
                   CANADlAN  RAlLWAY  OFFlCE  OF  ARBITRATlON 
 
                                 CASE NO. 735 
 
                  Heard at Montreal, Wednesday, December 12,1979 
 
                                Concerning 
 
                       CANADIAN PACIFIC LIMlTED (CP RAIL) 
 
                                   and 
 
      BROTHERHOOD OF RAILWAY AIRLlNE AND STEAMSHIP CLERKS FRElGHT 
      HANDLERS, EXPRESS AND STATION EMPLOYEES - SYSTEM BRD.  OF 
                             ADJUSTMENT #15 
 
                                 EXPARTE 
 
DlSPUTE 
Bulletining of positions as temporary due to the incumbent being off 
sick. 
 
EMPLOYEE'S STATEMENT OF ISSUE 
 
Train Dispatcher D. A. Nason of Saint John, N.B. booked off account 
illness and his position was bulletined temporary for an expected 
period of approximately three months. 
 
The Brotherhood contends that this is a direct violation of Article 
6.01.01 of the Collective Agreement. 
 
The Company denied the grievance. 
 
FOR THE EMPLOYEE: 
 
(SGD.) D. C. DUQUETTE 
GENERAL CHAIRMAN 
 
There appeared on behalf of the Company: 
 
  J. A. McGuire        Manager, Labour Relations, CP Rail, Montreal 
  M. M. Yorston        Labour Relations Officer, 
  R. R. O'Meara        Assistant Supervisor Labour Relations, CP 
                       Rail, Montreal 
 
And on behalf of the Brotherhood: 
 
  D. C. Duquette       General Chairman, B.R.A.C., Montreal 
  J. A. Webb           Local Chairman, B.R.A.C., Saint John, N.B. 
  J. G. Belhumeur                         ''      Montreal 
  G. D. Marson         Local Representative, BRAC, Brownville Jct., 
                       Me. 
 
                       AWARD OF THE ARBlTRATOR 
 
Article 6 of the collective agreement deals generally with the matter 
of bulletins and appointments.  Article 8 deals with the seniority 



rights of dispatchers and traffic supervisors.  It is contemplated in 
many sections of Article 8 that there may be temporary, as well as 
permanent positions.  It may be noted that by Article 8.07 spare 
dispatchers are required to exercise their seniority (or forfeit it), 
on advertised vacancies as dis patchers. 
 
Articles 6.01 and 6.01.01 of the collective agreement are as follows: 
 
     "6.01 Except as provided in Article 7.16, all vacancies and 
      appoint ments for sixty calendar days or over will be 
      bulletined immediately by "23'' message over the seniority 
      district on which they occur; and when allotted shall be known 
      as established positions.  Positions advertised as temporary 
      will be bulletined as permanent at the expir ation of one year 
      unless otherwise mutually agreed between the Super intendent 
      and the Local Chairman.  If it is known prior to the ex 
      piration of one year that the position will be required 
      permanently, it shall be so bulletined.'' 
 
     "6.01.01 This rule will not apply in cases of sickness and/or 
      dis ability except as mutually agreed between the 
      Superintendent and the Local Chairman.'' 
 
Article 7.16 is not material to this case. 
 
When, in the instant case, a regular dispatcher booked sick, the 
Company sought to replace him by bulletining the job on a temporary 
basis.  Certainly, Article 6.01 contemplates that there may be 
temporary positions.  Where a temporary position has existed for a 
year, however, it must be bulletined as permanent, unless there is 
agreement to the contrary between the parties.  It is the Union's 
position, however, that in cases of sickness - and the instant case 
is such - Article 6.01 does not apply at all, except as mutually 
agreed between the Superintendent and the Local Chairman. 
 
The issue is one of interpretation of the scope of Article 6.01.01. 
More particularly, it is one of determining what is referred to by 
the words "this rule" as they appear in Article 6.01.01.  There is no 
doubt that they refer to Article 6.01, but it is not at once clear 
whether they refer to that article as a whole, or to the latter part 
of it, dealing with the requirement of making a temporary position a 
permanent one.  The Union's position is that the former 
interpretation is correct:  that "this rule" as referred to in 
Article 6.01.01 means Article 6.01 as a whole.  The Company's 
position is that the latter interpretation is correct, and that "this 
rule" refers to the matter of making temporary positions permanent. 
 
As a matter of grammatical construction, Article 6.01.01 is capable 
of supporting either construction.  Article 6.01 is, in general, a 
"rule" relating to vacancies and appointments.  At the same time, it 
contains several particular "rules" relating to certain cases in 
Which bulletins may be issued.  The reference in Article 6.01.01 to 
"this" rule could be taken as a reference to the whole immediately 
preceding article, or as a reference to the immediately preceding 
"rule" of the several contained in the article. 
 
The parties referred both to the history of Articles 6.01 and 6.01.01 



as they have appeared in collective agreements over the years, and to 
the past practice with respect to their application.  The past 
practice, it appears, varies from one region to another, and does not 
help in revealing what the parties really intended.  Reference to the 
evolution of the articles in question over the years is, however, 
helpful. 
 
Article 2(c) of the June 16, 1927 collective agreement Was as 
follows: 
 
         "All vacancies and appointments for sixty (60) days or over 
          will be bulletined by "23'' message over the General 
          Superintendent's district on which they occur, and when 
          allotted shall be known as established positions.  A 
          position bulletined as temporary after having been 
          continuously established for one year shall be bulletined 
          as a permanent position unless it is known at the time that 
          the position will only continue to be required tempor 
          arily, if it is known prior to the expiration of one year 
          that the position will be required permanently it shall be 
          so bull etined except as provided in Clause (b) or in case 
          of sickness." 
 
Clause (b) is not material in this case.  Article 2(c) set out the 
general requirement which exists to this day:  bulletins must be 
issued with respect to vacancies and appointments of over sixty days' 
duration.  It was contemplated, then as now, that some positions 
(although of more than sixty days; might be temporary.  Care was 
taken, then as now, to deal with the case where a temporary position 
in fact became a permanent one, the dividing line being the lapse of 
one year.  Even then, the case of the truly temporary position which 
nevertheless lasted somewhat more than a year was provided for and 
finally, it was provided that "if it is known prior to the expiration 
of one year that the position will be required permanently it shall 
be so bull etined except -- in case of sickness".  This last 
provision, it will be apparent is the ancestor both of the last 
sentence of Article 6.01, and of Article 6.01.01 of the present 
collective agreement. 
 
Under the 1927 agreement, then, the Company was required to bulletin 
all vacancies of more than sixty days.  Some of those might be bull 
etined, if appropriate, as temporary positions.  Where the Company 
realized that such a temporary position would in fact be permanent, 
it was then required to bulletin the position as a permanent one, 
except in cases of sickness.  In such cases, it would seem (at least 
prior to the expiration of a year), the position would continue to be 
a "temporary'' one. 
 
 
 
The rule was revised in 1947, to read as follows. 
 
       "All vacancies and appointments for sixty (60) calendar days 
        or over will be bulletined immediately by "23'' message over 
        the General Superintendent's district on which they occur, 
        and when allotted shall be known as established positions. 
        Positions advertised as temporary will be bulletined as 



        permanent at the expiration of one year unless otherwise 
        mutually agreed between the Superintendent and Local 
        Chairman.  If it is knowr prior to the expiration of one year 
        that the position will be required permanently, it shall be 
        so bulletined, except in cases of sickness and/or 
        disability." 
 
Apart from the elimination of the reference to "clause (b.)", which 
is immaterial to this case, it is clear that the effect of the change 
in wording was to remove from the Company the right of determination 
of whether or not a temporary position which had been established for 
a year was still only required temporarily and to make the matter one 
for agreement between the parties.  The article stil1 provided, 
although now in a separate sentence, that where the Company realized 
that a temporary position would in fact be permanent it was required 
to bulletin the position as permanent - except in cases of sickness 
where, as before, the position would, it seems, continue to be 
temporary. 
 
ln 1963 the article was changed to provide for bulletining over the 
"Seniority District"; otherwise it remained as it had been in 1947. 
 
In 1965 the article was changed to read as follows: 
 
       "Al1 vacancies and appointments for sixty calendar days or 
        over will be bulletined immediately by "23" message over the 
        seniority district on which they occur; and when allotted 
        shall be known as established positions.  Positions 
        advertised as temporary will be bulletined as permanent at 
        the expiration of one year uniess otherwise mutually agreed 
        between the superintendent and the District Chairman.  If it 
        is known prior to the expiration of one year that the 
        position will be required permanently, it shall be so 
        bulletined.  This rule will not apply in cases of sickness 
        and/or disability except as mutually agreed between the super 
        intendent and District Chairman." 
 
The significant changes, for the purposes of determining the issue in 
this case, were that what had been the concluding sentence of the 
article in the 1947 (and 1963) agreements became two sentences, and 
that the exception in cases of sickness was itself subJect to the 
exception of mutual agreement between the parties.  As to the first 
change it is my view that when the evolution of the wording of the 
article is considered, the expression "this rule" as it is used in 
the last sentence of the article refers to the preceding sentence, 
and not to the article as a whole.  It is simply a restatement and 
amendment of an exception which had previously been embodied in a 
single sentence.  The practical effect of the change was to provide 
that, where the Company realized that a temporary position would in 
fact be permanent, it was required to bulletin the position as 
permanent except (as before) in cases of sickness - in which case 
there might now be mutual agreement between the parties as to what 
should be done.  This did not alter the general requirement that all 
vacancies of over sixty days be bulletined. 
 
In 1975 the collective agreement was rewritten, and a system of 
decimal numbering was adopted.  The two concluding sentences of the 



1965 article (being it will be recalled, the successors to the last 
sentence of the 1947 article), were separated, tle last sentence (the 
provision for mutual agreement in cases of sickness) now appearing as 
Article 6.01.01.  In my view, this change of form should not be read 
as implying one of substance.  Such a change should be regarded as 
having altered the general obligation to bulletin all vacancies of 
sixty days or more.  Any alteration of such an important obligation 
as that would surely have been effected by clear language, and not 
simply by the stylistic device of re-numbering. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Accordingly, when the evolution of the article is considered, it is 
my view that the amblguity in Article 6.01.01 is resolved.  Where it 
refers to "this rule", it refers to the rule requiring that certain 
temporary vacancies be made permanent.  It does not refer to article 
6.01 as a whole, and in particular it does not alter the general rule 
requiring that vacancies of more than sixty days be bulletined. 
 
For the foregoing reasons it is my conclusion that the Company did 
not violate the collective agreement in issuing the bulletin in 
question.  Accordingly, the grievance must be dismissed. 
 
                                       J.F.W. WEATHERILL 
                                       ARBITRATOR 

 


