
             CANADIAN  RAILWAY  OFFICE  OF  ARBITRATION 
 
                            CASE NO. 785 
 
            Heard at Montreal, Tuesday, November 11,1980 
 
                             Concerning 
 
                 CANADIAN PACIFIC LIMITED (CP RAIL) 
 
                                 and 
 
             BROTHERHOOD OF MAINTENANCE OF WAY EMPLOYEES 
 
DISPUTE: 
------- 
A claim by the Union that Track Maintenance Foreman J.L.Harris be 
allowed all wage loss suffered and related expenses begining January 
16, 1980 at which time he was not allowed to displace Mr. J. 
Panchyshyn, temporary Track Maintenance Foreman (Section 34) Regina, 
Sask. 
 
JOINT STATEMENT OF ISSUE: 
------------------------ 
1.  On June 2, 1977, Mr. J. Panchyshyn was appointed by Bulletin No. 
    15 as temporary Track Maintenance Foreman (Section 34) Regina, 
    Sask.  Subsequently, the employee did not exercise his seniority, 
    pursuant to Section 14.6(a), on the first permanent vacancy that 
    became available in the Track Maintenance Foreman classification. 
 
2.  On June 18, 1979, Mr. J. Harris was appointed by Bulletin No. 
    09a/79 as temporary Track Maintenance Foreman (Section 35) 
    Regina, Sask. 
 
3.  On January 16, 1980, when the temporary position occupied by 
    Mr.Harris was concluded the employee signified his intention to 
    displace Mr. J. Panchyshyn, the occupant of the temporary Track 
    Maintenance Foreman's position (Section 34) Regina.  The Company 
    did not permit this displacement. 
 
4.  The Union contends that because Mr. Panchyshyn did not protect 
    his foreman's seniority by allowing junior employees to be 
    awarded permanent foreman's positions, he forfeited same in 
    accordance with Section 14.6(b) of Wage Agreement No.  17 and, 
    therefore, the grievor, having established seniority in that 
    class, was senior and entitled to displace Mr. Panchyshyn in 
    accordance with Section 14.6(a). 
 
5.  The Company contends that Mr. Panchyshyn, until he forfeits his 
    seniority in the classification of Track Maintenance Foreman at 
    the conclusion of the temporary position on Section 34, pursuant 
    to Section 14.7, is senior in that classification and therefore 
    not subject to displacement by Mr. Harris. 
 
FOR THE EMPLOYEE:                              FOR THE COMPANY: 
 
(SGD.) A. PASSARETTI                           (SGD.) R. J. SHEPP 



SYSTEM FEDERATION -                            GENERAL MANAGER, O &M. 
GENERAL CHAIRMAN 
 
There appeared on behalf of the Company: 
 
  I. J. Waddell     -     Labour Relations Officer, CP Rail, Montreal 
  F. B. Reynolds    -     Assistant Supervisor, Labour Relations,CP 
                          Rail, Wpg 
 
And on behalf of the Brotherhood: 
 
  H. J. Thiessen     -    System Fed. Gen. Chairman, BMWE, Ottawa 
  A.    Passaretti   -    Vice-President, BMWE, Ottawa 
  R.    Wyrostock    -    System Fed. Secy. Treas., BMWE, Regina 
  E. J. Smith        -    General Chairman, BMWE, London 
 
                     AWARD  OF  THE  ARBITRATOR 
                     -------------------------- 
 
Articles 14.6 and 14.7 of the collective agreement are as follows: 
 
       "14.6 (a) An employee obtaining a temporary vacancy of 
             forty-five days or more by bid in a higher 
             classification must exercise his seniority on the first 
             permanent vacancy that becomes available in the higher 
             classification and fill such vacancy at the conclusion 
             of the temporary position.  If no such permanent vacancy 
             becomes available he must exercise his sen-iority to 
             displace a junior employee holding a bulletined 
             temporary position in the higher classification provided 
             such temporary position is expected to be in existence 
             for forty-five days or more. 
 
             (b) An employee who does not bid on the first permanent 
             vacancy in the higher group or who fails to displace in 
             a bulletined temporary position of forty-five days or 
             more as provided for in Clause 14.6(a), shall only be 
             permitted to use his seniority in his former lower 
             classification to bid on future positions bulletined in 
             the higher classification. 
 
        14.7 An employee who declines to exercise his seniority to 
             fill another position in such higher classification in 
             accordance with Clause 14.6(a) shall revert to his 
             former permanent position at the conclusion of the 
             temporary position and forfeit all seniority rights in 
             the higher classification." 
 
Mr. Panchyshyn obtained a temporary vacancy of more than forty-five 
days by bid in a higher classification in June, 1977.  He then, by 
virtue of Article 14.10, was accorded a seniority date in that 
classification.  Subsequently, although a permanent vacancy became 
available in the classification, Mr. Panchyshyn declined to exercise 
his seniority to fill it.  The question in issue in this case is as 
to the effect of that refusal on Mr. Panchyshyn's seniority status. 
 
Article 14.6(a) sets out the requirement of exercising seniority on 



the first permanent vacancy in a classification in which an employee 
holds a temporary vacancy.  Mr. Panchyshyn failed to meet that 
requirement.  Article 14.6(b) sets out one consequence of such 
failure:  in bidding on future positions in the classification, the 
employee who did not protect his seniority therein may only rely on 
his seniority in his former, lower, classification.  Certainly Mr. 
Panchyshyn would be subject to that limitatlon.  That situation, 
however, is not the one involved in the present case. 
 
Another consequence of failure to protect seniority in a higher 
classification is set out in Article 14.7:  at the conclusion of the 
temporary position, the employee reverts to his former permanent 
position and forfeits all seniority rights in the higher 
classification.  There appear to be no other consequences - material 
to this grievance - of failure to exercise seniority. 
 
It is noteworthy that the collective agreement does not provide that 
seniority in the higher classification, accorded on appointment 
thereto by virtue of Article 14.10, is forfeited upon failure to 
exercise seniority on the first permanent vacancy which becomes 
available in the classification.  Such failure does affect such 
seniority to this extent:  it may no longer be relied on to bid on 
future positions in the higher classification (Article 14.6(b)).  The 
effect is not greater than that, however, and does not amount to 
complete forfeiture at the time of the failure.  The seniority 
accorded by Article 14.10 is, on the contrary, forfeited at the 
conclusion of the temporary position, when, as Article 14.7 makes 
clear, the employee reverts to his former permanent position. 
 
It may be, as the Union argued, that some "temporary" positions last 
a long time.  An employee who, promoted to such a position, fails 
later to exercise his seniority to the first permanent vacancy in the 
higher classification may, in this way, be expressing a preference 
for the position he then holds.  He of course thus renounces his 
right to exercise his seniority in that classification, but it does 
not follow that he thereby makes himself liable to displacement by an 
employee who acquired seniority in that classification after he did. 
He may of course be displaced by an employee having greater seniority 
rights, but while his own seniority is limited in that it cannot be 
used to bid, it has not been forfeited, and can still be relied on to 
enable him to resist displacement by an employee having less service 
in the classification.  He would have this degree of protection until 
the conclusion of his temporary position. 
 
In the instant case, while Mr. Panchyshyn was subject to the 
operation of Articles 14.6 amd 14.7, he was not, at the material 
times, subject to displacement by the grievor.  His seniority was 
still that accorded by Article 14.10, even if its exercise was 
limited.  The grievor was not in a position to displace him. 
Accordingly, the grievance must be dismissed. 
 
 
 
 
                                     J. F. W. WEATHERILL 
                                     ARBITRATOR 

 


