
             CANADIAN  RAILWAY  OFFlCE  OF  ARBITRATION 
 
                            CASE NO. 710 
 
              Heard at Montreal, Tuesday, June 12, 1979 
 
                             Concerning 
 
                  CANADIAN NATIONAL RAILWAY COMPANY 
 
                                 and 
 
   CANADIAN BROTHERHOOD OF RAILWAY, TRANSPORT AND GENERAL WORKERS 
 
DISPUTE: 
------- 
Difference between Mr. F. Hackett's salary and the rate of pay of the 
position of Car Control Clerk when he was not permitted to assume the 
position for a period of ten (10) days. 
 
JOINT STATEMENT OF ISSUE: 
------------------------ 
On 5 October 1978, a vacancy of Car Control Clerk was advertised in 
the Belleville Carload Centre, in accordance with Article 12.6 of 
Agreement 5.1.  Mr. F. Hackett, a Classified Labourer in the 
equipment Department submitted an application for the posted vacancy, 
and was the successful applicant, He also expressed the desire to 
fill the position pending occupancy by the successful applicant.  Mr. 
Hackett was not allowed to fill the job immediately and for a period 
of ten (10) days, October 6 to 16 inclusive, the vacancy was filled 
by the next senior employee who was working in the Carload Centre. 
The Brotherhood claims that under Article 12.7 Mr. Hackett should 
have filled the position. 
 
The Company declined this claim. 
 
FOR THE EMPLOYEE:                           FOR THE COMPANY: 
----------------                            --------------- 
 
(SGD.) J. D. HUNTER                         (SGD.) S. T. COOKE 
NATlONAL VICE-PRESIDENT                     ASSISTANT VICE-PRESIDENT 
                                            LABOUR RELATIONS 
There appeared on behalf of the Company: 
 
  C. L. LaRoche   -    System Labour Relations Officer, C.N.R. 
                       Montreal 
  C. F. Wilson    -    Employee Relations Officer, C.N.R., 
                       Belleville, Ont. 
 
And on behalf of the Brotherhood.. 
 
  F. C. Johnston  -    Regional Vice-President, C.B.R.T., Don Mills, 
                       Ont. 
 
 
                     AWARD  OF  THE  ARBlTRATOR 
                     -------------------------- 



 
Article 12.7 of the collective agreement is as follows: 
 
     "12.7 Temporary vacancies of ten working days or less, and 
      vacancies in other positions pending occupancy by the 
      successful applicant may be filled by a qualified senior 
      employee at the station or terminal affected, who desires the 
      position, without the necessity of advice notice or bulletin. 
      The employee, so assigned, will not be subject to displacement 
      during such period.  An employee filling a temporary vacancy 
      pending occupancy by the successful applicant will not be 
      subject to displacement during the first 30 days of occupancy." 
In the instant case there was a vacancy in a position "pending 
occupancy by the successful applicant".  Article 12.7, in its 
operative provisions, permits such a vacancy to be filled by "a 
qualified senior employee at the station or terminal affected, who 
desires the position".  This particular type of temporary vacancy 
need not be the subject of an advice notice or a bulletin. 
 
It is, in effect, the grievor's contention that as the senior 
qualified employee at the station or terminal affected (which it is 
acknowledged he was), he was entitled as of right to the temporary 
job if he desired it.  lt is coincidental that he himself was the 
successful applicant for the position whose occupancy (by him) was 
pending.  The same question would arise had the grievor not applied 
under Article 12.6, but had merely sought the job pending its 
occupancy by someone else.  Indeed, the same question would arise as 
well where the senior qualified employee at a station or terminal 
sought to be assigned to a temporary vacancy of ten working days or 
less.  The issue is whether the collective agreement in Article 12.7, 
gives such an employee the right to such a job, if he desires it. 
 
Article 12 of the collective agreement deals in considerable detail 
with the matter of the bulletining and filling of positions.  Article 
12.6 provides that certain vacancies, (including the one for which 
the grievor successfully applied here, and which was "pending 
occupancy" at the material times) are not to be bulletined, but are 
to be the subject of an "advice notice" at the station or terminal. 
Thus, a form of job posting is required even in cases of "temporary 
vacancies". 
Article 12.7, hoWever, deals with the special cases of temporary 
vacancies of ten working days or less, and "vacancies in other 
positions pending occupancy by the successful applicant".  These 
cases, which would otherwise come within Article 12.6 and be the 
subject of that form of posting are, as is often the case, made an 
exception to the rule.  Article 12.7 provides that such positions 
"may be filled" by ''a qualified senior employee- - - who desires the 
position".  lt is the Union's position that this gives the qualified 
senior employee the right to insist on such a temporary assignment 
(and the article deals with assignments of particularly short 
duration), regardless of the inconvenience or disruption that might 
be caused the Company.  I am unable to accept that contention.  The 
general effect of Article 12.7, read in the context of Article 12 as 
a whole and particularly read together (as it must be) with Article 
12.6 is precisely to spare the Company such inconvenience or 
disruption. 
 



Article 12.7 speaks of the filling of temporary positions and of the 
assignment of employees to them.  It gives certain protection to the 
employees so assigned, and it permits the assignment only of those 
who desire the position, but the option it creates (that of 
assignment without notice or bulletin) is one which the Company, not 
the employee, may exercise.  The Company, in the particular 
conditions to which the article applies, may fill a position by 
selecting "a qualified senior employee".  lt is not restricted to the 
selection of "the" senior employee who may happen to desire the 
position. 
 
This interpretation of Article 12.7 gives effect to what is I think 
its clear role as constituting an exception to Article 12.6.  It is, 
moreover, consistent with Article 12.11, which provides that where 
there is no qualified applicant for a position the "junior qualified 
employee at the station or terminal "may be required to fill it". 
Under Article I2.7 a senior qualified employee is to be looked for, 
but may not be forced into a temporary vacancy he may not want.  So 
too, under Article 12.11, where an employee must be required to fill 
a vacancy, it if the junior qualified employee who is subject to 
that.  ln Article 12.7 the reference is to "a" qualified senior 
employee, while in Article 12.11 it is to "the" junior qualified 
employee.  The article has been carefully drafted and re-drafted over 
the years, and in my view the use of the indefinite article in one 
case and of the definite article in the other, is significant. 
For the foregoing reasons, it is my conclusion that Article 12.7 does 
not permit a senior employee to claim, as of right, a temporary 
vacancy of ten days or less, or a vacancy in another position pending 
occupancy by the successful appllcant.  The Company has a discretion 
in such cases, although of course that discretion must be exercised 
within the limitations of the article. 
 
Accordingly, the grievance is dismissed. 
 
 
                                          J. F. W. WEATHERILL 
                                          ARBITRATOR 

 


