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                            CASE NO. 795 
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                             Concerning 
 
                      ONTARIO NORTHLAND RAILWAY 
 
                                 and 
 
    BROTHERHOOD OF RAILWAY, AIRLINE AND STEAMSHIP CLERKS, FREIGHT 
                              HANDLERS, 
                    EXPRESS AND STATION EMPLOYEES 
 
 
DISPUTE: 
------- 
Release of Telephone Operator Roberta Hermeston. 
 
JOINT STATEMENT OF ISSUE: 
------------------------ 
Miss Hermestron was hired on November 8, 1979 as a Telephone Operator 
for spare and relief work.  Her service was intermittent.  She was 
terminated on June 25, 1980 and shown by the company as "released 
during probationary period".  The union claimed that the probationary 
period had expired on May 8, 1980 and that the employee was unjustly 
disciplined.  The union seeks her reinstatement with payment of all 
lost wages from the date of termination. 
 
 
FOR THE EMPLOYEE:                              FOR THE COMPANY: 
COMPANY: 
 
(SGD.) G. E. HLADY                             (SGD.) R. O. BEATTY 
SYSTEM GENERAL CHAIRMAN                        GENERAL MANAGER 
 
There appeared on behalf of the Company: 
 
  A.    Rotondo   -    Manager, Labour Relations, ONR, North Bay, 
                       Ont. 
  G. A. Dillworth -    Manager Traffic & Marketing 
                       (Telecommunications),ONR 
There appeared on behalf of the Brotherhood: 
 
  G. E. Hlady     -    System General Chairman, BRAC, Barrie, Ont. 
 
                     AWARD  OF  THE  ARBITRATOR 
                     -------------------------- 
 
The issue in this case is simply whether or not the grievor was 
released on probation.  If she was, the grievance must be dismissed. 
If she was not, then the grievance must be allowed even though, as 
appears from some of the material before me, there was certainly 
ground for some criticism of her conduct and perhaps for disciplinary 
action.  This is not, however, a case in which the issue of just 



cause for discipline arises.  It is, as I have noted, one in which 
the issue is whether or not the grievor had completed her 
probationary period. 
 
The matter of a probationary period is dealt with in Article 2 of the 
collective agreement.  That article is as follows: 
 
      "2.5  A new employee shall be on a six months' period of 
            probation from date of employment and if retained beyond 
            this period will then rank on the seniority list from the 
            date first employed in a position governed by this 
            agreement.  In the meantime, unless removed for cause, 
            which in the opinion of the System renders him 
            undesirable for its services, the employee will be 
            regarded as coming within the terms of this agreement." 
 
The grievor, as indicated in the joint statement, was hired on 
November 8, 1979.  If the "six months' period" of probation referred 
to in Article 2.5 is a period of six calendar months, then it is 
clear that the grievor had been retained beyond that period and was 
no longer a probationer at the time of the termination of her 
employment.  The Company contends, however, that the "six months' 
period" referred to in Article 2.5 is to be defined in terms of 
cumulative service.  For this, it relies on Article 26.8 of the 
collective agreement, which is as follows: 
 
 
      "26.8  When employees are placed on the payroll and their 
             service is not continuous, 22 days' work shall be 
             considered equivalent to one month and 125 days 
             equivalent to six months; the second six months' rate to 
             apply after 125 days' service and so on until full rate 
             is attained." 
 
Article 26 of the collective agreement contains various provisions 
which apply only to Commercial Telephone Department employees and not 
to others.  The only specific reference to seniority in that article 
is in Article 26.1, which provides that the seniority of long 
distance operators will date from the time they last entered service 
as such.  That provision has no real relationship to the matter of 
acquisition of seniority in the first place, by being retained in 
service for a period of more than six months, although it is 
certainly consistent with the view that a single period of six 
calendar months was intended.  Article 26.8, however, has very clear 
significance nificance with respect to salary increases, the rates 
for telephone operators being set out in Article 34.6 on a basis of 
six-monthly increases (subject to a first increase following a 
training period).  It is not necessary, then, to read Article 26.8 as 
setting out a definition of a month's work, or of what constitutes 
six months' service for the purpose of determining what is the "six 
months' period" of probation referred to in Article 2.5.  Indeed, 
there are in my view convincing reasons why Article 26.8 should not 
be read that way. 
 
It is true that in Article 11.2 the provision that one hundred and 
twenty five days constitutes six months' service appears to mean, in 
the context of Article 11, that the probationary period for persons 



to whom that article applies is to be calculated in terms of 
cumulative days worked.  Article 11 of the collective agreement is 
applicable to construction forces only.  Article 11.1 deals with 
seniority grouping of such employees.  It is, I think, reasonable to 
read Article 11.2 as setting out a special definition of the phrase 
"six months' service" for the purposes of Article 11.  It is to be 
noted that the phrase thus defined is precisely that used in Article 
2.5.  That is not the case with Article 26.8, which does not refer to 
that phrase, and which deals expressly with the matter of the timing 
of rate increases.  Thus, I do not consider that Article 26.8 is 
analogous to Article 11.2 as setting out a special definition of "six 
months' period" for the purpose of applying the probation provision 
to a special case, namely that of telephone operators. 
 
As a general matter, it is my view that the reference to a six month 
period of probationary employment should be taken to be a reference 
to a period of six calendar months.  While I do not disagree with the 
view that the probationary period is one in which the employer may 
assess the employee so as to arrive at a conclusion as to whether or 
not he wishes to keep him as a permanent employee with seniority, it 
would be appropriate to limit the cumulative working days (if such is 
what the parties intend) during which such assessment is to be made 
to those occurring within a set period of time.  No such provision 
occurs here.  It may be, of course, that where a probationary 
employee works only occasionally, the employer may feel, as the 
probationary period draws to a close, that it has not had the 
opportunity to make a proper assessment.  In such a case (absent some 
appropriate agreement extending probation, if that is possible) the 
employer may indeed think it best to terminate the employee rather 
than have him attain seniority.  Such a possibility is, I think, 
inherent in an Article such as Article 2.5. 
 
It was not contended that Article 2.5 provides for six months' 
cumulative work in all cases.  Such a suggestion would be negated by 
the reference, in Article 2.6, to the acquisition of seniority by 
occasional employees after fifteen continuous days (not counting days 
off) of service.  Rather, it is a general reference to a period of 
six months which, absent some specification to the contrary, means a 
period of six calendar months.  Article 26 does not affect the 
application of this general provision to Telephone Department 
employees. 
 
Accordingly, it is my conclusion that the grievor had passed her 
probationary period at the time her employment was terminated.  It 
was not then open to the employer to release her on probation.  The 
grievance is therefore allowed, and it is my award that the grievor 
be reinstated in employment with compensation for loss of earnings. 
 
 
 
                                             J. F. W. WEATHERILL 
                                             ARBITRATOR 

 


