
             CANADIAN  RAILWAY  OFFICE  OF  ARBITRATION 
 
                            CASE NO.  748 
 
             HEARD AT MONTREAL, WEDNESDAY, MARCH 11,1980 
 
                             Concerning 
 
                  CANADIAN NATIONAL RAILWAY COMPANY 
 
                                 and 
 
       CANADIAN BROTHERHOOD OF RAILWAY, TRANSPORT AND GENERAL 
                               WORKERS 
DISPUTE: 
------- 
Claim of Car Control Clerk L.S. Mann for punitive rate of pay for 
hours worked on May 6 and May 7, 1979. 
 
JOINT STATEMENT OF ISSUE: 
------------------------ 
Mr. Mann was working a temporary vacancy May 1 to May 5 with assigned 
days off May 6 and May 7.  Mr. Mann was called and instructed to 
protect his regular assignment May 6 and May 7 and was compensated at 
the pro-rata rate of pay. 
 
The Brotherhood claims that May 6 and May 7 were the rest days of the 
temporary vacancy and Mr. Mann should have been compensated at the 
punitive rate of pay for these two days in accordance with Article 
5.8. 
 
The Company has declined the claim. 
 
FOR THE EMPLOYEE:                         FOR THE COMPANY: 
----------------                          --------------- 
(SGD.) J. D. HUNTER                       (SGD.) S. T. COOKE 
NATIONAL VICE PRESIDENT                   ASSISTANT VICE-PRESIDENT - 
                                          INDUSTRIAL RELATIONS & L.O. 
 
There appeared on behalf of the Company: 
 
  J. A. Fellows   -   System Labour Relations Officer, CNR, Montreal 
  R.    Groome    -   Labour Relations Assistant, CNR, Montreal 
  E. E. Sahli     -   Carload Manager, CNR, Windsor, Ont. 
 
And on behalf of the Brotherhood: 
 
  F. C. Johnston  -   Regional Vice President, CBRT, Toronto 
 
                     AWARD  OF  THE  ARBITRATOR 
                     -------------------------- 
 
Article 5.8 of the collective agreement is as follows: 
 
  "Employees required to work on their assigned rest days shall be 
   paid at one and one-half times their hourly rate with a minimum of 
   three hours for which three hours' service may be required, 



   except: 
               a) as otherwise provided in Article 6; 
               b) where such work is performed by an employee moving 
                  from one assignment to another in the application 
                  of seniority or as locally arranged; 
               c) where such work is performed by an employee moving 
                  to or from an extra, laid-off or preferential 
                  list". 
 
This is not a case for which Article 6 makes any special provision: 
the general requirement that employees be assigned two rest days in 
each seven-day period applies. 
 
The grievor was a regular crew clerk-baggageman assigned to the 0001 
- 0800 shift, with Wednesday and Thursday as rest days.  He claimed a 
temporary vacancy in a day shift assignment as crew clerk, caused by 
the vacation of the incumbent of that position.  The temporary 
vacancy was for the 0800 - 1600 shift, with Sundays and Mondays as 
rest days.  This temporary vacancy was successfully claimed by the 
grievor, pursuant to Article 12.7 of the collective agreement. 
 
The grievor began work on the temporary vacancy on Wednesday, May 2, 
and he worked as well on Thursday, May 3 and Friday, May 4.  The 
Wednesday and the Thursday would have been the grievor's rest days on 
his regular assignment.  Since he appears to have worked on those 
days because he moved from one assignment to another in the exercise 
of seniority, the grievor's case came within the exception set out in 
Article 5.8 (b) to the general provisions of Article 5.8 calling for 
a premium rate for work on rest days.  On Saturday, May 6, the 
grievor was off work because he had by then worked six straight days 
in the "Code Work Week", and the provision of Part III of the Canada 
Labour Code applied. 
 
As noted above, Sunday and Monday were the rest days of the 
assignment the grievor occupied as a temporary vacancy.  The regular 
employee had five days' vacation at that time.  The Company 
concludes, it seems, that the vacancy ended on the fifth working day, 
that is, on Saturday, May 5.  The grievor, therefore (not having 
exercised any right under Article 12.14, by which he might perhaps 
have gone to some other assignment), was instructed to return to his 
regular 0001 - 0800 assignment commencing Sunday, May 6.  He worked 
that assignment and had Wednesday May 9 and Thursday May 10 as rest 
days. 
 
It is the Union's contention that Sunday, May 6 and Monday, May 7, 
were rest days for the grievor, and that for working on those days he 
ought to have been paid at time and one-half, pursuant to Article 
5.8.  When the grievor returned to his regular shift after filling 
the temporary vacancy, I do not consider that that move was "in the 
application of seniority" as it had been when he went to the 
temporary vacancy.  In any event the Union's contention is that the 
grievor was really still entitled to the benefit of the schedule of 
the temporary vacancy, whose rest days were Sunday and Monday.  In 
this, the Union relies in part on Case No.  623, where it was said 
that "It seems clear to me that on being temporarily transferred, the 
grievor became subject to the schedule of the assignment to which he 
was transferred".  That seems to me to be, in general, correct.  The 



particular question to be decided in the instant case, however, is, 
when did the temporary transfer come to an end? 
 
The parties have, on at least two occasions, been involved in 
arbitrations in which this question was in issue.  In the Recchi 
case, Judge Reville, in an award made in 1964, held that the grievor 
was governed by the terms of his new assignment, including its rest 
days, and not by those of a previous assignment.  In fact it would 
appear, the grievor did have rest days, as contemplated by the 
collective agreement, in each of the seven-day periods there 
considered.  Judge Reville considered that there was nothing in the 
collective agreement to prevent the Company from making temporary 
assignments in such a manner that the employees concerned would never 
be given any rest days at all.  While that might (subject now to the 
provisions of the Canada Labour Code) be a possibility as far as the 
actual assignment of work is concerned, it does not, I think deal 
with the question of payment for work performed on rest days, and 
appears, with respect, to overlook the implications of Article 5.8 
(b).  Where an employee moves from one assignment to another in the 
application of seniority, there is an exception to the general rule 
that he be paid at premium rates for work on a rest day.  Thus, the 
agreement, in my view, contemplates that where employees lose a rest 
day because of a change in assignment, they are to be paid at premium 
rates - except, to put it roughly, where that change was at the 
employee's own request. 
 
The other arbitration case was the Rice case, decided by Mr. 
Goldenberg in 1967.  In that case an employee whose position was 
abolished sought to exercise seniority rights in respect of the last 
two days in which the assignment was in existence, those days being 
his regular rest days.  That case involved precisely the question in 
issue here:  when did the assignment end?  The Company's position, 
which the arbitrator upheld, was that "assigned rest days are as much 
a part of the assignment as hours, rates of pay, etc., and, that the 
determining date for exercising seniority is the date of abolition of 
the position".  The view that the rest days are part of the 
assignment is consistent with that later stated in Case No.  623.  In 
the instant case, if the Company's position were correct, it could 
avoid the necessity for rest days simply by its choice of the "date 
of abolition of the position".  This, as has been indicated, would be 
contrary to Article 5.8, which contemplates the right of an employee 
to premium payment where he is required to work on a rest day, even 
(with the exceptions noted) where this requirement arises by reason 
of a change in assignment. 
 
In the circumstances of the instant case, it is my view that the 
temporary vacancy which the grievor filled was one which expired not 
on Saturday, May 5, but rather on Monday, May 7, the second rest day 
to which an employee holding that assignment would have been 
entitled.  May 6 and 7 were therefore still "rest days" for the 
grievor within the meaning of Article 5.8, and he was entitled to 
payment in accordance with the general provisions of that article. 
 
For the foregoing reasons, the grievance is allowed. 
 
 
 



 
                                            J. F. W. WEATHERILL 
                                            ARBITRATOR 

 


