
               CANADIAN RAILWAY OFFICE OF ARBITRATION 
 
                            CASE NO. 1104 
 
              Heard at Montreal, Tuesday, June 14, 1983 
                             Concerning 
 
                      ONTARIO NORTHLAND RAILWAY 
 
                                 and 
 
                     UNITED TRANSPORTATION UNION 
 
 
DISPUTE: 
 
Claim of Yard Helper L. K. Church for 8 hours' pay in respect of 
December 31, 1982. 
 
JOINT STATEMENT OF ISSUE: 
 
On Friday, December 31, 1982, an Engineer was called to turn the 
Northlander equipment at North Bay Shop and a Yard Foreman was called 
as pilot.  The union contended that a yard crew of Foreman and Helper 
should have been called instead of a pilot claiming a violation of 
Article 12.2 of the Collective Agreement. 
 
The Company denied the claim. 
 
FOR THE UNION:                       FOR THE COMPANY: 
 
(SGD)  B. F. NEWMAN                  (SGD.) P. A. DYMENT, 
General Chairman                     General Manager 
 
There appeared on behalf of the Company: 
 
      A. Rotondo      - Manager Labour Relations, ONR, North Bay 
      P. R. Harris    - Assistant Superintendent, ONR, North Bay 
 
And on behalf of the Union: 
 
      J. Sandie       - Vice-President, UTU, Sault Ste. Marie 
      Ewart Fulford   - Local Chairman, 1161, UTU (Bus), North Bay 
 
 
                           AWARD OF THE ARBITRATOR 
 
Article 12.1 provides that a yard crew shall consist of not less than 
one foreman and two yardmen.  Article 12.1, however, modifies that 
provision to provide, in effect, for a reduced crew of a foreman and 
one helper.  The Union's claim in the instant case is that such a 
crew - a foreman and one helper - ought to have been called.  In 
fact, the Company called (apart from the engineman), only a yard 
foreman, to act as a pilot.  That is, it did not call a yard crew, as 
such, at all.  The issue is whether or not a yard crew should have 
been called.  This depends on whether or not the work involved was 
"yard service", within the meaning of the Collective Agreement or 



not. 
 
It may be noted that the reference to "pilots" in the Collective 
Agreement, in Article 9.1, is to staffing "in addition to the regular 
crew".  Whether or not a pilot was necessary or proper in the instant 
case is not in issue.  The issue here is: what ought to have been 
"the regular crew"?, and that depends on whether the work performed 
was yard service or not. 
 
In Article 3.11, the Collective Agreement provides as follows: 
 
            "3.11   Yardmen's Work Defined 
 
             (a)  Yardmen will do all transfer, construction, 
             maintenance of way, and work train service, 
             exclusively, within switching limits (this not to 
             interfere with work allotted to regularly assigned 
             work train crews), and will be paid yard rates for 
             such service. 
 
             (b)  Switching limits to cover all transfer and 
             industrial work in connection with terminal. 
 
             (c)  Temporary work train service, necessitating 
             movement of trains outside of terminals, will be 
             performed exclusively by road crews. 
 
             (d)  Assigned work trains delayed temporarily may 
             be used for work in terminals such as distribution 
             of material etc." 
 
That provision is not a general definition of "yard service but 
simply clarifies, in respect of certain specific instances, what work 
is appropriate for yard crews, or for crews in other types of 
service, such as work train service.  The Collective Agreement 
provides for various types of "service", as passenger service, 
freight service, yard service and various more special "service" 
including snow service and work train service.  In general, there is 
no difficulty in distinguishing these, or in ascertaining which 
provisions of the Collective Agreement apply in respect thereto. 
 
In the instant case, the Company appears to take the position 
that the work need not be performed by members of the bargaining unit 
at all.  It is said, for instance,that the work may be performed by 
hostlers, as contemplated by Article 64.2 of the Collective Agreement 
between the Company and the Brotherhood of Locomotive Engineers.  It 
may be that under that agreement work which might otherwise be 
required to be performed by enginemen may be performed by hostlers. 
That is the work of "handling engines" in certain limited 
circumstances.  What is in issue here, however, is not the work of 
handling engines, but rather the train crew work of controlling 
movements.  That is work which, in general, is performed by members 
of the bargaining unit. 
 
The work in question has been, in almost all cases, perform by a yard 
crew.  In the instant case, the work was required to be performed 
after the yard crew which, it seems clear, would have been assigned 



to perform it, had gone off duty.  The equipment in question, while 
properly described as a "unit train", is when in service as a train, 
to be staffed by a train crew, depending on the type of service.  It 
was not being used as an engine, in my view, nor was it simply being 
moved within the shop area, as in Case No.  406.  The turning of the 
train involved movements of the equipment over relatively extensive 
trackage and certain necessary switching; the engineman was recorded 
as having been called for an "extra yard" movement, and in my view 
that was correct. 
 
What was done was, in my view, "yard service" and the staffing 
provisions of the Collective Agreement applied thereto.  The crew 
required by Article 12 was not called, although it should have been. 
Accordingly, the grievance is allowed, and it is my award that the 
grievor's claim be paid. 
 
 
                                    J. F. W. WEATHERILL, 
                                    ARBITRATOR. 

 


