
             CANADlAN  RAILWAY  OFFICE  OF  ARBITRATION 
 
                            CASE NO. 804 
 
            Heard at Montreal, Tuesday, January 13, 1981 
 
                             Concerning 
 
                  CANADIAN NATIONAL RAILWAY COMPANY 
 
                                 and 
 
   CANADIAN BROTHERHOOD OF RAILWAY, TRANSPORT AND GENERAL WORKERS 
 
DISPUTE: 
------- 
Claim by the Brotherhood that certain positions of "Transportation 
Operator" formerly designated "TRAC Operator", at Calder Yard, 
Edmonton, Alberta, in Agreement 7.2, be placed within the scope of 
Agreement 5.1. 
 
JOINT STATEMENT OF ISSUE: 
------------------------ 
Certain positions of "Transportation Operator" formerly designated as 
"TRACS operator" in the Chief Dispatcher's Office, Calder Yard, 
Edmonton, Alberta, and covered by Collective Agreement 7.2 (B.R.A.C.) 
are claimed by the Brotherhood as falling within the scope of 
Agreement 5.1 (C.B.R.T. & G.W.). 
The Company has denied the claim. 
 
FOR THE EMPLOYEES:                        FOR THE COMPANY: 
 
(SGD.) J. D. HUNTER                       (SGD.) S. T. COOKE 
NATIONAL VICE PRESIDENT 
                                          VICE-PRESIDENT-LABOUR REL'S 
 
There appeared on behalf of the Company: 
 
       J.A. Fellows   -- System Labour Relations Officer, CNR, 
                         Montreal 
       R.A. Groome    -- Labour Relations Assistant, CNR, Montreal 
       R.J. Gemmell   -- Employee Relations Officer, CNR, Montreal 
 
 
And on behalf of the Brotherhood: 
 
       W. Apps        -- Regional Vice-President, C.B.R.T. & G.W., 
                         Vancouver 
       H. Critchley   -- Representative, C.B.R.T. & G.W., Edmonton 
 
 
 
                       AWARD OF THE ARBITRATOR 
                       ----------------------- 
 
By Article 2.1 of the Collective Agreement, the Company recognizes 
the Union as bargaining agent for "all classes of employees 



enumerated in Article 10", this being "subject to the exceptions 
enumerated in Appendix I".  By Article 10.5 it is provided with 
respect to the Mountain Region that the seniority grouping includes 
"clerical employees" in the office of the Chief Dispatcher. 
 
The position of "Transportation Operator" is one in the office of the 
Chief Dispatcher, and it appears that it is, in general, a clerical 
position.  It would, therefore, come within the bargaining unit 
unless it is excluded by reason of being enumerated in Appendix I. 
Appendix I to the Collective Agreement excludes from the bargaining 
unit a number of specifically designated positions.  As well, it sets 
out a general exclusion of "those employees on the entire System 
exercising train order skills and handling telegraph message 
traffic".  It is the Company's position that Transportation Operators 
come within that exclusion.  They are, in fact, treated as members of 
another bargaining unit and subject to the terms of another 
Collective Agreement.  The issue before me, however, is one arising 
only under Collective Agreement 5.1.  It may nevertheless be observed 
that by a certificate dated May 21, 1980, the Canada Labour Relations 
Board granted certification to the other bargaining agent referred to 
in respect of this classification.  No arguments were addressed to 
this point, but I would express some doubt as to my jurisdiction to 
make an award which would have an effect contrary to that of a 
certificate of the Canada Labour Relations Board, except perhaps 
where intervening circumstances revealed an agreement by all affected 
parties as to the scope of the bargaining unit.  I do not now purport 
to make any determination of such a question. 
 
It is not likely that the Transportation Operators would properly be 
said to be engaged in "handling telegraph message traffic".  They do, 
it appears, handle message traffic of a sort which was formerly sent 
by telegraph, that is by Morse Code operators.  Now it is sent by 
electronic communication devices, and the transmission skills 
required are of a different order.  It would be my view (although 
again the matter was not argued) that the reason for an exclusion of 
employees "handling telegraph message traffic" related to the skills 
involved and not to the nature of the material dealt with.  This 
would not be a case of the same work carrying on despite a series of 
technological changes.  From this aspect, I should think that the 
work had become essentially "clerical" in the sense of coming within 
the scope of this bargaining unit.  I do not make any final decision 
on this point. 
 
I am, however, of the view that the employees in question "exercise 
train order skills".  This means not merely transcribing and 
delivering train orders as such, but rather (and here the Operator's 
work may vary from one location to another), the compiling of reports 
on the basis of an analysis of information on trarn dispatchers' 
control sheets, train order books, and pen graphs.  This particular 
reporting function is one calling for familiarity with and 
understanding of train orders, and qualification in the Uniform Code 
of Operating Rules.  These are "train order skills" and they must be 
exercised, to a significant degree, by Transportation Operators. 
 
I note as well that the Transportation Operator is responsible for 
monitoring tapes in the absence of the Hot Box Detector Operator. 
That, as I understand it, is a function of the Transportation 



Operator's job (that is, he remains a Transportation Operator while 
performing such work).  The Hot Box Detector Operator, as such, comes 
within the scope of Collective Agreement 7.2.  The mere fact of being 
subject to transfer to another classification is not, in itself, a 
task forming part of the job of Transportation Operator and would not 
be a material consideration.  But where, as here, work coming within 
the scope of another Collective Agreement is part of the task itself 
(as in the case of Hot Box Detector work), then that is a material 
consideration. 
 
For the reasons set out above, it is my conclusion that the 
Transportation Operators exercise train order skills to a significant 
degree.  That being the case, it must be concluded that the position 
comes within the exclusions set out in Appendix I to the Collective 
Agreement, and that it is, therefore, excluded from the bargaining 
unit. 
 
Accordingly, the grievance must be dismissed. 
 
                                     J.F.W. Weatherill 
                                     Arbitrator 

 


