
             CANADIAN RAILWAY OFFICE OF ARBITRATION 
 
                         CASE NO. 1186 
 
          Heard at Montreal, Tuesday, February 14, 1984 
                          Concerning 
 
               CANADIAN NATIONAL RAILWAY COMPANY 
                      (CN Rail Division) 
 
                            and 
 
           BROTHERHOOD OF MAINTENANCE OF WAY EMPLOYEES 
 
 
DISPUTE: 
 
Claim of Bridges and Building Painter M. Mizner that he should have 
been awarded the position of Carpenter as advertised in Special 
Bulletin No.  1 dated October 15, 1982. 
 
JOINT STATEMENT OF ISSUE: 
 
Mr. Mizner was not appointed to a Carpenter position in a higher 
classification on account of not being qualified.  Mr. Simpson who 
was junior to Mr. Mizner was appointed to the position on 24 November 
1982. 
 
The Union contends that the Company violated the terms of the 
"Training Agreement" dated 27 March 1981 which forms a part of 
Agreement 10.1 as Appendix XV and in particular Article 3.13.  They 
have therefore requested that Mr. Mizner be appointed to the 
Carpenter position. 
 
The Company has denied the request. 
 
FOR THE BROTHERHOOD:                    FOR THE COMPANY: 
 
(SGD.)  PAUL A. LEGROS                  (SGD.)  D. C. FRALEIGH 
System Federation General               Assistant Vice-President 
Chairman - Eastern Lines                Labour Relations 
 
There appeared on behalf of the Company: 
   T. D. Ferens      - Manager Labour Relations, CNR, Montreal 
   D. Lord           - System Labour Relations Officer, CNR, Montreal 
   H. W. Hartman     - Labour Relations Officer, CNR, Moncton 
   G. J. Richardson  - B&B Master, CNR, Moncton 
   V. Wheaton        - Employee Relations Assistant, CNR, Moncton 
 
And on behalf of the Brotherhood: 
 
   Paul Legros       - System Federation General Chairman, BMWE, 
                       Ottawa 
   J. Roach          - General Chairman, BMWE, Moncton 
   R. Gaudreau       - Vice-President, BMWE, Ottawa 
 
                        AWARD OF THE ARBITRATOR 



 
In this case the grievor, Mr. M. Mizner, Painter, was not awarded the 
Carpenter's position that was posted in the ordinary course.  The 
position was given to Mr. Simpson, a less senior employee who was 
found to be qualified.  The grievor at the time his application was 
considered was determined to be unqualified. 
 
In order to defuse a grievance the employer offered the grievor the 
opportunity to display his qualifications for the position by trying 
a test.  The grievor agreed to undergo the test.  Mr. Simpson also 
agreed to try the test.  In due course the grievor failed and Mr. 
Simpson passed the test. 
 
As I understand the union's grievance, the employer has allegedly 
violated Article 3.13 of Wage Collective Agreement 10.1 in foisting a 
test upon the grievor without first giving him an opportunity to 
train for the carpenter's position.  It is argued that only at the 
end of a required training period can the employer legitimately 
determine the qualifications of the most senior candidate for a 
bulletined position.  The trade union did not challenge the notion 
that the grievor was unqualified for the position at the time his 
application was considered.  Article 3.13 reads as follows: 
 
             "3.13  An employee will not be required to 
              attempt a particular qualifying test without 
              having had an opportunity to receive the 
              appropriate training or be exposed to that 
              aspect of the job." 
 
The employer argued that Article 14.10 of Wage Agreement 10. 
governed the selection of the appropriate candidate for the 
Carpenter's position.  Despite the grievor's seniority he did not 
hold the necessary qualifications for that position.  He was 
therefore properly rejected.  Article 14.10 reads as follows: 
 
             "14.10  A qualified employee appointed to a 
              higher classification by bulletin will be 
              accorded a seniority date from the date of 
              appointment on bulletin in such classification 
              and in all lower-rated classifications in which 
              he is qualified to work and in which he had not 
              previously established seniority." 
 
Moreover, the employer submitted that the training provision 
contained in Appendix XV (which was a supplemental agreement to Wage 
Agreement 10.1) was only intended to benefit employees who had 
"seniority" in the position for which the training courses were 
required.  Since the grievor did not have "seniority" in the position 
he was claiming entitlement and since the objective of such training 
is to upgrade the qualifications of such employees, the trade union's 
claim that the grievor, as the more senior candidate, should have 
been extended the benefit of Appendix XV was without foundation under 
the collective agreement. 
 
It seems to me that if the trade union's claim on the grievor's 
behalf to the benefits of Appendix XV is correct, then the purpose of 
Article 14.10 (and the arbitral precedents interpreting that 



provision) is patently ineffectual.  Clearly, Article 14.10 
contemplates that the most senior candidate who applies for a 
bulletined position must be "qualified" in order to succeed.  Nowhere 
in that provision is it contemplated that the more senior candidate 
be extended the benefit of a training period to establish his 
qualifications to the exclusion of a more ir?  ediately qualified, if 
not senior, applicant.  I am satisfied that the employer's case 
succeeds solely on the basis of Article 14.10 of the collective 
agreement. 
 
Moreover, Article 3.1 of the collective agreement specifically 
restricts the requirement for training courses to "regular" employees 
who "will be required to take training and attempt qualifying tests 
in all classifications in which he holdsseniority".  In other words, 
the objective of such training is to ensure the maintenance of an 
employees continued qualifications in a particular position for which 
he has seniority or to upgrade those qualifications in preparation 
for a potential change in job position.  I am in total agreement with 
the employer's position that the training provisions are not intended 
to be used as an adjunct to Article 14.10 allowing unqualified 
applicants, despite their seniority, to train and to become qualified 
for a bulletined position. 
 
 
I accept the employer's explanation that the reason the grievor was 
given the opportunity to try the carpentry test was to demonstrate 
his lack of qualification for the position.  Because the trade union 
was not privy to this "arrangement" the employer's motives were 
unfortunately misconstrued. 
 
Nevertheless, no case for a violation of the collective agreement was 
shown and the grievance must be denied. 
 
 
 
 
                                          DAVID H. KATES, 
                                          ARBITRATOR. 

 


