CANADI AN RAILWAY OFFICE OF ARBI TRATI ON
CASE NO. 746
Heard at Montreal, Tuesday, March 11, 1980
Concer ni ng
CANADI AN PACI FI C EXPRESS LTD.
and

BROTHERHOOD OF RAI LWAY, Al RLI NE AND STEAMSHI P CLERKS, FREI GHT
HANDLERS,
EXPRESS AND STATI ON EMPLOYEES - SYSTEM BRD. OF ADJ. #517

Dl SPUTE:

Interpretation of Article 6.2.4 of the Collective Agreenent, for the
establishment of seniority as a permanent enpl oyee.

JO NT STATEMENT OF | SSUE

The Uni on contends that a new enpl oyee becones permanently enpl oyed
upon conpl eti on of 65 working days cumul ative service, regardl ess of
the actual hours worked during this period.

The Conpany contends that in order for a new enpl oyee to be regarded
as permanently enpl oyed he must conplete 65 working days cunul ative
service and that eight consecutive hours exclusive of neal period
constitutes a day's work.

Thi s di spute was progressed in accordance with the Grievance
Procedure.

FOR THE EMPLOYEES: FOR THE COMPANY:

(SGD.) J. J. BOYCE (SGD.) D. R SM TH

GENERAL CHAI RVAN DI RECTOR, | NDUSTREAL REL'S
PERSONNEL &

ADM NI STRATI ON

There appeared on behal f of the Conpany:

D. R Snmth - Director Industrial Relations, Personnel and
Admi ni stration, CP Express Ltd., Toronto
S. J. Sanosi nski - Labour Relations Oficer, CP Rail, Mntrea

And on behal f of the Brotherhood:

J. J. Boyce - General Chairman, B.R A C., Don MIls, Ont.
F. W MNeely - Gen. Secy. Treasurer, B.R A.C., Toronto
J. Cr abb - Vice General Chairman, B.R A.C., Toronto

AWARD COF THE ARBITRATOR



Article 6.2.4 provides as foll ows:

"6.2.4 A new enpl oyee shall not be regarded as permanently

enpl oyed until conpletion of 65 working days cunul ative
service. |In the neantime, unless renmoved for cause which in
the opinion of the Conpany renders himundesirable for its
service, the enployee shall accumul ate seniority fromthe date
first enmployed on a position covered by this Agreenent.

An empl oyee with nore than 65 working days cunul ative service
shall not be discharged without being given a proper
i nvestigation as provided in Article 8 of this Agreenent.”

The issue is as to what is neant by the words "conpl etion of 65
wor ki ng days cunul ative service". More particularly, the issue
appears to be as to the neaning of the expression "working days".

Certainly, seniority standing, or "permanent enploynent" is not
achieved by the nere |lapse of tinme fromthe date of first enpl oynent.
A person may be hired, and then work either regularly or irregularly
until the requisite nunber of "working days" have been accunul ated in
the service of the Conpany.

It is the Union's contention that the 65 "working days" neans 65
days, in total, during which the enployee is, however, briefly, at
wor k. The Conpany's contention is that "working days" refers to days
on which "a day's work" is performed, and that "a day's work" is
defined in Article 12.1 of the collective agreenent. That article is
as follows:

"12.1 Excluding enpl oyees assigned to Train Messenger Service, 8
consecutive hours exclusive of neal period constitute a
day's work."

Since, in the Conpany's view, a "working day" refers, with the
exception noted in Article 12.1, to a set nunmber of hours, the rea
effect of Article 6.2.4 is to require of nost enployees that they
accunul ate 65 tinmes the eight hours there referred to, as working
hours. That is, seniority is, in practical terms, achieved when an
enpl oyee has been at work for a total of 520 hours.

This is not an unreasonable interpretation of the neaning of the
words "conpl eti on of 65 working days of cunul ative service".

"Wor ki ng days" are not cal endar days, and indeed it would be possible
in some cases for enployees to put in nore than one "working day" in
the course of a cal endar day. Enployees might, on this
interpretation, beconme "permanently enployed” within a period of |ess
than 65 days fromthe date of hiring. Ohers, working |less than

ei ght hours per day, mght not become "permanently enpl oyed"for sone
| onger tine, even where they had done sone work on nore than 65 days.

If the expression "working days" is to be interpreted in the |ight of
Article 12.1, as being the performance of eight hours' work, then the
Conpany's position is correct. | was not referred to any other
provision in the collective agreement which would indicate any other
meani ng for the expression "working days". |[If, notw thstanding that,



t he expression "working days" is angi guous, then the very
| ong-standi ng practice of the Conpany, in treating it as a period (or
periods) of work totalling eight hours would be deci sive.

Article 12.01, of course, refers to eight "consecutive" hours
(exclusive of a neal period) as constituting a day's work. |[If this
definition were to be applied rigorously enpl oyees who work for

peri ods of |ess than eight consecutive hours m ght never becone

per manent enpl oyees. Even apart fromthis consideration, it would be
my view that the reference to "working days" in Article 6.2.4 is
meant to distinguish those days which are to count towards the

achi evenent of seniority from "cal endar days". They may not
necessarily be days on which "a day's work" is performed; they nust,
however, be days on which sone work is perfornmed. It would, however,

be contrary to the obvious purpose of a "probationary period", and
quite unfair as between individual enployees to treat equally those
who work for an hour or so on any day, and those who perform"a day's
wor k" on such a day. The accurul ation of the equival ent of 65 "days'
wor k" is, as | have suggested, a fair and reasonable interpretation
of the requirement. It is one which is even-handed as between

enpl oyees, and which gives the Conpany a reasonabl e opportunity to
eval uate the enpl oyees and assess their qualifications for pernmanent
enpl oynent .

In my view, and on the basis of the material before ne, the
expression "65 working days of accunul ated service" has been defined,
by long practice, as the conpletion of 520 hours of work for the
Conmpany. Accordingly, the Union's claimnust be dismssed.

J. F. W WEATHERI LL
ARBI TRATOR



