
             CANADIAN  RAILWAY  OFFICE  OF  ARBITRATION 
 
                            CASE NO. 832 
 
              Heard at Montreal, Tuesday, May 12, 1981. 
 
                             Concerning 
 
                 CANADIAN PACIFIC LIMITED (CP RAIL) 
 
                                 and 
 
        BROTHERHOOD OF RAILWAY, AIRLINE AND STEAMSHIP CLERKS, 
           FREIGHT HANDLERS, EXPRESS AND STATION EMPLOYEES 
DISPUTE: 
------- 
Claim by the Union that Mr. R.S. McManus be paid at time and one half 
for all hours worked from October 14 to 28, 1980, inclusive. 
 
JOINT STATEMENT OF ISSUE: 
------------------------ 
Mr. McManus was scheduled to take annual vacation from October 14 to 
28, 1980, inclusive, and the Company requested that he reschedule and 
he readily agreed. 
 
The Union claimed he should have been paid at time and one half for 
time worked during his original vacation dates, in accordance with 
Article 14.19. 
The Company denied the Union's claim. 
 
FOR THE EMPLOYEES:                           FOR THE COMPANY: 
 
(SGD.) W.T. SWAIN                            (SGD.) J.P. KELSALL 
GENERAL CHAIRMAN                             GENERAL MANAGER, 
                                             OPERATION & 
                                             MAINTENANCE 
 
 
There appeared on behalf of the Company: 
 
      D. Cardi    -- Labour Relations Officer, CP Rail, Montreal 
      F. Romeo    -- Assistant Supervisor Labour Relations, CP Rail, 
                     Toronto 
 
And on behalf of the Brotherhood: 
 
      W.T. Swain  -- General Chairman, BRAC, Montreal 
      D. Herbatuk -- Vice-General Chairman, BRAC, Montreal 
      G. Gonzales -- Local Chairman, BRAC, Toronto 
      J. Manchip  -- Local Chairman, BRAC, Montreal 
 
 
                       AWARD OF THE ARBITRATOR 
                       ----------------------- 
 
It may be noted that the claim in this case is advanced by the Union 
on behalf of the grievor and not by the grievor personally.  It is 



not suggested that there is anything improper in this, as of course 
the Union has a legitimate interest in ensuring that the provisions 
of the Collective Agreement are correctly applied.  I note the point 
only to make it clear that the grievor, who was personally content 
with the arrangements made, cannot be said in any way to have acted 
inequitably, or to have sought to take advantage of the Company. 
In the summer of 1980 the grievor had arranged to take a portion of 
his annual vacation.  Because of some personal plans, he requested 
that his scheduled July vacation dates be advanced by one week.  The 
Company was able to, and did accommodate this request. 
 
The rest of the grievor's annual vacation had been scheduled for a 
period in October 1980.  At that time the Company experienced some 
temporary difficulties in maintaining a sufficient staffing level, 
due to absenteeism combined with vacations.  It therefore approached 
the grievor to determine if he would delay taking the balance of his 
vacation for a couple of weeks.  The grievor readily agreed to such 
rescheduling. 
 
It is the Union's contention that the grievor should have been paid 
at time and one-half for time worked during his original vacation 
period (October 14 to 28, 1980).  That claim is based on Article 
14.19 of the Collective Agreement, which is as follows: 
 
      "An employee who is entitled to vacation shall take same at the 
       time scheduled.  If, however, it becomes necessary for the 
       Company to reschedule an employee's scheduled vacation dates, 
       he shall be given at least 15 working days' advance notice of 
       such rescheduling and will be paid at the rate of time and 
       one-half his regular rate of wages for all work performed 
       during the scheduled vacation period.  The rescheduled 
       vacation with pay to which he is entitled will be granted at a 
       mutually agreed upon later date.  This Clause 14.19 does not 
       apply where rescheduling is a result of an employee exercising 
       his seniority to a position covered by another vacation 
       schedule." 
 
Although it is provided that an employee "shall" take his vacation at 
the time scheduled, it is clear that there are cases where he need 
not or may not do so, it being expressly contemplated in Article 
14.19 that an employee's scheduled vacation dates may be rescheduled. 
And, at least where fifteen days' advance notice is given, the 
employee would have to accept such rescheduling.  No question as to 
that arises here, however, where the question is simply one of the 
rate of pay which an employee is to receive when he works during a 
period of time for which his vacation has been scheduled, because of 
rescheduling at the requirement of the Company.  The exceptional 
situation referred to in the last sentence of Article 14.19 does not 
apply in the instant case. 
 
More particularly, the question in the instant case is this:  was 
this a case where "it became necessary for the Company to change the 
employee's scheduled vacation dates"?  If it was, then regardless of 
the merits of mutual accommodation, and regardless of the grievor's 
willingness to change his vacation dates, the Collective Agreement 
requires that the grievor be paid at time and one-half for the period 
in question.  It if was not such a case, then the grievor was 



correctly paid at straight time. 
 
The Company's contention is that it was not "necessary for the 
Company to reschedule an employee's scheduled vacation dates" in this 
case.  The Company argues that that situation would arise only where 
the Company unilaterally reschedules an employee's vacation dates. 
Here, the rescheduling was not "unilateral", it is argued, because 
the grievor readily agreed to the change.  The change was, as the 
grievor himself stated "mutually agreed upon", although of course it 
was not agreed to by the parties to the Collective Agreement.  While 
it might appear fair enough to do so, it is not apt to compare the 
accommodation of the grievor's request in July with the grievor's 
accommodation of the Company's request in October.  In October, the 
Company did in fact have certain staffing difficulties, and it did 
approach the grievor, so that the change in scheduling was one 
arranged at the instance of the Company. 
 
 
It may, perhaps, have been "necessary" for the Company to take some 
action with respect to its staffing problem in October.  That it 
sought the cooperation of an employee, however, is not to say that it 
was "necessary" for it to reschedule that particular employee's 
vacation dates.  There is nothing to suggest that had the grievor 
made certain plans for his vacation or had some other reason for not 
wishing to change his vacation, the Company would have insisted on 
his working in October.  Indeed, from the material before me, it 
would seem that the Company did not have sufficient time in which to 
give the grievor notice of any "required" change in his vacation 
dates. 
 
Article 14.19, in its material provisions, provides for payment at 
time and one-half where it has become "necessary" for the Company to 
reschedule "an employee's" vacation dates.  The situation referred to 
is one where the Company itself takes the action of rescheduling the 
vacation of a particular employee, and requires him to be at work 
when he would otherwise have been on vacation.  Where the Company 
takes such a step, of course, it could then scarcely be heard to 
argue that it had not really been "necessary".  In the instant case, 
however, although as I have noted it may have been "necessary" for 
the Company to do something, this was not a case in which it had 
become necessary for the Company to change the grievor's scheduled 
vacation dates in the sense contemplated by Article 14.19.  While 
there is, as the Union pointed out, a certain risk of intimidation 
where supervision approaches an employee seeking his cooperation, 
there is, I think, a corresponding and at least as serious a risk of 
"de-humanization" of relations if enquiries of this sort cannot be 
made.  Of course, if the grievor's consent in this case had been 
coerced, then I would certainly have held that it was no consent, and 
that he should have been paid at time and one-half.  Such was not, 
however the situation in the instant case. 
 
For the foregoing reasons, the grievance is dismissed. 
 
 
 
                                        J.F.W. Weatherill, 
                                        Arbitrator. 



 


