
                  CANADIAN  OFFICE  OF  ARBITRATION 
 
                            CASE NO. 654 
 
            Heard at Montreal, Tuesday, February 14, 1978 
 
                             Concerning 
 
                  CANADIAN PACIFIC LIMITED-CP RAIL 
 
                                 and 
 
             BROTHERHOOD OF MAINTENANCE OF WAY EMPLOYEES 
 
                               EXPARTE 
                               ------- 
DISPUTE: 
------- 
Claim of the Union that laid off Carpenters R. Lapierre, M. Vachon, 
G. Lacombe, T. Jarvis, and G. Lefebvre and Bridgemen S. Dunaz and R. 
Couchouron each be allowed pay at their respective rates for an equal 
proportionate share of the number of man-hours expended by outside 
forces (Contractor Richard and Ryan) in performing Bridge and 
Building work at Windsor Station beginning 60 days retroactive from 
March 2, 1977. 
 
EMPLOYEES' STATEMENT OF ISSUE: 
----------------------------- 
The grievors have established and held seniority as either Carpenters 
of Bridgemen within the Bridge and Building Department.  Because of a 
reduction in staff, they were laid off as of February 8, 1977. 
 
The Union contends that the Company violated the December 9, 1974, 
Arbitration Award concerning the contracting out of work as set forth 
within its letter of March 3, 1975 when it assigned outside forces 
(Contractor Richard and Ryan) to perform Bridge and Building work 
(dismantling and constructing partitions and related work) at Windsor 
Station during the period the grievors were laid off and when it did 
not advise the General Chairman in writing of its intention to 
contract out said work. 
 
The Union further contends that the claim should be paid under the 
provisions of Section 18.10 because the Company did not render a 
decision at Step IV within twenty-eight days as required by Section 
18.6 of Wage Agreement No.  17. 
 
FOR THE EMPLOYEES: 
----------------- 
(SGD.) A. PASSARETTI 
SYSTEM FEDERATION GENERAL CHAIRMAN 
 
There appeared on behalf of the Company: 
 
  C.    McGaw      -   Manager, Building Services, CP Rail, Montreal 
  J. E. Cameron    -   Labour Relations Officer, CP Rail, Montreal 
  T. E. Vulcano    -   Labour Relations Assistant, CP Rall, Montreal 
 



And on behalf of the Brotherhood: 
 
  A.    Passaretti, System Federation General Chairman, B.M.W.E., 
                    Ottawa 
  H. J. Thiessen, Federation General Chairman, B.M.W.E., Calgary 
  L.    DiMassimo, General Chairman, B.M.W.E., Montreal 
 
 
                     AWARD  OF  THE  ARBITRATOR 
                     -------------------------- 
 
This is a claim on behalf of seven employees for compensation for 
loss of earnings said to have occurred as a result of the improper 
contracting-out of certain work.  At the hearing of this matter the 
Company raised a preliminary objection to the arbitrability of the 
question.  There had been unofficial notice to the Union a short time 
before the hearing that such objection would be made, but the 
objection was not taken during the course of the grievance procedure. 
Nevertheless, this particular objection is one going to the 
fundamental jurisdiction of the arbitrator, and was not subject to 
being waived. 
 
The objection is that the provision on which the Union bases its case 
(a letter from the Company to the Union dated March 3, 1975) does not 
form part of the collective agreement.  There is no provision in the 
collective agreement proper (that is, exclusive of the "Miscellaneous 
letters of understanding" and "Memoranda of Agreement" which are 
bound together with it) to prohibit the contracting-out of work. 
Arbitrability of the present claims depends on whether the letter 
referred to may properly be said to form part of the collective 
agreement. 
 
It is acknowledged that letters of understanding and Memoranda of 
Agreement have, in the past, been treated by the parties as 
conferring rights and creating obligations which may be the subject 
of grievance and arbitration proceedings.  In some cases these 
letters or memoranda may be signed by both parties, and may clearly 
represent some negotiated agreement between the parties intended to 
be relied upon.  Some letters may be in the nature of "letters of 
intent" and may not in fact create binding obligations.  Where a 
binding obligation appears to be created in a document of that type, 
appended to the collective agreement, then it may well be that the 
document is properly read as forming part of or an amendment to the 
collective agreement.  The effect of the document must be determined 
having regard to the facts in each case. 
 
In the instant case the letter of March 3, 1975 is signed by the 
employer only.  This, in my view is not fatal to the letter's being 
considered part of the collective agreement since it is the employer 
alone who subjects himself to any obligation thereunder.  The letter 
was sent as the result of a finding set out in the award of the Hon. 
Emmett M. Hall on December 9, 1974, under the Maintenance of Railway 
Operations Act, 1973.  The material portion of the award in effect 
adopts certain proposals of the Company which, according to the 
Arbitrator, "should suffice and provide the basis for a mutually 
satisfactory operation in the period to December 31, 1976".  The 
Company then sent the letter of March 3, 1975, incorporating the 



proposals referred to.  On March 18, 1977, the two parties agreed to 
extend the provisions of the letter to December 31, 1977. 
 
It is my view that in these circumstances the letter of March 3, 1975 
is properly read as creating obligations of the same nature as those 
set out in the collective agreement proper.  Questions as to the 
interpretation, application or alleged violation of the letter are, 
in my view, arbitrable in the same way as any other provisions of the 
collective agreement.  Accordingly, the preliminary objection is 
dismissed. 
 
A second matter which may be dealt with at the outset is the Union's 
claim that the grievance should be allowed because of a violation of 
Article l8.10.  That article is as follows: 
 
   "l8.10 Where, in the case of a grievance based on a claim for 
    unpaid wages, a decision is not rendered by the designated 
    officer of the Company as outlined in Clause 18.6 within the 
    prescribed time limits specified, the claim will be paid.  The 
    application of this clause shall not constitute an interpre- 
    tation of the collective agreement." 
 
The time limit, under Article 18.8, is twenty-eight days.  The matter 
was progressed by the Union at Step IV in a letter dated June 15 , 
1977 to the General Manager, the "designated officer" under the 
collective agreement.  The General Manager replied on July 7, 1977, 
which was within the replied time limits.  The substance of his 
letter was to the effect that there was "an oversight in the 
collective agreement" and that it should be the Director, Corporate 
Premises, who decides that matter at Step IV.  Whether or not the 
collective agreement reads as it does because of an oversight is not 
for the arbitrator to say.  The fact is that it quite clearly does 
call for the General Manager to render a decision at Step lV. 
Nevertheless, it is clear from the letter that the grievance is 
rejected, since it is proposed that the matter proceed to 
arbitration.  In any event, I doubt whether this case is really one 
to which Article 18.10 applies since although it involves a claim for 
compensation, that claim is based on an allegation of improper 
contracting-out, and it is not in my view, a "claim for wages" within 
the meaning of Article 18.10.  The claim based on that article must 
therefore fail. 
 
As to the merits of the case, the letter dated March 3, 1975 provides 
that the Company will not contract out work "presently and normally 
performed by employees" with certain exceptions.  ln the instant case 
the Company contracted with a firm of general contractors for the 
alteration of partitions and electrical systems in part of "B" Floor 
in the Accounting Building at Windsor Station.  The work, there is no 
duubt, involved the effort of a number of trades, and while there is 
no definite material before me on the point, there can be no point 
that this included carpenters.  The Company itself employs persons in 
various trades classifications in its maintenance and repair staff at 
Windsor Station, and while it does not appear regularly to employ 
persons there in the classification of Carpenter, it does employ 
Bench Carpenters, a higher level of the trade.  The Company does, of 
course, employ Carpenters and Bridgemen, such as the grievors, 
elsewhere.  The grievors had not been on the staff at Windsor Station 



but had been laid off from their work elsewhere, and were entitled to 
exercise seniority rights, subject to qualifications, at Windsor 
Station. 
 
The work which was contracted out has not been shown to be work 
"presently and normally performed by employees" of the Company.  No 
doubt, in the past, the staff at Windsor Station have dismantled and 
erected partitions and have done work not unlike that performed by 
the general contractor in this case.  For the purposes of this 
decision it may be assumed that the work was work which employees 
would have been capable of doing.  That the staff "presently and 
normally" were engaged in relatively substantial jobs of building 
alteration, however, is a proposition that would need to be clearly 
established, and that has not been done in this case. 
 
It may be observed that this claim involves certain individuals who 
had a right to exercise seniority to displace others.  They 
themselves had certainly not "presently and normally" performed 
building alterations.  If the work was properly contracted-out, there 
would be no scope for employees to displace some portions of the 
contractor's staff.  As a practical matter, that would be disruptive 
of the contractor's operations and perhaps contrary to the 
contractual undertaking, but in any event the question of the 
propriety of the contracting-out is to be determined having regard to 
the practice at Windsor Station, and not the availability of the 
grievors. 
 
The letter of March 3, 1975 sets out an undertaking by the Company to 
advise the Union in advance of its intention to contract out work 
which would have "a material and adverse effect" on employees.  There 
is no suggestion that the regular employees at Windsor Station were 
affected by the contracting-out in this case.  No one was laid off as 
a result of the contract.  The grievors, being on lay-off, were not 
successful (two of them found work at another of the Company's 
operations) in their attempts to exercise seniority, but that was not 
because of the contracting-out of the work in question. 
 
What occurred in this case, then, was a contracting-out of certain 
work Which was not within the scope of the restriction placed on the 
Company by the letter of March 3, 1975.  This contracting-out could 
not properly be regarded as a cause of any loss of earnings to the 
grievors.  There has been no violation of the collective agreement, 
and the grievance must therefore be dismissed. 
 
 
 
                                         J. F. W. WEATHERILL 
                                         ARBITRATOR 

 


