
               CANADIAN RAILWAY OFFICE OF ARBITRATION 
 
                           CASE NO. 1248 
 
              Heard at Montreal, Tuesday, June 12, 1984 
                            Concerning 
 
               QUEBEC NORTH SHORE & LABRADOR RAILWAY 
 
                              and 
 
                   UNITED TRANSPORTATION UNION 
 
 
DISPUTE: 
 
Union objection to operation of Loram Rail Grinder without a pilot 
and of Sperry Rail Testing Car without a pilot and a flagman. 
 
JOINT STATEMENT OF ISSUE: 
 
The Union grieves that the Sperry Rail Testing Car and Loram Rail 
Grinder are being handled over the Railway without conductor/pilot 
and flagman. 
 
The Railway contends that the Sperry Testing Car and Loram Rail 
Grinder are operated as heavy track units under Order R-18073, 
Regulations for the Protection of Track Units and Maintenance Work; 
complying with the Uniform Code of Operating Rules and not in 
violation of the Collective Agreement. 
 
FOR THE UNION:                       FOR THE COMPANY: 
 
(SGD.)  JACQUES ROY                  (SGD.)  ROGER L. BEAULIEU 
General Chairman                     Manager Labour Relations 
 
There appeared on behalf of the Company: 
   Michel Gauthier     - Counsel, QNS&LR, Sept Iles 
   Roger L. Beaulieu   - Manager, Labour Relations, QNS&LR, Sept Iles 
   Marie Tardif        - Assistant, Labour Relations, QNS&LR, Sept 
                         Iles 
   Jim Sirois          - Trainmaster, QNS&LR, Sept Iles 
 
And on behalf of the Union: 
 
   Richard Cleary      - Counsel 
   Jean-Marie St. Pierre - Vice-Chairman, UTU, Sept Iles 
   R. Bennett          - General Chairman, UTU, Toronto 
   R. J. Proulx        - Vice-President, UTU, Ottawa 
 
                      AWARD OF THE ARBITRATOR 
 
The issue raised herein is whether the company's use of the Loram 
Rail Grinder and the Sperry Rail Testing Car require a "train" crew 
as spelled out under Article 45.01(a) of the collective agreement: 
 
             "45.01 a) - All trains other than ore service 



              trains, will have at least one (1) conductor 
              and two (2) brakemen.  Passenger trains will 
              have at least one (1) conductor and three (3) 
              brakemen if required to handle mail, baggage 
              and express." 
 
For the purposes of clarity it is important to point out that the 
trade union claims that the company is required to use a conductor on 
the Loram Rail Grinder and both a conductor and "flagman" on the 
Sperry Rail Testing Car. 
 
In past CROA cases dealing with this specific problem the issue has 
been resolved on the basis of the manner the vehicle in question has 
been applied.  So long as the vehicle is used "for the purpose for 
which it was designed", then the complainant union's claim that the 
train crew should be used to man the vehicle has been rejected. 
However, where the vehicle is used for purposes consistent with a 
"train's" use then the requirements of the crew consist provision of 
the collective agreement applied.  Thus in CROA Case #1094 the 
Arbitrator wrote: 
 
             "When these definitions are read together, as I 
              think they must be, it is apparent that what 
              must be determined, in order to decide whether 
              or not the crew consist provisions of the 
              collective agreement apply, is the nature of the 
              service in which any particular equipment is being 
              used at any time.  With respect to the Speno Rail 
              Grinding Machine, I have set out my finding that it is, 
              when in service for the purpose for which it was 
              designed (that is, when in rail-grinding operations), 
              one unit of self-propelled equipment.  Article 11 of 
              the collective agreement does not apply with respect 
              to its use in such operations, and to that extent, 
              the Company's position is correct. 
 
              In the instant case, however, this equipment was 
              dispatched from one point to another as a "work extra", 
              and was, in this particular instance (as far as 
              appears from the material before me), in work train 
              service.  In such a case, the provisions of Article 
              11.4 apply.  While the crew for such a movement may 
              be "reducible", it does not appear that the notice 
              contemplated by Article 11.8 was given.  Thus, a 
              conductor and two brakemen were required in this case. 
              accordingly this particular grievance is allowed." 
 
Notwithstanding the persuasive argument advanced by Counsel for the 
trade union, I have not been convinced that the facts as adduced in 
the situation described herein have altered the wisdom of the past 
CROA precedents with respect to the application of Article 45.01 (a) 
to the two vehicles here in issue.  The provisions of the collective 
agreement relating to a guaranteed work week (i.e. Article 39.01) and 
the Letters of Understanding relating to meal breaks and switching 
only apply to a "train" crew if the said members of the bargaining 
unit are entitled to the work.  The past practice referred to at the 
hearing where train crewmen were entitled to these benefits under the 



collective agreement is premised on their entitlement to the work 
pursuant to Article 45.01 (a) of the collective agreement.  But so 
long as the employer can demonstrate that the vehicle in question is 
used "for the purpose for which it was designed" then the vehicle 
cannot be viewed as a"train" for which a train crew would be 
relevant.  In this case, of course, both the Loram and Sperry 
vehicles must be seen, for the trade union's claim to succeed, to be 
used for purposes other than "grinders" and maintenance rail 
detectors respectively. 
 
What the employer has done in this case, however, is to blur the task 
of distinguishing between the uses to which the Loram Rail Grinder 
and the Sperry Rail Testing Car have been made.  The company has 
conceded that so long as Form "C" clearance governs the movement of 
the two vehicles on the tracks then their use is consistent with the 
operation of a "train".  Accordingly the employer has acknowledged 
its requirement in that circumstance both under the collective 
agreement and the UCOR Rules (83D) to use a "train" crew.  However, 
so long as the company operates the Loram and Sperry vehicles under 
Track Occupancy Permit (T.0.P.)  Regulations, it maintains that the 
management of those vehicles irrespective of use, may be performed by 
the supervisor of the work crew assigned to perform the maintenance 
work.  Accordingly, effective February 14, 1983, the company has 
ceased the practice of securing Form "C" clearances and has operated 
the two vehicles through the T.0.P. regulation.  As a result the work 
formerly performed by the conductor and other pertinent train crewmen 
have been displaced by members of the maintenance crew, particularly 
the supervisor. 
 
It is my view that so long as the maintenance crew and the supervisor 
are involved in work for which the Loram and Sperry vehicles are 
designed, there can be no violation of Article 45.01 (a) in operating 
under the T.0.P. regulations.  The difficulty I have encountered in 
confirming the legitimacy of the company's action is distinguishing 
between the vehicles' movement from one point to another on a 
particular piece of track and the vehicles% use for the purpose for 
which they were designed.  In this regard, the company's position is 
that at all material times the vehicles are used for work purposes 
covered by the protected area of the T.0.P. permit.Or, more 
succinctly, each successive permit issued by the dispatcher 
represents, piecemial, a parcel of space for which work has been 
allocated in accordance with T.0.P. regulations and thereby exempt 
from the provisions of Article 45.01 (a). 
 
The fallacy in the company's position lies in the erroneous notion 
that clearance by T.0.P. regulation necessarily governs work covered 
in the protected area.  Surely, whether the vehicles in question are 
operating under Form C clearance or T.0.P. regulation, it is movement 
on the track in which maintenance work is being performed that is 
regulated.  The clearances that are obtained do not apply solely to 
the benefit of the Loram and Sperry vehicles but to all vehicular 
traffic making use of the track area.  The only differences between 
the Form "C" clearance and the T.0.P. regulation pertain to rules 
regulating speed, switching and the nature of the access to a 
specific area of track.  In short, the type of permit governing 
movement on a specific track area cannot be allowed to dictate 
acquired rights under the collective agreement.  The contradiction of 



that approach was demonstrated in this case.  At the mere whim of the 
employer, rights may be extinguished by reason of the type of 
clearance permit that is secured from the company's dispatcher. 
 
To repeat, the uses to which the Loram and Sperry vehicle are put 
governs the entitlement of the members of the complainant trade union 
to crewmen's work.  And, as pointed out by the trade union' counsel 
the company cannot be permitted to determine those entitlements by an 
arbitrary selection of the dispatcher's clearances under Form "C" or 
the T.0.P. regulations.  Or, to allow this approach to prevail as the 
ultimate test would clearly render the acquired rights under Article 
45.1 (a) "illusory".  Accordingly the extent to which the company has 
used the Loram and Sperry vehicles "for purposes other than for which 
they were designed" it may very well have acted in violation of 
Article 45.1 (a) of the collective agreement.  Or, more precisely, to 
the extent those vehicles have been used in a manner consistent with 
the operation of a train, namely the transport of persons or things 
from one point to another, the company was required to use conductors 
and/or other train crewmen. 
 
Before leaving this aspect of the case I wish to address the 
expressio unius exclusio alterius argument made by the company's 
counsel.  Simply put, it was submitted that since Article 40.01 of 
the collective agreement dealt with the use of "conductors" in the 
operation of locomotive cranes, the company was thereby free of any 
further restriction in the use of whomever it preferred in the 
operation of its other heavY equipment vehicles.  Article 40.01 
provides that when locomotive cranes are required to work under 
dispatcher's orders or Form "C" clearance, a conductor will be placed 
in charge.  The fallacy in the company's position in its use of the 
expressio unius argument is reflected by its own concession.  That is 
to say, whenever any heavy maintenance vehicle is used pursuant to a 
Form "C" clearance, the company has recognized that compliance must 
be made with the U.C.0.R. Rules requiring the use of a conductor.  In 
other words, Article 40.01 is mere surplusage that does not lend any 
assistance to the determination of the parties' rights and 
obligations under Article 45.01 (a) of the collective agreement. 
 
In sum, I am of the view that the company's use of non bargaining 
unit personnel in the operation of the Loram and Sperry vehicles 
should be restricted to the uses for which those vehicles were 
designed even when operating under the T.0.P. regulations.  However, 
to the extent those vehicles have been used for purposes that are 
consistent with the operation of a "train", the company is obliged to 
use conductors or other bargaining unit personnel.  The company's 
concession that the two vehicles in question while operating under 
Form "C" clearances operated as "trains" has convinced me that a 
portion of the time these same vehicles were used after February 14, 
1983, they were used as "trains" even when operating under T.0.P. 
regulation.  The onus of distinguishing the uses to which those 
vehicles have been made since February 14, 1983 rests with the 
company.  As a result I shall remain seized of all outstanding issues 
inclusive of compensation in the event of difficulty in the 
implementation of this decision. 
 
 
 



 
 
                                         DAVID H. KATES, 
                                         ARBITRATOR. 
 


