
               CANADIAN RAILWAY OFFICE OF ARBITRATION 
 
                            CASE NO. 1014 
 
            Heard at Montreal, Tuesday, December 14, 1982 
 
                             Concerning 
 
                        VIA RAIL CANADA INC. 
 
                                 and 
 
                  CANADIAN BROTHERHOOD OF RAILWAY, 
                    TRANSPORT AND GENERAL WORKERS 
DISPUTE: 
 
Claims of twelve employees involving the method of payment for time 
spent in travelling to and from training course under provisions of 
Article 16.2, Collective Agreement No.  1. 
 
JOINT STATEMENT OF ISSUE: 
 
Twelve Counter Sales Agents travelled from their respective work 
location (London, Kitchener, Stratford, Sarnia and Kingston) to 
Toronto on different dates from March 2 to April 5 to attend a 1-day 
(0900 hours - 1700 hours) refresher training course. 
 
These employees were paid 8 hours for time spent while in training. 
Round trip travelling time, which varied from 3 1/2 hours to 6 hours, 
was paid at pro-rata rate. 
 
The Brotherhood contends that, under the provisions of Article 16.2, 
the time spent in travelling should be compensated at punitive rates. 
 
The Corporation denied the claims. 
 
FOR THE BROTHERHOOD:                    FOR THE CORPORATION: 
 
(SGD.)  J. D. HUNTER                    (SGD.)  A. D. ANDREW 
National Vice-President                 Director, Labour Relations 
 
There appeared on behalf of the Corporation: 
   Andre Leger       - Labour Relations Officer, VIA Rail, Montreal 
   A. Broux          - Human Resources Officer, VIA Rail, Toronto 
   C. 0. White       - Labour Relations Assistant, VIA Rail, Montreal 
 
And on behalf of the Brotherhood: 
 
   F. C. Johnston    - Regional Vice-President, CBRT&GW, Don Mills 
 
 
                        AWARD OF THE ARBITRATOR 
 
Article 16.2 of the Collective Agreement is as follows: 
 
            "16.2  Training During Normal Working Hours 
 



             An employee required by the Corporation to 
             take training during his normal working 
             hours will be paid his regular rate of pay 
             while in training. 
 
 
                    "Training Outside Normal Working Hours 
 
             An employee required by the Corporation to take training 
             outside his normal working hours will be compensated at 
             his regular rate of pay while in training, except that 
             on any day when the Corporation requires an employee to 
             take training in addition to working his regular 
             assignment, he shall be compensated for all such 
             combined time, in excess of eight hours, at punitive 
             rates. 
 
                     Voluntary Training 
 
             Where training facilities are provided by the 
             Corporation on a voluntary basis an employee taking 
             advantage of such training will not be compensated." 
 
The grievors were properly paid pursuant to Article 16.2 in respect 
of the hours spent in the refresher training course itself.  The time 
spent in travelling to and from the course was (or was substantially) 
"outside normal working hours", and the claim in this grievance is 
that time so spent should be paid for at punitive rates. 
 
It is to be noted that payment was made in respect of travel time. 
The only issue is as to the rate of such payment. 
 
The second paragraph of Article 16.2 provides that punitive rates are 
to be paid in respect of "training outside normal working hours". 
While the time in question was outside normal working hours, it ?as 
not, I think, "training", although it was spent en route to and from 
training.  Any doubt in this connection is, I think, resolved by 
Article 18.2 of the Collective Agreement, which is as follows: 
 
             "18.2   A regularly assigned employee required to 
              perform service away from the station at which 
              regularly employed will be compensated in 
              accordance with the schedule rules applicable at the 
              point at which such service is performed for the time 
              actually worked.  Unless sleeping car accommodation 
              is furnished or paid for by the Corporation such 
              employee will be compensated at the hourly rate for 
              the time occupied in travelling.  The number of hours 
              paid for will not be less than he would have earned on 
              his regular assignment.  Necessary actual expenses 
              will be allowed while away from headquarters when 
              supported by receipts." 
 
In the instant case the "service" involved, or the "work" for which 
the employees were paid, was training, and it is clear that under 
this Collective Agreement employees were entitled to be paid in 
respect of time spent travelling to such service.  There does not 



appear to have been any sleeping car accommodations furnished or paid 
for.  Article 18.2 is quite explicit with respect to such a 
situation:  "such employee will be compensated at the hourly rate for 
the time occupied in travelling".  The Collective Agreement is quite 
clear with respect to this sort of situation.  It does not provide 
for payment at punitive rates in such cases. 
 
There was, therefore, no violation of the Collective Agreement and 
the grievance must be dismissed. 
                                        J. F. W. WEATHERILL, 
                                        ARBITRATOR. 

 


