
               CANADIAN RAILWAY OFFICE OF ARBITRATION 
 
                           CASE NO.  1081 
 
              Heard at Montreal, Tuesday, May 10, 1983 
 
                           Concerning 
 
                 CANADIAN PACIFIC LIMITED (CP RAIL) 
                         (Eastern Region) 
 
                              and 
 
                BROTHERHOOD OF LOCOMOTIVE ENGINEERS 
 
 
DISPUTE: 
 
Claim of Locomotive Engineer M. Hornsby for 100 miles freight service 
for service performed at 3M Industrial Plant, Mileage 90.7, Havelock 
Subdivision. 
 
JOINT STATEMENT OF ISSUE: 
 
Engineer Hornsby is the assigned engineer on a regular wayfreight 
bulletined to operate Westward between Havelock and Lindsay on a 
turnaround basis, Home Terminal Havelock.  On July 25, 1982, the 
Company issued Bulletin #237, indicating that this assignment on 
arrival at Havelock will be required to switch the 3M Industrial 
Plant located East of Havelock at Mileage 90.7. 
 
Engineer Hornsby submitted a wage claim for 100 miles for service 
performed at 3M, under Article 3 of the Collective Agreement.  The 
Company has declined payment of this on the contention that 3M 
Industrial Plant is within the switching limits of Havelock. 
 
In the absence of any written agreement to extend the switching 
limits at Havelock beyond the outer main track switches where trains 
normally enter and leave the yard, the Union contends the wage claims 
are in order. 
 
FOR THE BROTHERHOOD:                       FOR THE COMPANY: 
 
(SGD.)  K. H. BURNETT                      (SGD.)  G. A. SWANSON 
General Chairman                           General Manager 
                                           Operation and Maintenance 
 
There appeared on behalf of the Company: 
   P. Pender        - Supervisor, Labour Relations, CPR, Toronto 
   B. Butterworth   - Assistant Supervisor, Labour Relations, CPR, 
                      Toronto 
   B. P. Scott      - Labour Relations Officer, CPR, Montreal 
   M. M. Yorston    - Labour Relations Officer, CPR, Montreal 
 
And on behalf of the Brotherhood: 
 
   K. H. Burnett    - General Chairman, BLE, Montreal 



   G. Wynn          - Vice General Chairman, BLE, Montreal 
   J. P. Riccucci   - Special Representative, BLE, Montreal 
 
 
                            AWARD OF THE ARBITRATOR 
 
On the days in question, in accordance with the bulletined 
assignment, the grievor made turnaround trips to Peterborough and (on 
July 20) Lindsay, and returned to Havelock.  Peterborough and Lindsay 
are points west of Havelock.  On return to Havelock, terminal 
switching was performed.  This included switching the 3M plant, east 
of Havelock.  The outer main track switch east of Havelock is at Mile 
93.1, and the 3M spur is to the east of that, at Mile 90.8. 
According to the timetable, the Havelock Yard limits are shown as 
extending from Mile 90.0 in the east to Mile 94.7 in the west.  The 
issue is whether or not the switching of the 3M spur in these 
circumstances was properly counted as, and paid for as "final 
terminal time" under Article 3 (d) (1) of the Collective Agreement. 
 
It is the Union's contention that the outer main track switch, being 
the "designated point" under Article 3 (e) governs, and that when the 
crew moved past the east outer main track switch to switch the 3M 
spur, they were then, in effect, on a separate trip in freight 
service and so entitled to a basic day on that account. 
 
I am unable to accept this contention.  The outer main track switch 
is of course the designated point from which road miles are counted. 
The passing of an outer main track switch, however, does not 
automatically transform a movement into a new road trip, nor does it 
necessarily mean that a crew moving away from a point over an outer 
main track switch has left the "terminal".  In the instant case, 
while the crew had moved east of the outer main track switch, they 
were still within the timetable limits of Havelock Yard, when they 
arrived at the 3M spur.  They had not, in my view, gone out on a new 
over-the-road trip. 
 
In Case No.  479 the following was said with respect to a somewhat 
analogous claim: 
 
                "The meaning of "terminal" however, is not 
                 clearly defined in the collective agreement, 
                 at least, not for the purpose of determining 
                 the area within which initial and final 
                 terminal switching may be performed.  Reference 
                 to the outer main track switch is made in 
                 Article 11 (e) for the purpose of determining 
                 precise road miles in any trip.  The outer main 
                 track switch, however, does not necessarily 
                 indicate the boundary of a "terminal".  For 
                 the purpose of initial or final terminal 
                 switching, the yard switching limits would appear 
                 to be the appropriate limits for such work ." 
 
In my view, those coxments apply in the instant case.  It does not 
appear that in the switching which the crew performed on their return 
to Havelock, that is in final terminal time, they went beyond what 
might reasonably be considered the yard switching limits.  The 



movement in question was, in my view, properly paid for as part of 
final terminal time. 
 
For the foregoing reasons the grievance is dismissed. 
 
 
 
                                        J. F. W. WEATHERILL, 
                                        ARBITRATOR. 

 


