
                 CANADIAN RAILWAY OFFICE OF ARBITRATION 
 
                             CASE NO. 1096 
 
               Heard at Montreal, Tuesday, June 14,  1983 
                             Concerning 
 
                      CANADIAN NATIONAL RAILWAYS 
                          (CN Rail Division) 
 
                                and 
 
                     UNITED TRANSPORTATION UNION 
 
DISPUTE: 
 
Claim for difference in pay between passenger brakeman and passenger 
conductor in favour of Trainman D. G. Claridge on 28 January, 1983. 
 
JOINT STATEMENT OF ISSUE: 
 
On 28 January, 1983 D. G. Claridge was employed as a passenger 
trainman on VIA Trains No.  74 and No.  81 operating between Windsor 
and Toronto, Ontario. 
 
The consist of both trains was 4 day coaches and 1 Cafe-Bar Lounge 
car. 
 
The Union contends that both trains had five working coaches under 
Article 11.1 and Trainman Claridge should have been used as Assistant 
Conductor under Article 11.3 (b), Agreement 4.16. 
 
The Company declined the grievance stating that the Cafe-Bar Lounge 
car was not a working coach. 
 
FOR THE EMPLOYEES:                  FOR THE COMPANY: 
 
(SGD.)  R. A. BENNETT               (SGD.)  M. DELGRECO 
General Chairman                    FOR:  Assistant Vice-President 
                                          Labour Relations 
 
There appeared on behalf of the Company: 
 
   H. J. Koberinski   - Manager Labour Relations, CNR, Montreal 
   G. C. Blundell     - System Labour Relations Officer, CNR, 
                        Montreal 
   D. P. Carmichael   - Asst. General Manager - OBS, VIA Rail, 
                        Montreal 
   J. A. Sebesta      - Coordinator Special Projects Transportation, 
                        CNR, Montreal 
 
And on behalf of the Union: 
 
   R. A. Bennett      - General Chairman, UTU, Toronto 
   T. G. Hodges       - Secretary, General Committee, UTU, Toronto 
   R. J. Proulx       - General Chairman, UTU, Quebec 
   R. T. O'Brien      - Vice-President, UTU, Ottawa 



 
 
                       AWARD OF THE ARBITRATOR 
 
Article 11.1 sets out the crew consists required in passenger 
service.  By Article 11.1 (c), where there are four working coaches 
or less, the crew is to consist of one Conductor and one Brakeman. 
By Article 11.1 (e), where there are five or more working coaches, 
there is to be one Conductor, one Assistant Conductor and one 
Brakeman.  On the runs in question, there was one Conductor and one 
Brakeman (the grievor).  The grievor claims that there were five 
working coaches on those runs, and that he ought to have been paid as 
an Assistant Conductor. 
 
The four day coaches were "working coaches", and no question arises 
as to that.  The question is whether or not the cafe-bar lounge car 
was a working coach within the meaning of Article 11.  In this 
regard, paragraph (a) of the Note to Article 11.1 is significant.  It 
is as follows: 
 
           "NOTE:  in the application of this paragraph: 
 
            (a)  a working coach is defined as an in-service 
            passenger car which comes under the responsibility 
            of the Conductor for the collection of transportation, 
            limited to the following passenger cars or to other 
            passenger equipment which is designated or placed in 
            service on a tour of duty basis, to perform the 
            function of: 
 
            (i)     day coaches; 
            (ii)    day-nighters; 
            (iii)   cafe-coach lounge cars; and/or 
            (iv)    snack coaches." 
 
Regard may also be had to paragraph (c) of the Note, and to Article 
11.3: 
 
           "(c)  Assistant Conductors will work under the 
            direction of Conductors to help with the 
            collection of transportation:" 
 
           "11.3  When an Assistant Conductor is required on a 
            tour of duty basis: 
 
            (a)  for a train operating reduced, a spare employee 
            will be called from the list of qualified Trainmen 
            designated as a relief source for passenger service 
            or from the spare board;  and 
 
            (b)  for a train not operating reduced, the senior 
            qualified Brakeman on the crew for the train on 
            which such a position is required will be used. 
            No replacement will be called for the employee so 
            used as an Assistant Conductor." 
 
While a cafe-bar lounge car is not the same as a cafe-coach lounge 



car, it may be that it could perform the function referred to in 
paragraph (a) of the Note.  What is important in that provision is 
not so much the designation of the equipment as the Conductor's 
responsibility for the collection of transportation.  In the instant 
case, the Conductor did in fact collect transportation from certain 
passengers while they were in the cafe-bar lounge car.  The 
transportation collected, however, was for the passengers' day coach 
accoamodation.  The cafe-bar lounge car (unlike the cars listed in 
sub-clauses (i) to (iv) of paragraph (a) of the Note, it would 
seem),does not include space for which a transportation charge 
is normally levied.  What occurred in this case was simply that the 
Conductor had to go there to find his coach passengers, to collect 
the coach transportation.  While moving through an extra car would 
increase the extent of the Conductor's work somewhat, all the fares 
collected were in respect of transportation on the coaches, of which 
there were not more than four. 
 
Accordingly, it must be concluded that on the trains in question 
there were not more than four "working coaches" within the meaning of 
Article 11, and that an Assistant Conductor was not required.  The 
grievance must therefore be dismissed. 
 
 
                                   J. F. W. WEATHERILL, 
                                   ARBITRATOR. 

 


