
                  CANADIAN RAILWAY OFFICE OF ARBITRATION 
 
                              CASE NO. 1061 
 
                Heard at Montreal, Tuesday, April l2th, 1983 
 
                              Concerning 
 
                   CANADIAN PACIFIC LIMITED (CP RAIL) 
                            (Prairie Region) 
 
                                 and 
 
             BROTHERHOOD OF MAINTENANCE OF WAY  EMPLOYEES 
 
 
DISPUTE: 
 
During the period of January 16 to March 4, 1982, Mr. T. Haselbeck, 
Trackman, was assigned working hours of 21.00K to 5.00K in Brandon 
Yard, with Thursday and Friday as rest days.  The regular Track crew, 
located at Brandon Yard, had working hours of 08.00K to 12.00K and 
13.00K to 17.00K with Saturday, Sunday as rest days. 
 
JOINT STATEMENT OF ISSUE: 
 
The Union contends that: 
 
1.  The Company violated Sections 2.1, 2.2 and 2.3, when it assigned 
    the hours of 21.00K to 5.00K to T. Haselbeck. 
 
2.  The Company violated Sections 4.1, 5.1, 8.6 and 8.7, when it 
    assigned rest days of Thursday and Friday. 
 
3.  The Company violated Sections 8.5, 8.7 and 9.1, when no overtime 
    was paid for working 21.00K to 5.00K and working on Saturday and 
    Sunday. 
 
4.  The Union contends that all hours worked by T. Haselbeck during 
    the claim pe?iod be paid at overtime rate of pay instead of 
    regular rate of pay.  January 16 to March 4, 1982, inclusive. 
 
The Company denies the Union's contention. 
 
FOR THE BROTHERHOOD:                        FOR THE COMPANY: 
 
(SGD.)  H. J. THIESSEN                      (SGD.)  R. J. SHEPP 
System Federation General Chairman          General Manager, 
                                            Operation and Maintenance 
 
There appeared on behalf of the Company: 
 
   R. D. Falzarano    - Assistant Supervisor, Labour Relations, CPR, 
                        Winnipeg 
   F. B. Reynolds     - Supervisor, Labour Relations, CPR, Winnipeg 
   R. A. Colquhoun    - Labour Relations Officer, CPR, Montreal 
 



And on behalf of the Brotherhood: 
 
   H. J. Thiessen     - System Federation General Chairman, BMWE, 
                        Ottawa 
   F. L. Stoppler     - Vice-President, BMWE, Ottawa 
 
 
                        AWARD OF THE ARBITRATOR 
 
 
The regular Trackmen at Brandon (there are 13 of them), work, as 
their regular hours, from 0800 to 1700, with Saturday and Sunday as 
rest days.  This schedule would appear to include time for a one hour 
unpaid lunch period.  Due to severe winter weather at Brandon, it was 
decided (apparently this was the first time such a decision had been 
made), to assign a Trackman to work nights to help keep switches 
clear.  The switching is performed on a 24-hour basis, the Trackman 
accompanying the yard assignment. 
 
The position was a temporary one, although it appears to have 
continued slightly beyond the 45 days contemplated by Article 14.4 
(a).  Whether or not the job ought to have been bulletined after the 
45th day or at some other point, is not in issue in this case.  The 
grievor, who was laid off when the work became available, was the 
senior laid-off Trackman "B" immediately available, and in my view 
was properly assigned to the job. 
 
Articles 2.1, 2.2 and 2.3 of the Collective Agreement are as follows: 
 
              "21.   Eight consecutive hours, exclusive of 
               meal period (which shall be one hour unless 
               otherwise mutually arranged) shall, except 
               as otherwise provided, constitute a day's work." 
 
              "2.2   Regular day shifts shall start at or 
               between 6:00 a.m. and 8:00 a.m." 
 
              "2.3   Notwithstanding the provisions of Clause 
               2.2, the starting time for employees not living 
               in boarding cars or other mobile units may be 
               established or changed to meet the requirements 
               of the service.  When the starting time is to be 
               changed, forty-eight hours advance notice will be 
               given to the employees affected and, where 
               practicable, the notice will be posted promptly in a 
               place accessible to such employees.  The appropriate 
               Local Chairman and the General Chairman shall be 
               advised of any change in starting time." 
 
As to Article 2.1, it would appear that the grievor's schedule was 
advantageous to him.  Instead of going on duty at 2100 and off duty 
at 0600 - taking an hour for an unpaid meal period, he was able to 
take a meal on paid times and go off duty at 0500.  It may be that a 
timely demand in that respect would have had to be accommodated, but 
it does not appear that any was made.  In the circumstances I do not 
consider that Article 2.1 was violated, and in any event there is no 
relief to which the grievor would now be entitled. 



 
Article 2.2 refers to the hours of "regular day shifts".  The 
grievor's was not such a shift, and this Article has no application. 
 
As to Article 2.3, this was not a case of change of starting time. 
The position was a new one.  The Article has no application in this 
case. 
 
Articles 4.1, 5.1, 8.6 and 8.7 are as follows: 
 
              "4.1  The work week for all employees covered by 
               this agreement, unless otherwise excepted herein 
               shall be forty hours consisting of five days of 
               eight hours each, with two consecutive rest days 
               in each seven, subject to the following modifica- 
               tions:  the work week may be staggered in accord- 
               ance with the Railways' operational requirements. 
               This clause shall not be construed to create a 
               guarantee of any num?er of hours or days of work not 
               provided for elsewhere in this agreement.  (See 
               Clause 8.6 for definition of work week)." 
 
 
              "5.1   The rest days shall be consecutive as 
               far as is possible consistent with the 
               establishment of regular relief assignments 
               and the avoidance of working an employee on an 
               assigned rest day.  Preference shall be given to 
               Saturday and Sunday and then to Sunday and Monday. 
               In any dispute as to the necessity of departing 
               from the pattern of two consecutive rest days or 
               for granting rest days other than Saturday and 
               Sunday or Sunday and Monday, it shall be incumbent 
               on the Railway to show that such departure is 
               necessary to meet operational requirements and that 
               otherwise additional relief service or working an 
               employee on an assigned rest day would be involved." 
 
              "8.6   The term "work week" for regularly assigned 
               employees shall mean a week beginning on the first 
               day on which the assignment is bulletined to work, 
               and for laid-off or unassigned employees shall mean 
               a period of seven consecutive days starting with 
               Monday." 
 
              "8.7   Employees shall not be required to suspend work 
               in regular working hours to equalize overtime." 
 
As to Article 4.1, the grievor's work week complied with the 
requirements of that Article.  He worked five days of eight hours 
each, and had two consecutive rest days in seven. 
 
As to Article 5.1, the grievor's rest days were consecutive They were 
not Saturday and Sunday, nor Sunday and Monday.  While "preference is 
to be given to those days, there is no absolute requirement that 
those be rest days.  In the instant case, the railway has shown that, 
due to the weather conditions existing at the particular place and 



time, the grievor's schedule was one which was necessary to meet 
operational requirements. 
 
As to Article 8.6, the grievor was not a regularly assigned employee 
and the Article has no application in this case.  It would not appear 
to have been violated in any event. 
 
As to Article 8.7, there is no evidence that the grievor was required 
to suspend work in his normal hours to equalize overtime. 
 
Article 9.1 is as follows: 
 
              "9.1   Employees required to work on regularly 
               assigned rest days, except when these are being 
               accumulated under Clause 5.2, shall be paid at 
               the rate of time and one-half'." 
 
As to Article 9.1, it appears that when, during the period in 
question, the grievor was required to work on a rest day (that is, a 
Thursday or Friday), he was paid at time and one-half.  He would not 
be entitled to payment at that rate for work on Saturday or Sunday, 
because those were not his rest days. 
 
In summary, there was no violation of any of the Collective Agreement 
provisions referred to.  The grievance is therefore dismissed. 
 
 
 
                                      J. F. W. WEATHERILL, 
                                      ARBITRATOR. 

 


