
               CANADIAN RAILWAY OFFICE OF ARBITRATION 
 
                           CASE NO. 1123 
 
              Heard at Montreal, Wednesday, July 6, 1983 
 
                            Concerning 
 
                 CANADIAN NATIONAL RAILWAY COMPANY 
                         (CN Rail Division) 
 
                                and 
 
                    UNITED TRANSPORTATION UNION 
 
 
DISPUTE: 
 
Claim of Conductor W. J. Swindall, London, Ontario, for General 
Holiday Pay May 18, 1981. 
 
JOINT STATEMENT OF ISSUE: 
 
Conductor W. J. Swindall was in unassigned service at London.  On May 
14, 1981 at 0645 hours he booked off on leave and booked okay for 
duty at 0150 hours on May 18, 1981, a General Holiday. 
 
A number of trains were cancelled on the General Holiday May 18, 1981 
on the Great Lakes Region.  The Union contends that Condctor Swindall 
was available on the General Holiday and since all assignments at 
London which would be manned by unassigned crews were cancelled on 
May 18?h, he was covered by the provisions of former Article 144.2 
(new Article 77.2) of Agreement 4.16 and therefore not required to be 
available for duty on the General Holiday. 
 
It is the Company's position that unassigned crews are entitled to 
man all extra trains and therefore Conductor Swindall would be 
required to protect the unassigned service if the need arose. 
 
The Company has declined payment. 
 
FOR THE UNION:                         FOR THE COMPANY: 
 
(SGD.)  R. A. BENNETT                  (SGD.)  D. C. FRALEIGH 
General Chairman                       Assistant Vice-President 
                                       Labour Relations 
 
There appeared on behalf of the Company: 
 
   H. J. Koberinski    - Manager, Labour Relations, CNR, Montreal 
   M. Delgreco         - Senior Manager, Labour Relations, CNR, 
                         Montreal 
   W. A. McLeish       - Manager, Labour Relations, CNR, Toronto 
   J. R. Church        - Superintendent, Western Ontario Division, 
                         CNR, London 
   J. A. Sebesta       - Co-ordinator Transportation - Special 
                         Projects, CNR, Montreal 



   J. A. Allessandro   - Labour Relations Officer, CNR, Toronto 
 
And on behalf of the Union: 
 
   T. G. Hodges        - Secretary, General Committee, UTU, Toronto 
   R. A. Bennett       - General Chairman, UTU, Toronto 
   M. J. Hone          - Vice General Chairman, UTU, Toronto 
 
 
                   AWARD OF THE ARBITRATOR 
 
 
Article 77.2 of the Collective Agreement is as follows: 
 
           "77.2  In order to qualify for pay on any of 
            the holidays specified in paragraph 77.1,' 
            employees shall have completed 30 days of 
            continuous employee relationship and, in 
            addition: 
 
           (a)  shall commence a shift or tour of duty 
                on the general holiday; or 
 
           (b)  shall be entitled to wages for at least 
                12 shifts or tours of duty during the 
                30 calendar days ixmediately preceeding 
                the general holiday; and 
 
           (c)  unless cancelled: 
 
               (1) shall be available for duty on such 
                   holiday if it occurs on one of their 
                   work days, excluding vacation days; 
               (2) shall not book in excess of 12 hours 
                   rest consecutive with their last 
                   shift or tour of duty occuring 
                   either on the day before the general 
                   holiday or on the general holiday; 
               (3) shall be entitled to wages for at 
                   least 12 shifts or tours of duty as 
                   described in sub-paragraph (b) of 
                   this paragraph and are laid off or 
                   suffering from a bona fide injury 
                   or who is hospitalized on the holiday, 
                   or who is in receipt of or who sub- 
                   sequently qualified for weekly indemnity 
                   benefits because of illness on such 
                   holiday; 
 
           (d)  In the application of sub-paragraph (b) 
                of this paragraph, a regular assigned 
                employee who has been cancelled on an 
                assigned working day will count such day(s) 
                as qualifying day(s) in the calculation of 
                the required number of shifts or tours of 
                duty during the 30 calendar days iamediately 
                preceding the general holiday; 



 
           (e)  employees except if on the spare board, 
                who are unavailable when called or book 
                off for their assignments which commence 
                on the day before a general holiday and 
                thereby make themselves unavailable for 
                a return movement on the general holiday 
                will not be considered as available under 
                sub-paragraph (c) of this paragraph. 
                This sub-paragraph (e) shall not apply to 
                an employee covered by the provisions of 
                items (2). and (3) of sub-paragraph (c) 
                of this paragraph." 
 
 
It would appear that the grievor came within the provisions of the 
opening paragraph of Article 77.2, and of Clause (b) thereof.  The 
issue is whether or not he also came within Clause (c) (1), (Clauses 
(c) (2) and (c) (3) not being material in this case).  Having booked 
fit for duty at 0150 hours on the holiday, the grievor was "available 
for duty" for most, although not all, of the day.  All assign?ents 
which would be manned by unassigned crews (and the grievor was in 
unassigned service), were cancelled on that day. 
 
It is the Company's position that the grievor was not entitled to 
holiday pay for the day in question (a general holiday), because he 
was not "available" within the meaning of Article 77.2 (c) (1 on that 
day; that is, he was not available throughout the whole of the day. 
 
The grievor himself, as the Company argues, was not "cancelled", but 
with respect that would not appear to be an apt use of the term in 
the circumstances.  It does appear that any run which he might have 
taken was cancelled.  Certainly, he was required to be available to 
protect service if any were required.  Whether or not such service 
was in fact required, the grievor would still have to be "available", 
in order to be entitled to holiday pay. 
 
The grievor was available, so it appears, for over twenty-two hours 
of the day.  While Article 77.2 (c) (1), read by itself, might be 
read as requiring availability for the whole twenty-four hours of the 
calendar day of the holiday, a reading of Article 77.2 as a whole 
suggests that such an interpretation is too restrictive.  It is to be 
remembered that the Article provides for holiday pay for those who 
have already earned the holiday by virtue of entitlement to wages in 
accordance with Article 77.2 (a) or (b).  Article 77.2 (c) (2) 
restricts the amount of rest (consecutive with a preceding shift or 
tour of duty) which may be booked, and which might impinge on the 
holiday - where the rest booked is in excess of twelve hours.  That 
contemplates, I think, that there might properly be circumstances 
where an employee could book rest (not more than twelve hours) which 
could limit his availability for part of the general holiday. 
 
While being available "on the holiday" might in some contexts be read 
as referring to availability "at all times" on the holiday, it might 
also, in some other context, be read as referring to availability "at 
some time" during the holiday.  Taken in isolation, either 
interpretation might be thought valid.  In the context of Article 



77.2, neither such interpretation is valid, in my view.  What is 
required, I think, is "substantial availability".  Had the grievor, 
for example, booked fit for duty at 2100 hours that day, I would 
consider that he was not "available for duty" on the holiday within 
the contemplation of Article 77.2 (c) (1).  As it is, however, he was 
available for duty for the bulk of the day, and in my view came 
within the terms of that Article.  Accordingly, he was entitled to 
pay for the holiday. 
 
For the foregoing reasons, the grievance is allowed. 
 
 
 
                                      J. F. W. WEATHERILL, 
                                      ARBITRATOR. 

 


