
             CANADIAN  RAILWAY  OFFICE  OF  ARBITRATION 
 
                            CASE NO. 814 
 
             Heard at Montreal, Tuesday, March 10, 1981 
 
                             Concerning 
 
                  CANADIAN PACIFIC EXPRESS LIMITED 
 
                                 and 
 
        BROTHERHOOD OF RAILWAY, AIRLINE AND STEAMSHIP CLERKS, 
           FREIGHT HANDLERS, EXPRESS AND STATION EMPLOYEES 
                              EX PARTE 
 
DISPUTE: 
------- 
Ten employees at Lachine Terminal not being given proper notice of 
layoff. 
 
EMPLOYEES' STATEMENT OF ISSUE: 
----------------------------- 
May 20th, 1980, employees J.P. Bergeron, D. Gendreau, D. Lapointe, D. 
Lemieux, H. Laviolette, P. Seguin, C. Bertrand, P. Gallant, P. 
Lefebvre, and D. Mark were notified not to report to work on that 
day. 
 
The Union claims these employees should have received a proper notice 
as per the Agreement, and requested reimbursement for lost wages. 
 
The Company denied the claim. 
 
FOR THE EMPLOYEES: 
 
 
(SGD.)  J.J. BOYCE 
GENERAL CHAIRMAN 
 
 
There appeared on behalf of the Company: 
 
      D. Cardi        -- Labour Relations Officer, CP Rail, Montreal 
      B.D. Neill      -- Manager, Labour Relations, CP Express, 
                         Toronto 
      R.A. Colquhoun  -- Labour Relations Officer, CP Rail, Montreal 
 
 And on behalf of the Brotherhood: 
 
      J.J. Boyce      -- General Chairman, BRAC, Toronto 
      J. Crabb        -- Vice-General Chairman, BRAC, Toronto 
      F.W. McNeely    -- General Secretary-Treasurer, BRAC, Toronto 
 
                       AWARD OF THE ARBITRATOR 
                       ----------------------- 
 
The Union alleges that the Company did not give the grievors the 



notice to which it is said they were entitled pursuant to Article 
7.3.8 of the Collective Agreement.  That Article is as follows: 
 
    "Regularly assigned employees who are to be laid off and are 
     unable to hold work on their local seniority roster shall be 
     provided 48 hours' advance notice of such layoff.  Unassigned 
     employees shall be given as much advance notice as possible." 
 
The Company, in its submission, dealt with the matter as though a 
violation of Article 7.3.7(1) had been alleged.  That Article is as 
follows: 
 
      "Not less than four working day's advance notice shall be given 
       to regularly assigned employees when the positions they are 
       holding are not required by the Company (abolished), except in 
       the event of a strike or a work stoppage by employees in the 
       railway industry, in which case a shorter notice may be given. 
       An employee rendered redundant by the exercise of seniority by 
       another employee will be considered as having been notified in 
       advance by the four-day notice." 
 
 
It is not necessary for the purposes of this case to determine 
whether or not a layoff or the non-requirement (abolition) of a 
position was involved, and the parties did not address themselves to 
that point.  Under either of the above Articles, it would appear that 
"regularly assigned employees" are entitled to a certain amount of 
notice if they are not to work.  Here, the grievors did not receive 
48 hours' advance notice nor, of course, four days' notice.  The 
first question to be determined, under either Article, is whether or 
not the grievors were "regularly assigned employees". 
 
The grievors had, in the past, held bulletined positions and had at 
such time no doubt been "regularly assigned" employees.  Some time 
prior to the grievance, however, the grievors' positions had been 
abolished, due to a decrease in traffic.  Since then the grievors had 
worked as "unassigned" employees (that is, not holding bulletined 
positions), although they did in fact work regularly, five days per 
week, for at least five hours per day.  They were not (as were yet 
another group of employees), called in on a daily basis. 
 
While the grievors worked "regularly" in the sense described, they 
did not have regular assignments in the sense of bulletined 
positions.  For the reasons set out in Case No.  458 (which involves 
a Collective Agreement essentially similar, in this respect, to the 
one involved here), it is my view that the grievors were not 
"regularly assigned employees" within the meaning of Article 7.3.7(1) 
or Article 7.3.8.  They were not, therefore, entitled to 48 hours' 
(nor to four days') notice that they would not be required to work on 
May 20, 1980. 
That is not, however, necessarily the end of the matter.  The last 
sentence of Article 7.3.8 provides that "Unassigned employees shall 
be given as much advance notice as possible".  Here, the Company of 
course knew well in advance that May 20, 1980 was to be an election 
day, the day of the Quebec Referendum.  It was, as well, a day 
following a holiday.  In order to comply with the requirements of The 
Elections Act with respect to providing employees with time to vote, 



the Company - as it certainly knew in advance it would have to do - 
advised its express drivers to return to the terminal at 3:00 p.m. on 
May 20th.  The grievors were among those who would normally report at 
5:00 p.m. It is said that early in the morning of May 20th, the local 
management became aware that there would not be sufficient traffic to 
necessitate the normal complement of unassigned staff (including the 
grievors who, it will be remembered, were expected to report without 
being called) to supplement the afternoon shift.  The grievors were, 
therefore, called in the morning of the day in question and told not 
to report for work.  The issue is whether or not they were given "as 
much advance notice as possible" in the circumstances. 
 
In my view, they were not.  The grievors were, on a week-to week 
basis, entitled to expect to report to work at 5:00 p.m., Monday to 
Friday.  There were other unassigned employees entitled to be called 
in on a daily basis.  The grievors could have been put on such a 
basis of attendance had the Company deemed it appropriate.  The 
likely unusual nature of the work load on the day in question must 
have been known to the Company well in advance, and it could have 
prepared for the situation (and met its needs:  there were other 
employees on a daily-call basis who were not called in), by advising 
the grievors not to report unless called.  The thrust of Article 
7.3.8 is, among other things, to impose what is in effect an 
obligation of advance planning on the Company with respect to its 
man-power needs, and the sharing of this information, to the extent 
appropriate, with its employees.  In the particular circumstances of 
this case, I think that obligation was not met, and that the Company 
did not give the grievors "as much advance notice as possible". 
 
For the foregoing reasons, the grievance is allowed.  It is my award 
that the grievors be compensated for their loss of earnings (five 
hours' regular wages) on the day in question. 
 
                                       J.F.W. Weatherill, 
                                       Arbitrator. 

 


