
               CANADIAN RAILWAY OFFICE OF ARBITRATION 
 
                            CASE NO. 1015 
 
            Heard at Montreal, Tuesday, December 14, 1982 
 
                             Concerning 
 
                 CANADIAN PACIFIC LIMITED (CP RAIL) 
                          (ATLANTIC REGION) 
 
                                 and 
 
                     UNITED TRANSPORTATION UNION 
DISPUTE: 
 
Claim of spare trainman A. W. Baker for miles lost because he was not 
called to replace an injured rear-end trainman on a full crew in 
reducible crew territory, June 4, 1982. 
 
JOINT STATEMENT OF ISSUE: 
 
On June 4, 1982, Extra 8734 South, manned by a full crew, was running 
on the Shogomoc Subdivision between Aroostook and McAdam.  The 
Shogomoc Subdivision has been declared reducible.  Rear trainman F. 
G. Bolger sustained an injury enroute.  He was not replaced and the 
train continued to its destination with a reduced crew.  The reduced 
crew subsequently made a short turnaround trip out of McAdam on 
territory declared reducible and then straightaway trip back to 
Aroostook. 
 
The Union contends that trainman A. W. Baker, a protected freightman 
standing first out on the coxm?n spareboard at Aroostook, should have 
been called to replace trainman Bolger in accordance with ARticle 9, 
Rule 6, and claim that Mr. Baker should be paid the wages he would 
have earned as a member of the crew. 
 
The Company has declined the Union's claim. 
 
FOR THE EMPLOYEES:                  FOR THE COMPANY: 
 
(SGD.) B. MARCOLINI                 (SGD.)  J. B. CHABOT 
General Chairman                    General Manager 
                                    Operation and Maintenance 
There appeared on behalf of the Company: 
 
  B. A. Demers      - Supervisor, Labour RElations, CP Rail, Montreal 
  B. P. Scott       - Labour Relations Officer, CP Rail, Montreal 
  J. H. Blotsky     - Assistant Supervisor, Labour Relations, CP 
                      Rail, Montreal 
 
And on behalf of the Employees: 
 
   B. Marcolini     - General Chairman, UTU, Scarborough 
   R. T. O'Brien    - Vice-President, UTU, Ottawa 
 
                     AWARD OF THE ARBITRATOR 



 
 
Article 9 of the Collective Agreement deals with consist of road 
crews, and Rule 6 thereof is as follows: 
 
              "6.  A brakeman's position on a"reducible 
               crew" may be discontinued at any time hereafter, 
               provided that "protected freight men" shall have 
               the right to work in their seniority turn on any 
               brakeman's position in any class of assigned or 
               unassigned freight service on their seniority 
               district in which, under the rules or practices 
               in effect prior to March 7, 1979, the use of two 
               brakemen would have been required, subject to the 
               following: 
 
 
                   "(a)  A trainman whose seniority entitles 
               him to a conductor's position or temporary 
               vacancy of six days or more or a temporary 
               vacancy known to be of six consecutive days or 
               more, shall not be permitted to fill a brakeman's 
               position if as a result thereof the Company would 
               be deprived of reducing a "reducible crew" in 
               ?oad freight service.  In these circumstances the 
               junior "protected" conductor not holding a 
               conductor's position or temporary vacancy, as the 
               case may be, will be required to fill a conductor's 
               position or temporary vacancy. 
 
                   "(b)  There shall not be any preference as 
               between the head-end brakeman's position and the 
               rear-end brakeman's position where such practice 
               may now be in effect, on crew or crews declared 
               reducible pursuant to the provisions of this 
               Article if such preference results in the filling 
               of a vacancy on such crew by an unprotected man. 
 
                   "(c)  When additional positions are created in 
               a pool of crews in which crews are reducible and 
               which would otherwise require the employment of 
               unprotected men, such positions shall be filled, 
               to the extent available, by "protected freight men" 
               then filling reducible brakemen's positions in 
               such pool of crews. 
 
                   "(d)  Should no application be received from a 
               protected freight man for a permanent vacancy on a 
               reducible position, such position need not be filled 
               until claimed by a "protected freight man" who is 
               later displaced or who has been reduced or who was 
               absent at the time the vacancy occurred.  Such 
               reducible position shall again be bulletined in 
               assigned service and made available in unassigned 
               service at each general advertisement of assignments 
               and the same conditions will apply.  Arrangements may 
               be made between the Local Chairman and Local Officers 



               to post notice advising of permanent vacancies in 
               unassigned service. 
 
                   "(e)  When no application is received from a 
               "protected freight man" for a temporary vacancy of 
               6 days or more on a reducible position, such position 
               need not be filled for the duration of the temporary 
               vacancy until claimed by a "protected freight man" who 
               is later displaced, or who has been reduced or who 
               was absent at the time the temporary vacancy occurred. 
               However, a temporary vacancy of less than 6 days in a 
               reducible position will be filled by the first out 
               available "protected freight man" on the spareboard. 
               This willnot constitute a runaround of unprotected 
               freight men on the spareboard." 
 
"Protected freight man" is defined in Rule 5 of Article 9 as follows: 
 
              "5.    For the purpose of this Article, an employee 
               who has a seniority date as a trainman/yardman on 
               or prior to March 7, 1979, shall be known and 
               designated as a "protected freight man"." 
 
 
When called, the crew in question was not a reduced crew, but a full 
crew.  It was, however, "reducible", and it was in fact reduced when 
one of its members was injured en route.  The grievor was a 
"protected freight man", and would have the right to work - in his 
seniority turn - subject to the provisions of Rule 6 of Article 9. 
 
This matter is to be determined, of course, in accordance with the 
provisions of the Collective Agreement, but it is a fair general 
summary of those provisions to say - as was said by Counsel for the 
Company in the hearings which led to the provisions in question - 
that for the "protected" employee the crew reduction provisions do 
not exist.  Such statement is, however, a general one, and the matter 
is to be determined in light of the precise provisions of Article 9. 
And to the extent that it may be proper to take into account what was 
said at the hearings which ultimately led to the provisions in 
question, reference may also be made to the "fact sheet" or working 
paper which, in part at least, set out certain common understandings 
with respect to the implementation of a reduced crew rule.  One of 
these understanding was that if a protected freight man on a 
reducible (but not reduced) crew booked sick at an away-from-home 
terminal, no replacement need be called for him and the crew would 
operate back to the home terminal as a reduced crew. 
 
What occurred in the instant case is certainly within the general 
intent, if not the precise words, of the understanding just 
mentioned.  The case of the employee who is taken sick or injured en 
route, and who then cannot work out of the away-from-home terminal 
is, if anything, clearer than that of the employee who actually books 
sick.  There is no difference in substance between the two 
situations.  In the instant case the crew made an extra trip (a 
"short turnaround" but nevertheless time-consuming trip) out of the 
away-from-home terminal.  This trip was on "reducible-crew" 
territory" and did not, from the material before me, result in any 



employees being run-around or in any other violation of the 
Collective Agreement. 
 
While the grievor would have been entitled to be called (as he was 
first-out) for the run in question had a crew member become sick or 
injured before it left the home terminal, the Collective Agreement 
(read in the light of materials properly considered for its 
interpretation did not require that the grievor be called as a 
replacement when events en route created a reduced crew.  The 
grievor, it may be noted, was not affected with respect to his 
general right to be called in turn, and was not runaround. 
 
For the foregoing reasons, the grievance is dismissed. 
 
 
                                        J. F. W. WEATHERILL, 
                                        ARBITRATOR. 

 


