
             CANADlAN  RAILWAY  OFFlCE  OF  ARBITRATION 
 
                             CASE NO.680 
 
           Heard at Montreal, Wednesday, October 11, 1978 
 
                             Concerning 
 
                 CANADlAN PAClFIC LIMlTED (CP RAlL) 
 
                                 and 
 
                   UNITED TRANSPORTATION UNION (T) 
 
DlSPUTE: 
------- 
Claims of Conductor H. W. Schieffert and crews, for payment at the 
appropriate car step-up rate when deadheading between Cranbrook and 
various intermediate points in combination deadheading and working 
service. 
 
JOINT STATEMENT OF ISSUE: 
------------------------ 
Conductor H. W. Schieffert and crews, working in unassigned through 
freight service, were called for 19 trips in combination deadheading 
and working service, in accordance with Article 22, Clause (b) which 
reads as follows: 
 
     "Trainmen required by the Company to deadhead to an inter- 
      mediate point and going from such point to a terminal in 
      service or going into work train service for the balance of the 
      day, or vice-versa, will be paid for the combination 
      deadheading and working service as follows: 
 
        When deadheading precedes working service, the dead- heading 
        payment will be continuous from time ordered for until 
        working service actually begins; when deadhead follows 
        working service payment for working service will continue 
        until deadheading commences.  When deadheading and working 
        service is combined in a continuous tour of duty, not less 
        than a minimum day at the highest rate applicable in the 
        combination service will be allowed.  For deadheading other 
        than between terminals and when combination service is not 
        performed the compensation for such deadheading shall not be 
        less than a minimum day." 
 
Payment for the entire trip was claimed on the basis of a rate of pay 
which included the appropriate car step-up rate earned by the crew in 
accordance with Article 11, Clause (b) which reads as follows: 
 
   "Basic rates in all train service, other than passenger, shall be 
    increased according to the maximum number of cars, including 
    caboose, hauled in trains at any one time on a road trip any- 
    where between initial starting point and point of release as 
    follows: 
 
EFFECTlVE JANUARY 1, 1976 



------------------------- 
 
81 to 100 cars .......  22 cents per 100 miles.  Add 22 cents for 
each additional block of 20 cars or portion thereof. 
 
EFFECTIVE JANUARY 1, 1977 
------------------------- 
 
81 to 100 cars .......  24 cents per 100 miles.  Add 24 cents for 
each additional block of 20 cars or portion thereof." 
 
The Company reduced the claims for the deadheading portions of these 
trips by the amount of the car step-up rate to the basic through 
freight rate contending the car step-up rate did not apply to the 
deadhead portion of these trips. 
 
The Union contends Conductor H. W. Schieffert and crews are entitled 
to payment as claimed as the highest rate applicable in the 
combination service, included the car step-up rate for each of these 
road trips where the initial starting point for each trip was 
Cranbrook. 
 
FOR THE EMPLOYEES:                      FOR THE COMPANY: 
-----------------                       --------------- 
(SGD.) P. P.  BURKE                     (SGD.) J. M.  PATTERSON 
GENERAL CHAIRMAN                        GENERAL MANAGER, O. &  M. 
 
There appeared on behalf of the Company: 
 
   L. J. Masur     -   Supervisor Labour Relations, CP Rail, 
                       Vancouver 
   J.    Ramage    -   Special Representative, CP Rail, Montreal 
   J. T. Sparrow   -   Manager Labour Relations, CP Rall, Montreal 
   W. C. Tripp     -   Superintendent, Revelstoke Division, CP Rail, 
                       Revelstoke 
 
And on behalf of the Brotherhood: 
 
   P. P. Burke     -   General Chairman, U.T.U.(T)  -  Calgary 
 
 
                     AWARD  OF  THE  ARBlTRATOR 
                     -------------------------- 
 
The grievors were in each case called to work in combination deadhead 
and working service.  They were deadheaded by bus to the point where 
they took their trains, and thereafter worked in unassigned through 
working service.  The deadheading thus preceded the working service. 
 
The payment to be made is spelled out by Article 22 (b):  the 
deadheading payment is to be continuous from time ordered for until 
working service actually begins.  There is no problem in this case as 
to the length of time for which payment is to be made.  Since 
deadheading and working service were combined in a continuous tour of 
duty, then not less than a minimum day at the highest rate applicable 
in the comblnation service is to be allowed.  The highest rate 
applicable in this case included the step-up rate provided for in 



Article 11(b).  That rate would be the one to be used in calculating 
the minimum.  It appears that such minimum payment was made in each 
case.  lf it was not the employees were clearly entitled thereto. 
That consideration does not, however, go to the question of the rate 
payable in respect of the deadheadlng portion of the grievors' 
service.  For the working service portion, their entitlement to the 
benefit of the step-up rate appears to be clear.  For the deadheading 
portion, however, the Company paid the grievors at the basic through 
freight rate, and did not include therein the step-up rate. 
 
The grievors were assigned to the combination service described in 
order to relieve existing crews.  The matter of payment in such cases 
was dealt with by the parties in a Letter of Understanding dated 
December 15, 1976.  ln cases such as those of the grievors, that 
letter provided as follows: 
 
      "Trainmen sent to relieve under the above conditions and 
       transported by other than rail transportation will be paid 
       time or miles from the initial terminal to the point to which 
       they are sent to relieve.  The provisions contained in Article 
       22 of the Collective Agreement will otherwise apply." 
 
The grievors were paid in accordance with this provision.  That 
provision itself, however, does not set out the appropriate rate to 
be applied, nor does it deal with the matter of the inclusion or 
exclusion of the step-up rate.  The only provision to which I was 
referred which deals explicitly with the matter of the rate to be 
paid for deadheading is in Article 22(a), which deals with trainmen 
required to deadhead from one terminal to another.  That article, 
then, does not apply expressly to the situation before me.  It 
provides, however, that trainmen deadheading be paid "at the through 
freight rate" for the actual time occupied.  In such a case, there 
could be no question of any step-up rate being added, because there 
is at no stage any train whose consist would be material to the wage 
rate of employees deadheading. 
 
In Article 22(b) there is certainly no express provision that the 
step-up rate is to be included in the rate to which employees are 
entitled in respect of their time deadheading.  The step-up rate does 
influence that matter to the extent that the minimum payment is 
calculated having reference to it.  It does not, however, go farther 
than that.  There is, clearly, no intrinsic reason why the payment 
made to employees who are deadheading should depend on the length of 
a train they are not on.  In this respect, what is said in Case No. 
639 appears to me to be pertinent:  the step-up rate is one which is 
related to actual work performed.  It bears no relation to 
deadheading as such.  Neither Article 11 nor Article 22 has the 
effect of increasing the through freight rate for the deadhead 
portion of combination service such as that in question here. 
 
Accordingly, the grievance must be dismissed. 
 
 
 
 
 
 



                                            J. F. W.  WEATHERILL 
                                            ARBlTRATOR 

 


