
             CANADIAN  RAILWAY  OFFICE  OF  ARBITRATION 
 
                            CASE NO. 651 
 
            Heard at Montreal, Tuesday, February 14, 1978 
 
                             Concerning 
 
                 CANADIAN PACIFIC LIMITED (CP RAIL) 
 
                                 and 
 
    BROTHERHOOD OF RAILWAY, AIRLINE AND STEAMSHIP CLERKS, FREIGHT 
                              HANDLERS, 
                    EXPRESS AND STATION EMPLOYEES 
 
                               EXPARTE 
                               ------- 
 
DISPUTE: 
------- 
Selection of Trainees at Calgary, Alberta, for Dispatchers' Training 
Program. 
 
EMPLOYEES' STATEMENT OF ISSUE: 
----------------------------- 
On February 14, 1977, the Company bulletined for six (6) relief Train 
Dispatchers at Calgary and on March 4, 1977, appointed six (6) 
candidates to attend Dispatchers' training school. 
 
The Union claims that the Company should have appointed the relief 
Train Dispatchers under Articles 8.02 and 6.01 and then selected 
candidates for training under Article 40.02. 
 
The Company denied the claim. 
 
FOR THE EMPLOYEES: 
----------------- 
(SGD.) D. C. DUQUETTE 
CENERAL CHAIRMAN - BRAC 
SYSTEM BRD. NO. 15 
 
There appeared on behali of the Company: 
 
  M. M. Yorston    -   Labour Relations Officer, CP Rail, Montreal 
  P.    Timpson    -   Assistant Supervisor, Labour Relations,CP 
                       Rail, Van. 
  H.    MacAulay   -   Superintendent, CP Rail, Vancouver 
 
And on behalf of the Brotherhood: 
 
  D. C. Duquette   -   General Chairman, B.R.A.C., Montreal 
 
 
 
 
                     AWARD  OF  THE  ARBITRATOR 



                     -------------------------- 
 
At the hearing of this matter, the Company raised the preliminary 
objection that in the case of one of the four individuals on behalf 
of whom this grievance is brought he had not filed a timely 
grievance.  In fact, no individual grievance forms appear in the 
material before me.  Three of the employees concerned did communicate 
a complaint relating to their non-appointment to the posted vacancy. 
The Union representative advised that the fourth person, Mr. Seifert, 
did so as well.  The grievance put forth by the local chairman is 
general in form and covers the whole matter of the sufficiency of the 
posting, rather than individual cases.  There is no document before 
me in which the Company objects to proceeding with the case of Mr. 
Seifert.  In the circumstances, it is my view that his rights should 
now be assessed on the same basis as those of the other employees 
involved. 
 
Articles 8.02 and 6.01 of the collective agreement are as follows: 
 
  "8.02 Spare Dispatchers will be appointed from their respective 
   seniority districts, if available, in accordance with Article 
   6.01., the bulletin to state the division headquarters of each 
   position advertised.  Appointees will be allowed sufficient time 
   to learn the work of dispatching under a Dispatcher, such time not 
   to exceed two weeks or such longer period as may be considered 
   necessary by the Company officer concerned.  Employees being 
   trained under this Article will be governed by the provisions of 
   Article 40.02.05.  Dispatchers who are providing the training 
   under this Article will be paid in accordance wjth Article 
   40.01.03. 
 
  "6.01 Except as provided in Article 7.16, all vacancies and 
   appointments for sixty calendar days or over will be bulletined 
   immediately by "23" message over the seniority district on which 
   they occur; and when allotted shall be known as established 
   positions.  Positions advertised as temporary will be bulletined 
   as permanent at the expiration of one year unless otherwise 
   mutually agreed between the Superintendent and the Local Chairman. 
   If it is known prior to the expiration of one year that the 
   position will be required permanently, it shall be so bulletined." 
 
On January 5, 1977, the Company issed Bulletin No.  1, inviting 
applications for six vacancles as Relief Train Dispatcher.  A number 
of employees, including two of the grievors, applied, the names of 
the applicants being posted in Bulletin No.5, on January 19.  It 
seems to have been agreed between the parties that none of the 
applicants had sufficient experience (that at least is the Union's 
view of the matter) and it was agreed in any event that Bulletins 1 
and 5 would be cancelled. 
 
That was done by Bulletin No.8 on February 14, 1977, which again 
invited applicants for six Relief Train Dispatchers' positions.  The 
bulletin indicated that "considerable train order experience" was 
required, and that applicants should be prepared to take a six-week 
course, followed by on-the-job training.  A number of employees, 
including the grievors, applied on this posting, and on March 4, 
1977, the Company issued Bulletin No.9, listing the successful 



applicants. 
 
Among the successful applicants was a Mr. Cox, an employee of 
considerable seniority, who had not bid bn the earlier bulletin.  The 
other applicants, who would appear to have less seniority than the 
grievors, had all applied on the earlier posting.  If in fact they 
had been considered unqualified at that time, it is difficult to 
understand how they would have become qualified in the interval, 
particularly when the only significant change in the job bulletin 
appears to have been an insistance on "considerable train order 
experience". 
 
The Union's contention is that the bulletins, especially Bulletins 8 
and 9, are in error, and that the Company, having bulletined for 
Relief Train Dispatchers, then appointed Dispatcher Trainees.  ln my 
view, this contention is correct. 
 
While the original bulletin seeking Relief Train Dispatchers may have 
lacked detail as to the qualifications required (so that the parties' 
agreement to cancel it is understandable) it was, in my view, a 
sufficient posting of the vacancies in the Relief Train Dispatcher 
classification.  The question of whether or not some or any of the 
applicants on that posting were qualified for the position is not 
before me.  That question would no doubt be answered bearing in mind, 
among other considerations,that a training period is contemplated 
under Article 8.02.  The reference to Article 40.02.05, which appears 
at the end of Article 8.02 (and which was added thereto by the 
Memorandum of Agreement of March 2, 1976) refers to the method of 
payment of persons who, being appointed on a Spare Dispatcher 
posting, then take a training period. 
 
The second posting, Bulletin No.8, was, again, a sufficient posting 
for vacancies in the classification of Relief Train Dispatcher (or 
"Spare Dispatcher").  It would seem that, generally, such vacancies 
should be filled by the appointment of the senior person who, in the 
Superintendent's opinion, "is entitled to it" (Article 6.06).  The 
establishment of the qualifications for a position is a prerogative 
of management, subjet to any restrictions set out in the collective 
agreement.  Clearly, under this collective agreement management has a 
considerable discretion in making appointments.  lt may not, however, 
make appointments to positions which have not been bulletined. 
 
The appointments announced by Bulletin No.9 were appointments of 
those "selected to attend the Dispatchers' training school".  While 
the bulletin used rather loose terms, consideration of the parties 
positions and correspondence leaves no doubt that what was meant by 
this was the appointment of Dispatcher Trainees.  Dispatcher Trainees 
are not Relief Train Operators.  The two classifications are 
distinct.  A Relief Train Operator, appointed as such pursuant to 
Article 8.02 may indeed be required to undergo training, and his 
appointment may be subject to the successful completion of such 
training, but subject to that qualification his appointment is and 
remains one of Relief Train Operator, on an advertised position. 
 
A Dispatcher Trainee, hoWever, undergoes training and, if successful, 
establishes seniority as a Dispatcher.  This is done pursuant to 
Article 40 of the collective agreement which establishes a 



Dispatchers' training program.  The Company selects trainees and 
determines the criteria bv which they are to be selected.  That is 
not in issue here.  Article 40.02.02 provides as follows: 
 
    "The opportunity to participate in the Dispatchers' training 
     program will be bulletined firstly to all employees governed by 
     this collective agreement." 
 
Bulletin No.8 was not one offering "the opportunity to participate in 
the Dispatchers' training program".  It was, rather, an offering of 
"six relief Train Dispatchers' positions".  Bulletin No.9, which 
ought to have been an announcement of the successful applicants for 
the Relief Train Dispatcher jobs (or perhaps an announcement that 
there were no - or insufficient - qualified applicants) announced 
instead appointments to the training program.  The provisions of the 
collective agreement simply did not authorize such a bulletin in the 
circumstances. 
 
Accordingly, the grievance is allowed.  In its statement of issue the 
Union claims that there should have been an appointment of 
Dispatchers and then a selection for training.  By Article 8.02, a 
person appointed as a Spare Dispatcher is to be allowed sufficient 
time to learn the work.  That is not the same thing as selection for 
participation in the training program pursuant to Article 40 (even 
although the same training may be involved).  It is for the Company 
to decide if it wants Spare Dispatchers or Trainees, or both.  It 
must then bulletin its vacancies for Spare Dispatchers or its 
opportunities for Trainees, and make its selections in accordance 
with the collective agreement.  The successful Spare Dispatcher will 
(if he succeeds in learning the work) be a Spare Dispatcher and have 
a position.  The successful Trainee however, will, as such, have a 
place on the seniority list. 
 
My award in this matter must be to declare that Bulletin No.9, issued 
on March 4, 1977, is void.  lt will be open to the Company to make a 
proper determination with respect to the applications on Bulletin 
No.8, or to post a bulletin pursuant to Article 40.02.02.  In any 
event, any seniority rights which may have been acquired by junior 
employees as a result of the Company's action in issuing Bulletin 
No.9 must be subordinated to any such rights any of the grievors 
might acquire in the event of their success on Bulletin No.8 or on 
the next bulletin the Company might issue pursuant to Article 
40.02.02.  Any claim for compensation for the grievors would have to 
await the determination of that issue. 
 
 
 
 
 
                                       J. F. W.  WEATHERILL 
                                       ARBITRATOR 

 


