
               CANADIAN RAILWAY OFFICE OF ARBITRATION 
 
                            CASE NO.1007 
 
          Heard at Montreal, Wednesday, November 10th, 1982 
 
                             Concerning 
 
                 CANADIAN PACIFIC LIMITED (CP RAIL) 
                          (ATLANTIC REGION) 
 
                                 and 
 
             BROTHERHOOD OF MAINTENANCE OF WAY EMPLOYEES 
DISPUTE: 
 
The Company trained 9 Trackmen from Saint John Division as Track 
Maintainers as specified in Section 27, Wage Agreement No.  41.  All 
9 Trackmen completed the Track Maintainers course successfully.  The 
Company has declined to pay them the qualified Track Maintainers rate 
of pay. 
 
JOINT STATEMENT OF ISSUE: 
 
The Union contends: 
 
The Company violated Section 26.1(B) and 16.1, Wage Agreement No. 
41, when these 9 employees, on completion of the training, were not 
paid the qualified Track Maintainer rate of pay. 
 
That all 9 employees (Saint John Division) be paid the difference in 
rate of pay from Trackman to Track Maintainer from the date they 
successfully completed Track Maintainer training or, pursuant to 
Section 19.  of the Wage Agreement, whichever date came last. 
 
The Company denies the Union's contentions and declines payment of 
the claims. 
 
FOR THE UNION:                              FOR THE COMPANY: 
 
(SGD.) H. J. THIESSEN                       (SGD.) J. B. CHABOT 
System Federation General Chairman          General Manager, 
                                            Operation and Maintenance 
 
There appeared on behalf of the Company: 
  B. A. Demers       - Supervisor, Labour Relations, Atlantic Region, 
                       CPR, Montreal 
  J. H. Blotsky      - Asst. Supervisor, Labour Relations, Atlantic 
                       Region, CPR, Montreal 
  I. J. Waddell      - Labour Relations Officer, CPR, Montreal 
 
And on behalf of the Brotherhood: 
 
  H. J. Thiessen     - System Federation General Chairman, BMWE, 
                       Ottawa 
  R. Wyrostok        - Federation General Chairman, BMWE, Edmonton 
  E. J. Smith        - General Chairman, BMWE, London 



  L. DiMassimo       - General Chairman, BMWE, Montreal 
  F. L. Stoppler     - Vice-President, BMWE, Ottawa 
 
                      AWARD OF THE ARBITRATOR 
 
Article 26.1 of the Collective Agreement sets out the rates of pay 
for the various classes of employees.  The grievors were Trackmen, 
and their rates, along with the rates oi' certain related positions, 
are set out in Article 26.1 (A).  The rates for Track Maintainers and 
certain other classifications are set out in Article 26.1 (B). 
Article 26.1 (B) includes the following note: 
 
           "NOTE:  Upon successful completion of the 
            training program specified in Section 27 
            employees occupying positions in the 
            following classifications shall be 
            entitled to the following rates of pay:" 
 
Track Maintainer is one of the classifications listed.  The grievors 
successfully completed the training program specified in Article 27. 
They would, therefore, be entitled to the Track Maintainer's rate if 
they were "occupying positions" in that classification. 
 
The mere fact of being qualified for a higher-rated position does not 
entitle an employee to that rate.  The employee must actually be 
occupying the position.  The Company's contention is that as the 
grievors continued to work, after their training, in the Trackman "B" 
positions they had previously held, they were only entitled to the 
Trackman "B" rate.  It is the Union's contention that the grievors 
should be considered, by virtue of the provisions of the Collective 
Agreement (and bearing in mind that the actual work involved is the 
same), as holding Track Maintainer positions. 
 
The grievors would be entitled to the Track Maintainer rate if they 
were employed in a "special maintenance gang", as Article 16.1 
provides.  In the instant case, it is neither alleged nor shown that 
the grievors worked in such a gang. 
 
Article 13.9 of the Collective Agreement is as follows: 
 
           "13.9   After a position has been filled by a 
            Trackman "B" for one year, it shall be bulletined 
            as a trackman "A"/track maintainer position unless 
            otherwise agreed between the System Federation 
            General Chairman and the appropriate officer of 
            the Railway." 
 
It is not contended that the grievors had filled positions as 
Trackmen "B" for one year.  It is said, however, that their positions 
had been filled, by one employee or another, for one year.  In my 
view, the effect of Article 13.9 is to establish a position, 
requiring to be bulletined, where an employee (a Trackman "B") has 
filled it for a year.  The grievors not having held such positions 
for a year, Article 13.9 does not apply.  If I am wrong in this, 
however, it does not follow that the grievors hold Track Maintainer 
positions simply because they are working in positions in which they 
or someone else have worked for a year:  Article 13.9 does not 



convert Trackmen B into Track Maintainers, rather, it requires the 
bulletining of a Track Maintainer's position.  The holding of such a 
position has various implications with respect to seniority rights, 
quite apart from the fact that the actual work involved may be the 
same. 
 
Rightly or wrongly there has been no bulletining of Track Maintainer 
positions to replace or up-grade the Trackman "B" positions held by 
the grievors.  The grievors have not applied for nor been appointed 
to such positions.  The requirement for bulletining is not in issue 
in this case. 
 
It has not been shown that the grievors are in fact holding 
positions within the classification of Track Maintainer.  Nor, 
finally, has it been shown that the grievors are "labourers in extra 
gang engaged practically all year round".  If they were, they would 
be entitled to pay as Track Maintainers, pursuant to Article 26.5. 
 
It has not been shown that the grievors are entitled to the Track 
Maintainers rate under any applicable provisions of the Collective 
Agreement, and the grievance must therefore be dismissed. 
 
 
                                    J. F. W. WEATHERILL, 
                                    ARBITRATOR. 

 


