
             CANADIAN  RAILWAY  OFFICE  OF  ARBITRATION 
 
                            CASE NO. 760 
 
              Heard at Montreal, Tuesday, July 18, 1980 
 
                             Concerning 
 
                 CANADIAN PACIFlC LIMlTED (CP RAlL) 
 
                                 and 
 
    BROTHERHOOD OF RAlLWAY, AlRLlNE AND STEAMSHlP CLERKS  FRElGHT 
                              HANDLERS, 
                   EXPRESS AND STATION EMPLOYEES 
 
DISPUTE: 
------- 
Concerning claim submitted on behalf of N. Meier, Clerk (Car 
Control), Winnipeg C.S.C. 
 
JOlNT STATEMENT OF ISSUE: 
------------------------ 
On September 16, 19?8, a one-day vacancy arose on the position of 
Clerk (Car Control), 0001 - 0800, due to absence of Mr.  D. Zinger, 
who was then filling the position on a temporary basis. 
 
The Company assigned the work to Mr. P. Stewart, an unassigned 
employee. 
 
On September 16, 1978, Mr. N. Meier worked his regular position of 
Clerk (Rate & Bill), 0800 - 1600. 
 
The Union contends that under Article 9.10(b)(2), Mr. Meier should 
have been called to work the 0001 - 0800 shift.  A claim was filed 
for payment of eight hours at overtime rates. 
 
The Company contends Article 9.10 had no application and denied the 
claim. 
 
FOR THE EMPLOYEE:                          FOR THE COMPANY: 
----------------                           --------------- 
(SGD.) R. WELCH                            (SGD.) R. J. SHEPP 
SYSTEM GENERAL CHAIRMAN                    GENERAL MANAGER - O. & M. 
 
 
There appeared on behalf of the Company: 
 
  J.   Sampson  -   Supervisor Labour Relations, CP Rail, Winnipeg 
  D.   Cardi    -   Labour Relations Officer, CP Rail, Montreal 
 
And on behalf of the Brotherhood: 
 
  R.   Welch    -   System General Chairman, B.R.A.C., Vancouer 
  W. T.Swain    -   General Chairman, B.R.A.C., Montreal 
 
                     AWARD  OF  THE  ARBITRATOR 



                     -------------------------- 
 
Article 9.10 of the collective agreement is as follows: 
 
                    "9.10 ASSIGNMENT OF OVERTIME 
 
     (a) Work identifiable as belonging to a specific position.  Work 
         which is required to be performed at over-time rates shall 
         be assigned, whenever practicable, to the occupant of that 
         position. 
 
     (b) Work in a particular office, shed or work location which is 
         not identifiable as belonging to a specific position due to 
         there being two or more positions in the same job 
         classification and performing the same work. 
       (1) Work which is required to be performed at overtime rates 
           and which is brought about by an increase in work load or 
           by an employee being absent from work and not replaced, 
           shall first be assigned to the senior qualified employee 
           in that job classification in such office, shed, work 
           location and shift where such overtime is required who has 
           signified a desire to work overtime pursuant to paragraph 
           graph (3) of this Clause (b); however, if overtime work 
           "remains to be assigned, the junior available qualified 
           employee in that job classification in such office, shed, 
           work location and shift , will be required to work the 
           overtime. 
      (2)  Work which is required to be performed at overtime rates 
           and which is brought about by an employee being absent and 
           the Company requiring a replacement, shall first be 
           assigned to the senior qualified employee in that job 
           classification in such office, shed or work location, 
           where such overtime is required who has signified a desire 
           to work overtime pursuant to paragraph (3) of this Clause 
           (b); however, if overtime work remains to be assigned, the 
           junior available qualified employee in that job 
           classification in such office, shed or work location will 
           be required to work the overtime. 
      (3)  Employees who wish to work overtime shall so signify in 
           writing and a list will be prepared with a copy to the 
           Local Chairman.  Except in extenuating circumstances, 
           these employees will be required to work the overtime when 
           so assigned.  An employee whose name is on the list and 
           who no longer wishes to work overtime may have his name 
           removed from the list upon serving three days' written 
           notice.  An employee whose name is not on the list and who 
           wishes to work overtime shall have his name placed on the 
           list upon serving two weeks' written notice. 
 
           NOTE:  The provisions of Clauses (a) and (b) above shall 
                  apply to the extent they are consistent with the 
                  Canada Labour Code." 
 
It had been observed in Case No.  252 (dealing with a collective 
agreement involving different parties), that there was no provision 
dealing with the distribution of overtime.  The collective agreement 
in the instant case does deal with that matter, and it does so in the 



way set out in the above provisions. 
 
The instant case involves work performed in the position of Clerk 
(Car Control) 0001-0800, in the Winnipeg Customer Service Centre. 
That was a Wednesday through Sunday position.  The regular incumbent 
was a Ms. C. Saxon.  Beginning July 31, 1978, Ms. Saxon performed 
vacation relief on other clerical positions in the Customer Service 
Centre.  Her regular position was then filled by spare (unassigned) 
employees.  The collective agreement, in Article 1, defines an 
unassigned employee as one who reports for duty only as required or 
notified due to work being irregular, and in the same article defines 
"temporary assignment" as contemplating "the fulfilment of the duties 
and responsibilities of the position during the time occupied, 
whether the regular occupant of the position is absent or whether the 
temporary assignee does the work irrespective of the presence of the 
regular employee - -". 
 
During the period from August 30 to September 15, the duties of Ms. 
Saxon's position were filled by a Mr. D. Zinger, on a temporary 
basis.  Mr. Zinger was a spare (unassigned) employee.  On September 
16, the day in question, Mr. Zinger was absent, and Mr. Stewart, 
another spare (unassigned) employee, was assigned to do the work.  It 
was not performed by Mr. Stewart on an overtime basis, nor it seems 
had it been performed on an overtime basis by any of those who 
replaced Ms. Saxon.  The Company did not require the work to be 
performed at overtime rates, but simply made a series of assignments 
on a temporary basis in order to cover the position in the absence df 
the regularly assigned employee.  Had the work been performed on an 
overtime basis, it is acknowledged that the grievor would have been 
entitled to such overtime work. 
 
Since, as has been set out, the work was not "required to be 
performed at overtime rates", Article 9.10 does not apply.  The 
thrust of the grievance, it seems, is that the Company ought not to 
have covered the vacancy in the regular position by assigning spare 
employees on a temporary basis at straight-time rates, but should 
have required it to be covered by other employees working overtime. 
I was not referred to any provision in the collective agreement that 
would impose that obligation on the Company, requiring the regular 
work of an assignment to be performed on overtime where the regular 
employee happens to be absent.  Such a provision would, of course, 
deprive some employees of what would otherwise be their regular 
straight-time work, so that others may work overtime.  Article 9.10, 
it may be said, is not designed to create overtime, but rather deals 
with its distribution, where it is required to be worked. 
 
In the instant case overtime was not required, and the grievor was 
not entitled to the work.  Accordingly the grievance must be 
dismissed. 
                                            J. F. W. WEATHERILL 
                                            ARBITRATOR 

 


