
                  CANADIAN RAILWAY OFFICE OF ARBITRATION 
 
                              CASE NO. 1196 
 
               Heard at Montreal, Thursday, February 16, 1984 
 
                               Concerning 
 
                    CANADIAN PACIFIC LIMITED (CP RAIL) 
                            (Pacific Region) 
 
                                 and 
 
                BROTHERHOOD OF MAINTENANCE OF WAY EMPLOYEES 
 
 
DISPUTE: 
 
On March 15, 17, 22 and 24, 1983, from 1400 hours to 1800 hours, 
Messrs.  E. K. Lacey, D. L. Smitsnuk, H. J. McInnes, D. J. Stirling 
and W. T. Gleason attended a First Aid Course sponsored by the 
Company. 
 
JOINT STATEMENT OF ISSUE: 
 
The Union contends that: 
 
1.  Each of the five employees attended this training at the request 
    of the Company. 
 
2.  The Company violated Section 8.1, Wage Agreement No. 41. 
 
3.  The five named employees be paid an additional two hours 
    at the overtime rate of pay from 1600 hours to 1800 hours 
    for each of the four days, for a total of 8 hours' pay 
    at overtime rates. 
 
The Company declines the Union's contention and denies payment. 
 
FOR THE BROTHERHOOD:                     FOR THE COMPANY: 
 
(SGD.)H.J. THIESSEN                      (SGD.)  L. A. HILL 
System Federation                        General Manager, 
General Chairman                         Operation and Maintenance 
 
There appeared on behalf of the Company: 
 
   F. R. Shreenan   - Supervisor Labour Relations, CPR, Vancouver 
   D. N. McFarlane  - Assistant Supervisor Labour Relations, CPR, 
                      Vancouver 
   P. N. Timpson    - Labour Relations Officer, CPR, Montreal 
 
And on behalf of the Brotherhood: 
 
   H. J. Thiessen   - System Federation General Chairman, BMWE, 
                      Ottawa 
   L. DiMassimo     - General Chairman, BMWE, Montreal 



   R. Gaudreau      - Vice-President, BMWE, Ottawa 
   E. J. Smith      - General Chairman, BMWE, London 
 
                         AWARD OF THE ARBITRATOR 
 
Article 8.1 provides that employees who are required to work in 
excess of eight hours per day are to be paid for the overtime hours 
on the basis of time and one-half their regular rate of pay. 
 
In March, 1983, approximately five employees (i.e., the grievors) 
were given the opportunity to attend a First Aid Course sponsored by 
the company during the hours of 1400 to 1800 hrs.  The company agreed 
to pay them their regular rate of pay during the period of time the 
course was taken on their normal shift.  The company, however, 
objected to paying them the overtime rate of pay for the two hour 
period between 1600 and 1800 hrs. 
 
The uncontradicted evidence disclosed that the grievors were allowed 
to attend the course at their own request.  The evidence further 
indicated that knowledge of first aid, although desirable, was not 
necessary in the grievor's discharge of their duties.  In short, 
attending such first aid courses was not mandatory. 
 
Accordingly, I am satisfied that the grievors were not required to 
work overtime at the material time in question and accordingly were 
not entitled to be paid on an overtime basis.  Moreover the company's 
willingness to pay them while they attended the course during their 
regular shift did not give rise to any entitlement to be paid at the 
overtime rate after the completion of that shift. 
 
Accordingly the grievance must be denied. 
 
 
 
 
                                             DAVID H. KATES, 
                                             ARBITRATOR. 

 


