
                    CANADIAN RAILWAY OFFICE OF ARBITRATION 
 
                                CASE NO.  1064 
 
                 Heard at Montreal, Tuesday, April 12th, 1983 
 
                                Concerning 
 
                      CANADIAN PACIFIC LIMITED (CP RAIL) 
 
                                   and 
 
                     BROTHERHOOD OF LOCOMOTIVE ENGINEERS 
 
 
DISPUTE: 
 
Dispute between Canadian Pacific Limited and the Brotherhood of 
Locomotive Engineers with respect to the discontinuance of the 
Medicare Allowance to employees located in the Province of Manitoba. 
 
JOINT STATEMENT OF FACT: 
 
(1)  Each of the signatories to this Joint Statement of Fact and 
     Issue are party to a Collective Agreement containing 
     provision for the payment of a Medicare Allowance, such 
     provision attached as Appendix "A" hereto. 
 
(2)  On July 1, 1982, the legislature of the Province of Manitoba 
     enacted The Health and Post Secondary Education Tax Levy Act. 
 
JOINT STATEMENT OF ISSUE: 
 
It is the contention of the Railway that the tax levied by the 
aforementioned Act constitutes an amount the Railway is required to 
pay for medical-surgical benefits under a government medicare plan 
pursuant to the provisions of Appendix "A" hereto and, therefore, the 
medical allowance must first be used to pay the amount pursuant to 
the legislation that the railway is required to pay. 
 
It is the contention of the Union that the tax levied does not 
constitute an amount that the railway is required to pay for 
medical-surgical benefits under any government medical care plan and, 
therefore, the employees should continue to receive the full medicare 
allowance retroactive to the date of its discontinuance. 
 
FOR THE UNION:                              FOR THE RAILWAY: 
 
(SGD.)  JOHN B. ADAIR                       (SGD.) J. T. SPARROW 
FOR General Chairman,                       FOR  General Manager, 
    Brotherhood of Locomotive Engineers,         Operation & 
    Priarie and Pacific Regions.                 Maintenance 
                                                 CP Rail, Prairie 
                                                 Region 
 
                            APPENDIX "A" 
 



MEDICARE ALLOWANCE 
 
Section 2 
 
(a)  Each engineer who is assigned to the engineers' working list on 
     the tenth day of the calendar month will be provided in respect 
     of that month an allowance to be applied against payments 
     provided for under any government medicalcare programme. 
 
(b)  The allowance will be $5.50 for single e?gineers and $11.50 for 
     married engineers.  The allowance, however, will first be used 
     to pay any amount the Company is, or might be in the future, 
     required to pay for basic medical-surgical benefits under any 
     government medical care plan. 
 
(c)  If no monthly amount is payable or if the monthly amount payable 
     or to be payable by an engineer, or by an engineer and the 
     Company, account basic medical-surgical benefits, is less than 
     the allowance, the difference will be paid to the engineer on 
     the payroll and if the monthly amount is greater the difference 
     will be deducted from the engineers' wages. 
 
(d)  Subject to the provisions of paragraphs (a), (b), (c), the 
     allowance will be made in respect of each engineer provided he 
     performs compensated service during the months for which the 
     allowance is made. 
 
(e)  Notwithstanding the provisions of paragraph (d), an engineer who 
     does not perform service in any calendar month but who is in 
     receipt of a weekly indemnity payment under the provisions of 
     the Benefit Plan for Train and Engine Service Employees will be 
     treated as follows: 
 
         (i)  if he is resident in a province where a 
              medicare premium or medicare tax is 
              payable, he will be eligible for the 
              amount of such premium or tax up to the 
              maximum amount stipulated in paragraph 
              (b), or such lesser amount as is 
              required to pay the premium or tax in 
              such province. 
 
        (ii)  If he is resident in a province where no 
              premium or medicare tax is required, no 
              payment will be made. 
 
(f)  The monthly allowance will be paid bi :weekly in the amount of 
     $2.53 each pay period in respect of single engineers and $5.29 
     each pay period in respect of married engineers. 
 
(g)  The application of this section shall not result in a duplicate 
     payment consequent upon the inclusion of a medicare allowance 
     provision in any other agreement. 
 
There appeared on behalf of the Company: 
 
   W. J. Wysocky     - Counsel, Montreal 



   R. Colosimo       - Vice-President, Industrial Relations, CPR, 
                       Montreal 
   D. V. Brazier     - Assistant Vice-President, Industrial 
                       Relations, CPR, Montreal 
   J. A. McGuire     - Director, Employee Relations, CPR, Montreal 
   J. T. Sparrow     - Manager, Labour Relations, CPR, Montreal 
   I. J. Waddell     - Manager, Labour Relations, CPR, Montreal 
   M. M. Yorston     - Labour Relations Officer, CPR, Montreal 
And on behalf of the Brotherhood: 
   Maurice W. Wright, QC - Counsel, Ottawa 
   John B. Adair     - Vice-President, BLE, Ottawa 
   J. P. Riccucci    - Special Representative, BLE, Montreal 
   R. T. O'Brien     - Vice-President, UTU, Ottawa 
   R. C. Smith       - National Vice-President, BRAC, Ottawa 
   F. L. Stoppler    - Vice-President, BMWE, Ottawa 
   Tom McGrath       - National Vice-President, CBRT&GW, Ottawa 
   Wm. H. Matthew    - Regional Vice-President, CBRT&GW, Winnipeg 
 
 
                      AWARD OF THE ARBITRATOR 
 
 
The issue in this case, and the positions of the parties, are very 
succinctly put in the Joint Statement.  In particular, the question 
to be determined is:  is the tax payable by the Company under The 
Health and Post Secondary Education Tax Levy Act of Manitoba an 
amount the Company is "required to pay for basic medical-surgical 
benefits under any government medical careplan" within the meaning of 
Section 2(b) of the "medicare allowance" provisions set out in 
Appendix "A to the Joint Statement?  It may be noted that that 
provision is identical (in this respect), to Article 27 (2) (b) of 
the Collective Agreement between the particular parties to this case. 
 
The Health and Post Secondary Education Tax Levy Act, S.M. 1982, C. 
40 requires every employer to pay, for every month after the Act came 
into force, a tax equal to 1.5% of the remuneration paid that month 
to or on behalf of its employees.  The proceeds of the tax are to be 
paid into the Consolidated Fund and are to be credited to a special 
account.  That account, however, would appear to be simply a separate 
account of moneys received and refunds made under the Act, and it 
does not appear to be "earmarked" in any way to be disbursed for any 
particular purpose.  The tax so levied simply forms part of the 
government's general revenues. 
 
There is no need, for the purposes of this case, to have regard to 
the title of the Act as an aid to the interpretation of any of its 
provisions.  The case before me is of course not one of the 
application of the Act, but rather involves the matter of its 
characterization, for the purpose of applying the provisions of the 
Collective Agreement.  For that purpose, I think that regard may 
properly be had to the title of the Act. 
 
The title tells us that the Act is one respecting a "Health and Post 
Secondary Education Tax Levy", and a survey of the provisions of the 
statute show that it is precisely what it purports to be.  It is a 
statute imposing a tax levy.  While the provisions of the statute 
itself shed no light on the matter, the title suggests, and the 



statements made in the Legislative Assembly at the time show that the 
tax on remuneration was considered by the government to be preferable 
to some other method of increasing revenues, and that the need for 
such increased revenues was felt particularly in the areas of health 
care and post-secondary education.  The need for funds in those 
areas, was, I think it is fair to say, the fundamental motivation 
behind the legislati It does not follow from that that the tax 
imposed under the Act is an amount employers are "required to pay for 
basic medical-surgical benefits under any government medical 
careplan". 
 
In my view, The Health and Post Secondary Education Tax Levy Act 
cannot be described as a "medical care plan".  It is not a "plan" in 
any accepted sense - it is a taxing statute - and it does not provide 
for medical care, except in the extremely vague sense that it raises 
funds some of which will presumably go towards the provision of 
medical care.  Certainly the Act makes no mention of "basic 
medical-surgical benefits", and nothing in the statute, not even its 
title, could be read as suggesting that any amount this employer 
might be required to pay under the Act was for "basic 
medical-surgical benefits".  It may also be noted that nothing in the 
Act deals with the extent to which revenues raised thereunder would 
be apportioned towards "Health" (whether or not in aid of a medical 
care plan), or "Post Secondary Education", and indeed the Act does 
not itself require that any disbursements from the Consolidated Fund 
be made, nor does it set out limitations on the purposes for which 
payments may be made from the Fund. 
 
It may be that if the funds so raised are used in substantial part to 
fund a government medical care plan, and in particular to finance 
basic medical-surgical benefits, then an inequitable situation will 
have arisen for this employer, who, having regard to the medical care 
allowance being paid to employees may be considered as paying for 
medicare benefits more than once.  That issue, however, is not before 
me.  The issue before me is one of interpretation of the precise - 
and they are quite precise - provisions of the Collective Agreement. 
Are the payments made by the Company pursuant to The Health and Post 
Secondary Education Tax Levy Act, S. M. 1982, c.40 amounts which the 
Company is "required to pay for basic medical-surgical benefits under 
any government medical care plan", within the meaning of Article 27 
(2) (b) of the Collective Agreement.  No, in my view, they are not. 
 
For the foregoing reasons it is my conclusion that the Company was 
not entitled to discontinue payment of the Medicare Allowance to 
employees located in the Province of Manitoba.  The grievance is 
allowed. 
 
 
 
 
                                       J. F. W. WEATHERILL, 
                                       ARBITRATOR. 

 


