
             CANADIAN  RAILWAY  OFFICE  OF  ARBITRATION 
 
                            CASE NO. 786 
 
            Heard at Montreal, Tuesday, November 11,1980 
 
                             Concerning 
 
                 CANADIAN PACIFIC LIMITED (CP RAIL) 
 
                                 and 
 
    BROTHERHOOD OF RAILWAY, AIRLINE AND STEAMSHIP CLERKS, FREIGHT 
                              HANDLERS, 
                    EXPRESS AND STATION EMPLOYEES 
 
 
DISPUTE: 
------- 
Claim by Messrs.  C. Salvas, E. Harbour and P. Houle, employed as 
Coopers at Montreal Wharf, for four (4) hours' pay at the prevailing 
rate, less actual time paid. 
 
JOINT STATEMENT OF ISSUE: 
------------------------ 
On December 24, 1978, the above-named employees were required to work 
2 1/2 hours beyond their regular finishing time of 5:00 p.m. and were 
paid 2 1/2 hours at time and one-half. 
The Union contends these employees should have been paid a minimum of 
4 hours at the prevailing rate of time and one-half for the time 
worked after 6:00 p.m. in accordance with Article 1 (e) of the 
collective agreement, for a-total of 5 hours at time and one-half. 
 
The Company contends the payment of 2 1/2 hours at time and one- half 
was properly made under Article.l (c) of the collective agreement and 
that Article 1 (e) does not apply in this case. 
 
FOR THE EMPLOYEES:                      FOR THE COMPANY: 
 
(SGD.) W. T. SWAIN                      (SGD.) J. B. CHABOT 
GENERAL CHAIRMAN                        GENERAL MANAGER - O. &M. 
 
There appeared on behalf of the Company: 
 
  J. R. Cuin      -     Supervisor Labour Relations, CP Rail, 
                        Montreal 
  D.    Cardi     -     Labour Relations Officer, CP Rail, Montreal 
  W. G. Hammond   -     Dock Superintendent, CP Rail, Montreal 
 
And on behalf of the Brotherhood: 
 
  W. T. Swain     -    General Chairman, BRAC, Montreal 
  D.    Herbatuk  -    Vice General Chairman, BRAC, Montreal 
 
 
                     AWARD  OF  THE  ARBITRATOR 
                     -------------------------- 



 
On the day in question the grievors worked their regular shift from 
8:00 a.m. to 12:00 noon.and from 1:00 p.m. to 5:00 p.m. They were 
paid at their regular rate for that eight hours' work.  They then 
worked overtime, from 5:00 to 7:30 p.m., and for that two and 
one-half hours' work, they were paid at overtime rates. 
 
It is the Union's contention that while the hour worked from 5:00 to 
6:00 p.m. was properly paid for at overtime rates, the employees were 
"ordered to work" after 6:00 p.m., and in respect of that period of 
time were entitled to be paid a minimum of four hours at "the 
prevailing rate" which, it is said, means the overtime rate in these 
circumstances.  In view of the conclusion to be set out below, it is 
not necessary to deal with the question of the meaning of the phrase 
"prevailing rate" in this case.  It may be noted however, that while 
the collective agreement provides, in Article 1 (a) for payment at 
"pro rata rates" for work performed from Monday to Friday; for 
payment at time and one-half (on the minute basis) for work between 
17:00 and 18:00 (Article 1 (c); for payment of time and one-half for 
work on Saturday and at double time for work on Sunday, it does not 
expressly provide for a special rate of pay for night work. 
 
The collective agreement does distinguish between day hours of 
service (as worked by the grievors and as described above), and night 
hours, which commence at 18:00.  By Article 1 (c) overtime (time and 
one-half the basic straight time rate, on the minute basis) is 
payable in respect of authorized time worked in excess of eight 
straight time hours in any calendar day.  Clearly, Article 1 (c) 
applied in this case.  The grievors did perform authorized work in 
excess of eight straight hours on December 14.  That time worked was 
therefore to be considered overtime and the grievors to be paid on 
the actual minute basis at the rate of time and one-half the basic 
straigt time rate.  In the circumstances, the grievors were entitled 
to one hundred and eighty minutes' pay at such rate, and that was 
paid.  That is precisely what the collective agreement requires. 
 
The collective agreement also provides for what is generally known as 
"reporting pay".  Provisions to this effect are set out in articles 1 
(d) and 1 (e), to which Article 1 (i) is also material.  Those 
articles are as follows: 
    "1 (d)  Employees ordered to work during day hours, Monday to 
            Friday inclusive, shall receive a minimum of four hours 
            at pro rata rates. 
 
       (e)  Employees ordered to work after 18:00, or on Saturdays, 
            Sundays or holidays shall be paid a minimum of four hours 
            at prevailing rate. 
 
       (i)  The phrase "ordered to work" as used in this Article 
            means that employees have reported for work at the proper 
            time and place and have been directed by the Company to 
            duty." 
 
The grievors were, of course, "ordered to work during day hours" 
within the meaning of Article 1 (d).  They reported to work and were 
directed to duty, and since they worked eight hours as scheduled, 
they received more than the minimum payment required by Article 1 (d) 



so that that article was complied with.  The issue in this case is 
whether or not the grievors were also "ordered to work after 18:00" 
within the meaning of Article 1 (e), and so entitled to a separate 
and distinct minimum payment in respect of work performed after 
18:00. 
 
In my view, Article 1 (e) does not apply in the circumstances of this 
case.  Of course, if the grievors had left work following the 
completion of their regular shift at 5:00 p.m., and had then been 
recalled to work that night, the article would apply and the grievors 
would be entitled to a minimum payment.  That was not, however, the 
case.  Rather, the grievors simply stayed on and worked on an 
overtime basis.  While they naturally had certain assignments (and so 
were "ordered" to work in a certain broad sense of the term), they 
did not have to "report for work" or be "directed to duty".  The 
grievors were not, in respect of their overtime hours on December 14, 
"ordered to work" within the meaning of Article 1 (e) read in the 
light of Article 1 (i).  There was no occasion for a second "call-in" 
or "reporting" guarantee, because there was no second call-in or 
reporting.  The grievors, who were already at work and had had work 
beyond that which was guaranteed them under Article 1 (d), stayed on 
to work overtime and were properly paid therefor. 
 
 
 
For the foregoing reasons, the grievance must be dismissed. 
 
 
 
 
 
 
 
                                            J. F. W. WEATHERILL 
                                            ARBITRATOR 

 


