
               CANADIAN RAILWAY OFFICE OF ARBITRATION 
 
                            CASE NO. 969 
 
             Heard at Montreal, Tuesday, July 13th, 1982 
 
                             Concerning 
 
                  CANADIAN NATIONAL RAILWAY COMPANY 
 
                                 and 
 
                 BROTHERHOOD OF LOCOMOTIVE ENGINEERS 
 
DISPUTE: 
 
Claim of Locomotive Engineer L. I. Donnelly of Sioux Lookout, Ontario 
for basic day payment for being held and not used on October 10 and 
17, 1981. 
 
JOINT STATEMENT OF ISSUE: 
 
Locomotive Engineer Donnelly was in assigned work train service on 
the Allanwater, Bruce Lake, Redditt and Graham Subdivisions.  The 
assignment was bulletined under the provisions of paragraph 33.20 of 
Article 33, Agreement 1.2 to the terminal of Sioux Lookout and did 
not specify the number of days per week to be worked.  On Friday 
October 9, 1981 and Friday October 16, 1981, he was notified that his 
assignment would not operate until the following Monday October 12, 
1981 and October 19, 1981 respectively.  He remained at Sioux 
Lookout, his home, on Saturday and Sunday October 10 and 11, 1981; 
and Saturday and Sunday October 17 and 18, 1981. 
 
Locomotive Engineer Donnelly claimed two basic days (100 miles) at 
minimum through freight rates for Saturday October 10, 1981 and for 
Saturday October 17, 1981. 
 
The Company declined payment.  The Brotherhood contends that in 
refusing to make payment, the Company violated paragraph 2.2 of 
Article 2, Agreement 1.2 and paragraph 8.2 of Article 8, Agreement 
1.2. 
 
FOR THE EMPLOYEES:                       FOR THE COMPANY: 
 
(SGD.)  A. JOHN BALL                     (SGD.)  G. E. MORGAN 
General Chairman                         Director 
                                         Labour Relations 
There appeared on behalf of the Company: 
  R. J. Wiebe   - Manager Labour Relations, CNR, Prairie Region, 
                  Winnipeg 
 
And on behalf of the Brotherhood: 
 
  A. John Ball  - General Chairman, BLE, Regina. 
 
                      AWARD OF THE ARBITRATOR 
 



The grievor applied for and was awarded the bulletined position in 
question.  It was for work train service, and was "to commence on or 
about September 2-81" and was said to have "a duration of 
approximately three weeks". 
 
The grievor did in fact begin work on that assignment on September 2, 
1981.  The material before me does not indicate how frequently the 
grievor worked thereafter until October 10, or what were his days 
off.  He would, under Article 8, have been entitled to certain days 
off, and the material does indicate that the Saturday operation of 
the assignment varied from week to week. 
 
 
In any event, the grievor was notified on Friday, October 9 and again 
on Friday, October 16, that his assignment would not operate on the 
Saturdays and Sundays immediately following.  In this grievance, the 
grievor claims payment for the Saturdays.  The union's argument is, 
essentially, that since the bulletin gave a starting date and an 
approximate terminating date for the assignment, work time would 
include all days in between.  On that argument, of course, it would 
appear inconsistent not to claim for Sundays as well as for 
Saturdays, but such claim has not been made. 
 
Article 2 of the Collective Agreement deals with guarantees, and 
Article 2.2 is as follows: 
 
          "Work Train Service 
 
           2.2  Except as provided in Article 8, locomotive 
           engineers assigned to work train service will be 
           allowed a basic day at minimum through freight 
           rates for each 24 hours held and not used." 
 
It may be observed that it is Article 2 which deals with guarantees, 
and not Article 33, which deals with the manning of vacancies.  The 
guarantee in the case of work train service is for a basic day's pay 
for each 24 hours "held and not used".  The grievor was not "held" 
for the Saturdays and Sundays in question.  On the contrary, he was 
advised that his assignment would not operate.  Article 2.2 does not 
entitle the grievor to payment for those days. 
 
Article 8 of the Collective Agreement is as follows: 
 
                     "Article 8 
 
                Home for Saturdays And/Or Sundays 
                        Work Train Mervice 
 
           8.1  Locomotive engineers assigned to work trains for 
           5 days per week will be given transportation and allowed 
           to go home for Saturdays and Sundays.  When locomotive 
           engineers can go home for Saturdays and Sundays, they 
           will not be paid under paragraph 2.2 of Article 2. 
 
           8.2  Locomotive engineers assigned to work trains in 
           excess of 5 days per week will be given transportation 
           and allowed to go home for Sundays.  When locomotive 



           engineers can go home for Sundays they will not be paid 
           under paragraph 2.2 of Article 2. 
 
           8.3  When required for operational purposes and 
           notwithstanding the provisions of paragraphs 8.1 and 
           8.2 two five day periods may be combined into one ten 
           day period with four consecutive days off.  Locomotive 
           engineers assigned to such work trains will be given 
           transportation and allowed to go home on the four days 
           off.  Locomotive engineers assigned to work trains under 
           the provisions of this paragraph will be paid under para- 
           graph 2.2 or Article 2, except for any of the four days 
           off on which they were allowed to go home." 
 
It would seem clear that on the Saturdays and Sundays in question, 
the grievor could "go home", or stay at home, and it follows that no 
payment under Article 2.2 would be necessary.  On the two weeks in 
question the grievor was in fact assigned for 5 days per week.  No 
question arises here under Article 8.3, but the argument appears to 
be that Article 8.2 applies, and that the assignment was one "in 
excess of 5 days per week".  To the extent that it was, then the 
grievor would have been entitled to Sundays off, but - where he could 
go home - without pay.  This argument rests on the assumption, 
however, that the assignment was "in excess of 5 days per week".  In 
my view, that assumption is not justified.  If the bulletin gave 
inadequate information then a grievance relying on any material 
provisions of the Collective Agreement might have been filed in that 
respect although there would appear to be no support for such in the 
Collective Agreement.  It is not reasonable, however, to assume that 
a bulletin in respect of an assignment of indeterminate duration 
gives a right to work or payment for every day of such undetermined 
period of time. 
 
The grievor's assignment was not in fact one to work every day for 
an indeterminate period, nor, I think, can it properly be concluded 
to have been one for "in excess of 5 days per week".  The facts 
appear to be that the grievor worked five days in some weeks and six 
in others.  He would be entitled to the benefit, and subject to the 
limitation of either Article 8.1 or Article 8.2, according to the 
circumstances.  Nothing guaranteed him, as the grievance appears to 
assert, a six-day week. 
 
For all of the foregoing reasons, the grievance is dismisse . 

 


