
               CANADIAN RAILWAY OFFICE OF ARBITRATION 
 
                            CASE NO. 960 
 
              Heard at Montreal, Tuesday, June 8, 1982 
 
                             Concerning 
 
                  CANADIAN NATIONAL RAILWAY COMPANY 
 
                                 and 
 
                 BROTHERHOOD OF LOCOMOTIVE ENGINEERS 
 
DISPUTE: 
 
Claim of Locomotive Engineer V. Heringer of Saskatoon, Saskatchewan 
for loss of earnings November 6, 1981. 
 
JOINT STATEMENT OF ISSUE: 
 
On November 6, 1981, due to the spareboard for Locomotive Engineers 
being exhausted, Engine Service Brakeman K. L. Orford was called and 
worked as Locomotive Engineer on regular passenger service assignment 
handling Train No.  680 from Saskatoon to Regina and Train No.  683 
back to Saskatoon. 
 
Locomotive Engineer V. Heringer, who was assigned to regular yard 
assignment at Saskatoon, contends he should have worked on the 
passenger service assignment; he has submitted a claim for loss of 
wages, that is, the difference between his actual earnings on the 
yard assignment and the earnings of Locomotive Engineer Orford 
November 6, 1981.  The Company has declined the claim. 
 
The Brotherhood has progressed the claim on the grounds that 
Paragraph 63.1 of Article 63, as well as Paragraphs 64.2 and 64.5 of 
Article 64, Agreement 1.2 were violated which is denied by the 
Company. 
 
FOR THE EMPLOYEES:                     FOR THE COMPANY: 
 
(SGD.)  A. JOHN BALL                   (SGD.) G. E. MORGAN 
General Chairman                       For  Vice-President 
There appeared on behalf of the Company:    Labour Relations 
 
   J. A. Fellows    - Manager, Labour Relations, CNR, Montreal 
   M. Proulx        - Labour Relations Assistant, CNR, Winnipeg 
 
 And on behalf of the Brotherhood: 
 
   A. John Ball -     General Chairman, BLE, Regina 
 
                     AWARD OF THE ARBITRATOR 
 
The articles relied on by the Union as as follows: 
 
           "63.1  A locomotive engineer will not be 



            considered available unless he is on the 
            working board except when no other locomotive 
            engineer is available." 
 
           "64.2  No reduction will be made so long as: 
            (a)  Locomotive engineers in assigned or extra 
                 passenger service or earning the equivalent 
                 of 4000 miles per month. 
            (b)  Locomotive engineers in assigned service 
                 paying  freight rates are averaging the 
                 equivalent of 3200 miles per month. 
            (c)  Locomotive engineers in pool or in chain gang 
                 service paying freight rates are averaging the 
                 equivalent of 3800 miles per month. 
            (d)  Locomotive engineers assigned to 
                 spareboards are averaging the equivalent 
                 of 3720 miles per month. 
 
            64.5  In assigned yard service, regulations will 
            be made that require each regularly assigned 
            locomotive engineer to layoff when he has accrued 
            3800 xdles in his mileage month." 
 
As to the latter two Articles, since there was no reduction in the 
number of engineers on the working list, and since the grievor, not 
having accrued 3800 miles in the month, had not been required to lay 
off, it is clear that there was no violation of the Collective 
Agreement in either case.  The grievor worked his regular yard 
assignment on the day in question.  His claim is that he ought to 
have been called to relieve on a road service assignment, the 
incumbent being absent, the spareboard being exhausted, and no 
regularly assigned road service engineers being available. 
 
Article 63.1, by itself, does not give preference to one qualified 
locomotive engineer over another except with respect to those on the 
working board.  In the instant case, the engineer called to perform 
the work was the senior locomotive engineer not working as such.  The 
grievor was a locomotive engineer with a regular yard assignment. 
Neither of them had any particular entitlement to be called, under 
the provisions referred to. 
 
The engineer who was called for this assignment was called because 
the working board had been exhausted.  He was not "added to the 
working board" as the Union contends.  Further, there was no 
violation of Article 51.6, which permits yard service engineers to 
work a spare shift in certain circumstances.  This was not a "spare 
shift" within the meaning of Article 51.6 (which is within the yard 
service section of the Collective Agreement; rather, it was a case of 
relief of an assigned road service engineer.  Employees on the spare 
board would have, in their turn, entitlement to such a call.  After 
that, the Collective Agreement makes no provision.  Certainly there 
is no provision allowing someone in the grievor's position simply to 
give up his regular assignment in order to take up a more attractive 
run. 
 
No violation of the Collective Agreement has been shown, and the 
grievance is dismissed. 



 
 
 
 
                                      J. F. W. WEATHERILL, 
                                      ARBITRATOR. 

 


