
             CANADIAN  RAILWAY  OFFICE  OF  ARBITRATION 
 
                            CASE NO.  791 
 
            Heard at Montreal, Tuesday, November 11, 1980 
 
                             Concerning 
 
                  CANADIAN NATIONAL RAILWAY COMPANY 
 
                                 and 
 
    BROTHERHOOD OF RAILWAY, AIRLINE AND STEAMEHIP CLERKS, FREIGHT 
                              HANDLERS, 
                    EXPRESS AND STATION EMPLOYEES 
 
 
DISPUTE: 
------- 
Claim of Operator V. K. Arnett for 15 minutes per day between August 
31 and Septea?er 20 inclusive for time occupied on days worked in 
making transfers of train orders and other necessary information to 
the relieving Operator.  Also claim for 20 minutes for September 21 
and claim for actual time worked on a minute basis since that date, 
on days worked, for time occupied in making such transfers.  All 
claims for time are at the punitive rate of pay. 
 
 
JOINT STATEMENT OF ISSUE: 
------------------------ 
Paragraph 5 of Rule 220 of the Uniform Code of Operating Rules 
requires that "when an Operator is relieved he must make a transfer, 
in a book or on a form provided for the purpose, of all undelivered 
train orders and other necessary information". 
 
Mr. Arnett submitted claims for making the transfers in accordance 
with provisions of Articles 11.1, 12.1, and 20.14, of the current 
agreement. 
 
The Company has declined the claims. 
 
 
FOR THE EMPLOYEE:                               FOR THE COMPANY: 
 
(SGD..) G. E. HLADY                             (SGD.) S. T. COOKE 
SYSTEM GENERAL CHAIRMAN                         VICE-PRESIDENT-LABOUR 
                                                RELATIONS 
 
There appeared on behalf of the Company: 
 
  J. A. Fellows   -   System Labour Relations Officer, CNR, Montreal 
  R. A. Groome    -   Labour Relations Assistant, CNR, Montreal 
  W. A. McLeish   -   Labour Relations Assistant, CNR, 
                      Toronto 
  W. J. Behun     -   Chief Train Dispatcher,MacMillan Yard,CNR, 
                      Toronto 
  W. J. Rupert    -   System Rules Manager, CNR, Montreal 



 
And on behalf of the Brotherhood: 
 
  G. E. Hlady     -   System General Chairman, BRAC, Barrie, Ont. 
  F. E. Soucy     -   General Chairman,G.Secy.Treas., BRAC, Montreal 
  B. E. Woods     -   District Chairman, BRAC, Barrie, Ont. 
  V. K. Arnett    -   (Grievor)  -  Toronto 
 
                     AWARD  OF  THE  ARBITRATOR 
                     -------------------------- 
 
There is no doubt as to the requirement that an operator make a 
transfer of undelivered train orders and other necessary information. 
Time spent making a transfer is time worked, and if such time is 
spent in the course of a regular assignment, or in the course of 
authorized overtime, then of course it is to be paid for.  And as 
Article 20.14 of the collective agreement makes clear, where two 
Telegraphers are required to work making a transfer, both are to be 
paid. 
 
Eight consecutive hours constitute a days' work (Article 11.1), and 
where an employee is held on duty continuous with the completion of 
his assignment constituting a days' work, he is entitled to overtime 
payment on the actual minute basis (Article 12.1).  The claim in the 
instant case is for payment on the minute basis for time spent making 
transfers following the completion of a regular days' work. 
 
Such a claim may quite possibly be valid.  There is no question that 
such work falls within the scope of an operator's duties, and is 
required under the Uniform Code of Operating Rules.  It may be that 
because of the volume of work, an operator will be held on duty to 
make a transfer.  It may be that he will do this together with the 
relieving operator, if there is one.  Whether or not a claim for 
payment for such work is proper depends, like any other claim for 
overtime, on whether or not the work was authorized or required to be 
done at that time. 
 
In the instant case the material before me does not establish that 
the grievor's performance of this work outside of the regular hours 
of his assignment was authorized or required.  It is not - or at 
least it was not in these cases - necessary that the relieving 
operator be present when the grievor made the transfers in question. 
In many cases, an operator is not relieved, but simply leaves work, 
having completed any necessary transfers.  In this respect, what is 
required of a telegrapher must be contrasted with what is required of 
a train dispatcher, who must transfer train orders directly to a 
relieving dispatcher, who must read them aloud and initial them in 
his presence.  Indeed, the collective agreement expressly provides 
for an allowance to Train Dispatchers and Train Movement Directors in 
respect of such duties. 
 
In the instant case, overtime was not authorized for the grievor, and 
it has not been shown that the volume of work required of him on the 
days in question was such as to establish any sort of implicit 
authorization for him to work beyond his regular hours.  While he 
quite properly complied with the requirements of the Uniform Code, it 
has not been shown that it was necessary for him to work overtime to 



do that. 
 
For the foregoing reasons, the grievance must be dismissed. 
 
 
 
 
                                          J. F. W. WEATHERILL 
                                          ARBITRATOR 

 


