a Checker - again, it 
should be repeated that the issue arises with respect to work on a 
daily call basis, and not with respect to the exercise of seniority 
in a lay off or some other situation. 
 
The last paragraph of the agreement effective June 1, 1965, is as 
follows: 
 
     "Separate Collective Agreements between the Brotherhood of 
      Railway & Steamship Clerks and the Company that are directly 
      affected by the seniority and related rules changes, including 
      qualification rules, in this Memorandum of Agreement, shall be 



      amended to the extent necessary to conform to the provisions of 
      this Memorandum of Agreement, such changes to be effective June 
      lst, 1965." 
 
This agreement, on its face, requires the parties to amend, or 
perhaps in itself did amend certain other agreements in certain 
respects.  The question is, then, whether it amended the agreements 
involved here in such a way as to support the claim now advanced on 
behalf of the grievors.  There was no express amendment of the 
agreements involved here in this regard, and the conduct of the 
parties in the period since June 1, 1965, does not show that it was 
considered that, at least as far as entitlement to daily calls was 
concerned, the seniority provisions had been amended.  There was, 
however, experimentation with "preference rosters" by virtue of 
which, if sanctioned under the collective agreement, claims such as 
those before me might succeed.  To the extent that the practice of 
the parties is to be considered, it does not show that they in fact 
considered the applicable collective agreements as having been 
amended. 
 
Appendix "B" of the Job Security Agreement, referred to in the Joint 
Statement, provides in Article 1(e) as follows: 
 
   "1.  An employee who is not disqualified under Clause 4 hereof, 
    shall be eligible for a benefit payment in respect of each full 
    week of seven consecutive calendar days of layoff (herein called 
    "a claim week") or to a severance payment provided he meets all 
    of the following requirements: 
 
    (e) He has exercised full seniority rights on his basic seniority 
    territory as provided for in the relevant collective agreement, 
    except as otherwise expressly provided in Clause 4, paragraphs 
    (b) and (c) of this Appendix "B"." 
 
This provision simply provides that in order for an employee to be 
eligible for benefits under the Job Security Agreement, he must 
exercise "full seniority rights" on his basic seniority territory. 
lt does not go to the question of what those seniority rights may be. 
The instant case involves a claim to be assigned certain work.  It 
may be that in some circumstances, as in the case of a lay-off, 
employees such as the grievors could exercise their seniority rights 
so as to displace Checkers having less basic seniority.  I do not 
consider, however, that that is the issue here.  The grievors have 
not, from what appears in the Joint Statement, been laid off. 
 
The agreement of June 1, 1965 does provide for the exercise of 
seniority rights to displace junior employees in a seniority group 
where an employee's position is abolished or where he is displaced. 
It provides as well for the provision of basic seniority territories 
and groupings, and while I make no findings of fact on the matter in 
this case, it would appear that Freight Handlers and Checkers may 
well be in the same "seniority group" for this purpose.  That purpose 
is not, however, the claiming of assignments which are on a daily 
call basis.  The grievors positions were not abolished and they were 
not displaced. 
 
In my view, the agreement of June 1, 1965 does not alter the 



arrangements which have existed and do exist under the applicable 
collective agreements with respect to the calling of employees on a 
daily basis on their assignments.  While, as I have noted, it may be 
that its effect is to permit the exercise of seniority in some cases, 
it does not permit that exercise in the circumstances of this case. 
 
The Company contended that even had the grievors been laid off, they 
would not have been entitled to exercise their basic seniority with 
respect to Checkers' jobs.  That is a matter which, for the reasons I 
have given, need not be determined in this case. 
 
For the reasons above set out, the grievance is dismissed. 
 
 
 
 
                                          J. F. W.  WEATHERILL 
                                          ARBITRATOR 

 


