
               CANADIAN RAILWAY OFFICE OF ARBITRATION 
 
                            CASE NO. 921 
 
              Heard at Montreal, Tuesday, March 9, 1982 
 
                             Concerning 
 
                       ALGOMA CENTRAL RAILWAY 
 
                                 and 
 
                   UNITED TRANSPORTATION UNION (T) 
 
DISPUTE: 
 
Claim of Yard Helper P. Rivard for time and one-half at Yard rates 
for spare yard shift he worked as a Yard Foreman on September 16, 
1981. 
 
JOINT STATEMENT OF ISSUE: 
 
Trainman P. Rivard worked as a Yard Helper in Yard Service.  The 
nature of the position required Rivard to work five days in each 
seven with two rest days.  Rivard's regular assignment was from 2300 
hours to 0700 hours Tuesday to Saturday inclusive, with Sunday and 
Monday as rest days. 
 
On Wednesday, September 16, 1981, a spare yard crew was required for 
1600 hours which crew consists of a Yard Foreman and two (2) Yard 
Helpers. 
 
Mr. Rivard was called for the position of Yard Foreman which position 
he accepted and filled the vacancy and was compensated at Pro Rata 
Rate of pay. 
 
The Brotherhood contends that the Company should have compensated Mr. 
Rivard at time and one-half as he was entitled to be called as Yard 
Foreman as per Letter of Understanding, Page 154, part two (2) and is 
exercising his right as the senior regular assigned yardman to 
qualify first for overtime payment as per Article 86, first paragraph 
of the overtime provisions. 
 
The Company contends that Mr. Rivard was called for the position of 
Yard Foreman and compensated in accordance with the terms of the 
current Collective Agreement, Article 86, 3rd paragraph and has 
declined payment of punitive rate of pay. 
 
FOR THE EMPLOYEE:                       FOR THE COMPANY: 
 
(SGD.)  GLEN WITTY                      (SGD.) V. E. HUPKA 
GENERAL CHAIRMAN                        For VICE PRESIDENT - RAIL 
 
There appeared on behalf of the Company: 
 
  Victor E. Hupka     - Manager, Industrial Relations, ACR - 
                        Sault Ste. Marie 



  Newell L. Mills     - Superintendent! Transportation, ACR - 
                        Sault Ste. Marie 
 
And on behalf of the Employees: 
 
  Glen Witty          - General Chairman, UTU, Sault Ste. Marie 
  J. Sandie           - Vice-President, UTU, Sault Ste. Marie 
 
 
 
                       AWARD OF THE ARBITRATOR 
 
Article 86 of the Collective Agreement is as follows: 
 
                            "ARTICLE 86 
                              Overtime 
 
                Yardmen assigned to regular shifts who 
              are required to work in excess of eight (8) 
              consecutive hours, or who are required to 
              commence work on second tour of duty within 
              twenty-four (24) hours of the starting time of 
              the preceding shift paid for at pro rata rate, 
              will be paid for time worked in excess of eight 
              {8) hours' continuous service and for the second 
              tour of duty at one and one-half (1 1/2) times the 
              pro rata rate. 
 
                Spare Yardmen who are required to work in excess 
              of eight (8) consecutive hours, or who are required 
              to commence work on a second tour of duty within a 
              twenty-four (24) hour period without an interval of 
              eight (8) hours or more having intervened between the 
              completion of work on the previous yard job and the 
              time required to report for work on a second job, will 
              be paid for time worked in excess of eight (8) hours' 
              continuous service and for the second tour of duty 
              at one and one-half (1 1/2) times the pro rata rate. 
 
                The foregoing shall not apply when changing off 
              where it is the practice to work alternate days and 
              nights for certain period, working through two (2) 
              shifts to change off, where exercising seniority 
              rights, or in the application of Article 87 (a), rules 
              (f) and (g). 
 
                NOTE:  Nothing in this Article shall obligate the 
              Railway to call a spare Yardman who would be entitled 
              to payment at overtime rate when there are available 
              Spare Yardmen who could work at pro rata rate." 
 
The grievor was a yardman assigned to a regular shift.  He was 
required to commence work on a second tour of duty within twenty-four 
hours of the starting time of his preceding shift paid for at pro 
rata rate.  It would appear, therefore, that under the first 
paragraph of Article 86 the grievor was entitled to be paid for this 
second tour of duty at one and one-half times the pro rata rate. 



 
It is the Company's position that the grievor was not entitled to 
payment at the premium rate, by virtue of the third paragraph of 
Article 86, in that, it is said, the grievor was "exercising 
seniority rights". 
 
This question, in my view, is in substance identical to that dealt 
with in Case No.  114.  There, it is true, the interval between the 
grievor's first and second tours of duty was less than eight hours, 
which is not the case here.  The material provisions of the 
Collective Agreement, however, in that case as in this, calls for a 
premium payment equally in the "within twenty-four hours" situation 
as in that of "in excess of eight hours' continuous service". 
 
In Case No.  114, the distinction was between cases of work "in 
excess of eight continuous hours" and those of "a second tour of duty 
within a twenty-four hour period".  The substantial issue, however, 
is the same, namely, whether or not the employee was "exercising 
seniority rights". 
 
In the instant case the employee himself made no active claim of 
seniority rights.  Rather, the Company called him in accordance with 
the entitlement set out in the Memorandum of Agreement reproduced at 
page 154 of the Collective Agreement.  The grievor's seniority was 
thus recognized, as was proper, but this was not an "exercise of 
seniority rights" on the grievor's part, any more than it had been in 
Case No.  114.  In my view, what is said in this respect in Case No. 
114 applies equally in the instant case. 
 
For the foregoing reasons, the grievance is allowed. 
 
 
                                         J. F. W. WEATHERILL, 
                                         ARBITRATOR. 

 


