
               CANADIAN RAILWAY OFFICE OF ARBITRATION 
 
                             CASE NO.790 
 
            Heard at Montreal, Tuesday, November 11,1980 
 
                             Concerning 
 
                  CANADIAN NATIONAL RAILWAY COMPANY 
 
                                 and 
 
    BROTHERHOOD OF RAILWAY, AIRLINE AND STEAMSHIP CLERKS, FREIGHT 
                              HANDLERS, 
                    EXPRESS AND STATION EMPLOYEES 
 
 
DISPUTE: 
------- 
Claim of Relief Train Dispatcher N. Pugh for 8 hours pro rata pay for 
Monday June 25, 1979 due to not being called in accordance with 
Article 20.4. 
 
JOINT STATEMENT OF ISSUE: 
------------------------ 
On June 20 a message was issued advising Mr. Pugh that his relief 
assignment was to be completed on Friday June 22.  The message listed 
the 3 assignments on which junior Relief Train Dispatchers were 
working and asking that he make his choice in accordance with Article 
6.38 (ii).  Mr. Pugh chose an assignment that had its days off 
consecutive with the rest days of his previous assignment. 
Consequently he was not permitted to work on the rest days of the 
assignment he claimed resulting in Mr. Pugh enjoying 4 consecutive 
days. 
 
The Brotherhood claimed that the listing of the assignment on which 
Mr. Pugh displaced was in violation of Article 20.4 as the position 
was not scheduled to work on the day the employee was available to 
work and submitted a claim on behalf of Mr. Pugh. 
 
The Company has declined the claim. 
 
FOR THE EMPLOYEE:                   FOR THE COMPANY: 
 
(SGD.) G. E. HLADY                  (SGD.) S. T. COOKE 
SYSTEM GENERAL CHAIRMAN             VICE PRESIDENT - LABOUR REL'S 
 
There appeared on behalf of the Company: 
 
  J. A. Fellows   -    System Labour Relations Officer, CNR, Montreal 
  W. A. McLeish   -    Labour Relations Assistant, CNR, Toronto 
  R. A. Groome    -       "      "         "        "   Montreal 
  W. J. Behun     -    Chief Train Dispatcher, MacMillan Yard,CNR, 
                       Toronto 
  W. J. Rupert    -    Rules Manager, CNR, Montreal 
 
And on behalf of the Brotherhood: 



 
  G. E. Hlady     -    System General Chairman, BRAC, Barrie, Ont. 
  B. E. Woods     -    District Chairman, BRAC, Barrie, Ont. 
  F. E. Soucy     -    General Chairman,Gen.Secy.Treas., BRAC, 
                       Montreal 
  N.    Pugh      -    (Grievor)  -  Toronto 
 
                     AWARD  OF  THE  ARBITRATOR 
                     -------------------------- 
 
At the material times the grievor had been working as a relief train 
dispatcher on a temporary vacancy on "YD-3" desk.  His rest days on 
that assignment were Saturday and Sunday.  On Wednesday, June 20, the 
grievor was advised that he was to be displaced by the regular 
dispatcher, effective Monday, June 25.  No issue arises as to that. 
It was then open to the grievor to exercise his seniority to move to 
some other position.  In such circumstances, an employee's rights are 
those provided by Article 6.38 (ii) of the collective agreement, 
which is as follows: 
 
     "A Relief Dispatcher when released from temporary or relief work 
      as a Train Dispatcher will exercise his seniority in the 
      following manner:" 
     "If released on completion of work week, he must, after 
      protecting the rest days, displace a junior relief Train 
      Dispatcher working in the same office; there being none he 
      will after completing the rest days, return to his regular 
      assignment." 
 
Under this article the grievor was required to protect the rest days 
which occurred on the completion of the work week.  That he did.  It 
was then open to him to displace a junior relief dispatcher. 
 
The grievor was given a list of positions available to him, that is, 
a list of positions held by junior relief dispatchers.  This list, 
perhaps unfortunately, did not describe the assignments in any detail 
or mention the rest days.  From the list, the grievor selected the 
"Swing #2" position, said by the Union to be a superior position. 
The grievor does not appear to have made any enquiry as to the 
position or the rest days involved.  He made a choice, based on 
whatever criteria may have seemed to him to be appropriate. 
The Union argued that the list of positions given the grievor was 
improper, because "It cannot be stated that a position is available 
unless such position works on that date".  Such a view would 
drastically limit an employee in his choice of positions.  If that 
view were accepted, then in this case, there would have been only one 
position "available" to the grievor, namely position YB3, whose rest 
days happened to be Saturday and Sunday.  If there had not happened 
to be a position with those rest days held by a junior employee, then 
- if the Union's argument were correct - the grievor would have been 
entirely out of luck, even though there might be junior employees 
holding positions with other rest days. 
 
In my view, that argument is quite unsound.  Article 6.38 (ii) allows 
a dispatcher released from temporary work to "displace a junior 
relief Train Dispatcher working in the same office".  Pursuant to 
that provision an employee in the grievor's position is quite 



properly given a list of such junior employees.  He may then displace 
one of them, and may make his choice, apparently, as he sees fit.  It 
might be, for example, that someone else in the grievor's position 
would be quite pleased to have four consecutive rest days:  the 
Union's position would deprive him of that choice. 
 
In fact, it was the Company which pointed out to the grievor the 
consequences of his choice.  When he understood that, the grievor 
then sought to choose a different position, and this was allowed, 
although it was then too late for him to be allowed to displace on a 
position working on the Monday. 
 
In any event, the grievor suffered no loss of regular wages.  Article 
20.4 protects employees from losses which may occur as a result of 
moving from one assignment to another.  The calculation is to be made 
on the basis of two pay periods, and for the 20-day period in 
question, it appears that the grievor received 21 days' pay. 
 
There has been no violation of the collective agreement, and the 
grievance must be dismissed. 
 
 
 
                                            J. F. W. WEATHERILL 
                                            ARBITRATOR 

 


