
                   CANADIAN RAILWAY OFFICE OF ARBITRATION 
 
                               CASE NO. 1265 
 
                  Heard at Montreal, Wednesday, July 11, 1984 
 
                                Concerning 
 
                             VIA RAIL CANADA INC. 
 
                                   and 
 
                     CANADIAN BROTHERHOOD OF RAILWAY, 
                      TRANSPORT AND GENERAL WORKERS 
 
 
DISPUTE: 
 
Time claim G. Theberge, VIA Ontario. 
 
JOINT STATEMENT OF ISSUE: 
 
Following a death in the grievor's family, September 29, 1983, Mr. 
Theberge, a spare board employee, was granted Bereavement Leave on 
September 30, October 1 and 2 in accordance with Article 27 of the 
Agreement. 
 
Since Mr. Theberge's leave expired October 2, the first time he was 
required to be available for work was during calling hours of October 
3. 
 
The Brotherhood requested payment for a trip for which the calling 
hours were October 2. 
 
The Corporation has rejected the Brotherhood's request. 
 
FOR THE BROTHERHOOD:                       FOR THE CORPORATION: 
 
[SGD)  TOM McGRATH                         (SGD.)  A. GAGNE 
National Vice-President                    Director, Labour Relations 
 
There appeared on behalf of the Corporation: 
   Andre Leger      - Manager, Labour Relations, VIA Rail, Montreal 
   C. 0. White      - Labour Relations Assistant, VIA Rail, Montreal 
 
And on behalf of the Brotherhood: 
 
   F. C. Johnston   - Regional Vice-President, CBRT&GW, Toronto 
 
                        AWARD OF THE ARBITRATOR 
 
The simple issue raised in this case is whether a spareboard employee 
on bereavement leave is entitled to compensation for a missed call on 
the day of bereavement for a run that is scheduled after his three 
day bereavement leave expires. 
 
In the grievor's case the last day of his three day bereavement 



occasioned by his father's death was on October 2, 1983.  His turn to 
be called off the spareboard for a two day return run ex Toronto - 
Chicago for October 3 and 4 arose on October 2.  Because of the 
agreed understanding between the trade union and the employer the 
employer was prohibited from calling Mr. Theberge on October 2, 1983 
for that call.  Accordingly, the employer went to the next person on 
the spareboard to take that run.  The trade union grieves that Mr. 
Theberge should have been paid for the two days loss of earnings 
resulting from the missed call. 
 
 
 
                             - 2 - 
 
Article 27 of the collective agreement reads as follows: 
 
           "Upon the death of an employee's spouse, child, 
            parent, brother, sister, step-parent, father- 
            in-law or mother-in-law, the employee shall be 
            entitled to three days' bereavement leave without 
            loss of pay provided he has not less than six 
            months cumulative compensated service.  It is the 
            intent of this Article to provide for the 
            granting of leave from work on the occasion of a 
            death as aforesaid and for the payment of his 
            regular wages for that period to the employee to 
            whom leave is granted." 
 
The trade union argues that the grievor is entitled to be compensated 
for all financial loss that may arise from his unavailability on the 
days designated for his bereavement leave.  Since Mr. Theberge was 
not available to take the call for the run on October 3 and 4, 
because such call would have intruded on the last day of his 
bereavement leave, he should be entitled to the receipt of his loss 
wages for those days.  In this regard, the parties are agreed that 
any loss of wages that resulte from scheduled runs to which he would 
have been called on the very days designated for bereavement leave 
would be payable to the grievor.  And, in this regard since the 
grievor missed a run on October 1, 1983, he was paid accordingly. 
 
The employer insisted that the grievor's entitlement to be 
compensated is restricted to the loss of wages he would have received 
for the missed calls that coincided with the designated days of his 
bereavement leave.  Since the missed run complained of occurred after 
his bereavement leave expired the grievor was not entitled to the 
loss of earnings for those days.  Or, to allow the grievor's 
grievance would result in a financial burden to the company that was 
not contemplated by Article 27 of the collective agreement. 
 
In dealing with the parties' submissions, I am satisfied that 
although the grievor's loss on the days in question flowed from his 
unavailability to accept a call off the spareboard on his last day of 
bereavement leave, the actual loss did not relate to a loss of wages 
that coincided with the days designated for bereavement leave. 
Article 27 expressly restricts its "intent" to provide for the 
granting of leave from work on the occasion of a death as described 
and "for the payment of regular wages for that period to the employee 



to whom leave is granted".  In other words, although the grievor's 
missed call for the run is attributable to his bereavement leave no 
regular wages were lost "for that period" comprising his three day 
bereavement leave.  The loss of earnings clearly occurred after his 
bereavement leave had expired. 
 
In my view, contrary to the trade union's submission, the 
interpretation of Article 27 advanced herein is consistent with CROA 
Case #119, where entitlement for loss of wages during a bereavement 
leave was restricted "to the actual mileage they would have worked on 
the days in question".  Accordingly, for the reasons expressed, the 
grievance is denied. 
 
 
 
 
 
 
 
                                        DAVID H. KATES, 
                                        ARBITRATOR. 

 


