
             CANADIAN  RAILWAY  OFFICE  OF  ARBITRATION 
 
                            CASE NO. 815 
 
             Heard at Montreal, Tuesday, March 10, 1981 
 
                             Concerning 
 
                  CANADIAN PACIFIC EXPRESS LIMITED 
 
                                 and 
 
        BROTHERHOOD OF RAILWAY, AIRLINE AND STEAMSHIP CLERKS, 
           FREIGHT HANDLERS, EXPRESS AND STATION EMPLOYEES 
                              EX PARTE 
 
DISPUTE: 
------- 
The awarding of bulletin No. 45, to a junior employee. 
 
EMPLOYEES' STATEMENT OF ISSUE: 
----------------------------- 
On or about July 24th, 1980, employee S. Tougas, bid on posted 
bulletin No.  45, Clerk J-2.  Employee S. Tougas was refused the 
bulletin and awarded to junior employee F. Ouellett. 
 
The Brotherhood is claiming the Company failed to live up to Articles 
7.1.2 and 7.1.4 of the Agreement. 
The Company claims there has been no violation of the Agreement. 
 
FOR THE EMPLOYEES: 
 
 
(SGD.)  J.J. BOYCE 
GENERAL CHAIRMAN 
 
There appeared on behalf of the Company: 
 
      D. Cardi        -- Labour Relations Officer, CP Rail, Montreal 
      B.D. Neill      -- Manager, Labour Relations, CP Express, 
                         Toronto 
      R.A. Colquhoun  -- Labour Relations Officer, CP Rail, Montreal 
 
 And on behalf of the Brotherhood: 
 
      J.J. Boyce      -- General Chairman, BRAC, Toronto 
      J. Crabb        -- Vice-General Chairman, BRAC, Toronto 
      F.W. McNeely    -- General Secretary-Treasurer, BRAC, Toronto 
 
 
                       AWARD OF THE ARBITRATOR 
                       ----------------------- 
 
The job in question was one generally known as Rate Clerk.  In the 
case of the particular position which was advertised, one of the 
requirements was that the successful applicant be a "qualified 
typist".  There is no issue in this case as to the propriety of that 



requirement, nor as to whether or not the amount of typing involved 
would affect the classification and rating of the job.  It appears 
that the amount of typing required was substantial. 
 
The grievor had sought, unsuccessfully, to "bump" into a position of 
Rate Clerk in cases of staff reduction in the past.  The Union 
acknowledges that the grievor was not qualified, at those times, to 
displace junior employees, having regard to the requirement of full 
qualification set out in the "bumping" provisions.  Since then, 
however, the grievor has taken a course in Rate Clerk work, in which 
he was successful.  Further, the grievor does not here seek to 
displace an incumbent, but rather has applied on a job bulletin. 
 
Entitlement to be assigned on a job bulletin is governed by Article 
7.1.1 of the Collective Agreement, which is as follows: 
 
     "The promotion and assignment of employees will be governed by 
      seniority and ability, senior qualified applicant to be given 
      preference.  The Officer of the Company in charge shall be the 
      judge, subject to appeal which must be made in writing within 
      14 calendar days of the appointment." 
This provision should be read in the light of Article 7.1.2, which 
provides, in effect, for a trial period.  That Article is as follows: 
 
    "An employee who is assigned to a position by bulletin, will 
     receive a full explanation of the duties and reasonable 
     assistance and must demonstrate the ability to perform the work 
     within a reasonable probationary period of up to 30 calendar 
     days, the length of time to be dependent upon the character of 
     the work.  Failing to demonstrate the ability to do the work 
     within the probationary period allowed, employee shall be 
     returned to former position without loss of seniority." 
 
It is not the case that the senior applicant for a bulletined job is 
necessarily entitled to be assigned the job and have a trial period. 
Rather, as was said in Case No.  293, "In the first instance, it is 
for the officer of the Company in charge to make the assessment 
whether or not there is a reasonable likelihood that an applicant 
will qualify for a particular job".  If such a likelihood appears in 
the case of a senior applicant, then he would be entitled to the 
trial period to demonstrate his ability to perform the work. 
 
While the collective agreement does not expressly provide for the 
imposition of tests, it is my view - again, as set out in Case No. 
293 - that the Company could quite properly require employees to 
undergo tests in order to enable it to make the determination it is 
required to make under Article 7.1.1.  In Case No.  293, it was my 
conclusion that the grievor had the apparent qualifications for the 
job, even without having shown that by means of a test (although he 
ought to have followed the Company's procedure in that regard).  In 
the instant case, however, the grievor did not have the apparent 
qualifications for the particular job in question, because he did not 
appear to have sufficient typing ability. 
 
The Company acknowledges that the grievor had achieved apparent 
qualification for the job in other respects, and that he would have 
been assigned the job, had it been considered that he had the 



necessary typing ability (the standard to be met was not particularly 
high, it would seem).  This was not, in the circumstances, an 
unreasonable conclusion and it was, in my view, quite proper for the 
Company to have required the grievor to take a test of typing 
ability, subject to the standard required being appropriate to the 
work to be done. 
Since the grievor refused to take the test, and since a test was 
proper in the circumstances, that would normally be the end of the 
matter.  In the instant case, however, there are two considerations 
which in my view call for a different result.  First, it appears that 
the Company did not comply with the requirements of Article 7.1.4 of 
the Collective Agreement in this matter.  That Article is as follows: 
 
    "When a position under bulletin is to be awarded to a junior 
     employee because of ability, the matter will be first discussed 
     between the Company officer involved and the Local Protective 
     Chairman or his Representative." 
 
Had the discussions called for taken place, the Union might then have 
sought to persuade the grievor of the reasonableness of a test in the 
circumstances, and of the importance of his taking it. 
 
Second, the grievor's position in this particular case is deserving 
of special understanding, since he had taken pains to prepare himself 
for what he understood to be the essential parts of a Rate Clerk's 
job.  In view of these two considerations, it is my award that the 
grievor be given an opportunity to take a typing test, and that if he 
is successful, that he be assigned to the job, subject to Article 
7.1.2.  Because of his failure to take the test when it was first 
offered, he would not be entitled to compensation, if he is 
successful.  It should be added that the grievor should have notice 
of the test at least equivalent to the length of time a job is 
bulletined.  The standard to be met, again, is to be one appropriate 
to the job in question, and I would hope the parties could agree in 
that respect before the test is given. 
 
 
 
 
 
 
                                      J.F.W. Weatherill, 
                                      Arbitrator. 

 


