
                 CANADIAN RAILWAY OFFICE OF ARBITRATION 
 
                             CASE NO. 1287 
 
               Heard at Montreal, Wednesday, October 10, 1984 
 
                              Concerning 
 
                   CANADIAN NATIONAL RAILWAY COMPANY 
                          (CN Rail Division) 
 
                                and 
 
                    CANADIAN BROTHERHOOD OF RAILWAY 
                     TRANSPORT AND GENERAL WORKERS 
 
 
DISPUTE: 
 
Policy grievance concerning the Company's decision not to fill the 
position of Senior Engineering Clerk at Montreal, Quebec. 
 
JOINT STATEMENT OF ISSUE: 
 
On April 11, 1983, Mr. D. Girard was promoted to a non-schedule 
position outside of' the Brotherhood bargaining unit.  The duties of 
his former Senior Engineering Clerk position were distributed to 
other schedule employees in the same office.  The position remained 
vacant until filled by the Company on January 8, 1984. 
 
The Brotherhood contends that the Company was required to fill Mr. 
Girard's position by the provisions of the NOTE to Article 11.9 of 
Agreement 5.01.  The Company disagrees. 
 
FOR THE BROTHERHOOD:                   FOR THE COMPANY: 
 
(SGD.)  TOM McGRATH                    (SGD.) D. C. FRALEIGH 
National Vice-President                Assistant Vice-President 
                                       Labour Relations 
 
There appeared on behalf of the Company: 
   W. W. Wilson      - System Manager Labour Relations, CNR, Montreal 
   S. A. MacDougald  - System Labour Relations Officer, CNR, Montreal 
   M. Lamarche       - Labour Relations Officer, CNR, Montreal 
   R. St. Hilaire    - Supervisor Administration, CNR, Montreal 
 
And on behalf of the Brotherhood: 
 
   G. Thivierge      - Regional Vice-President, CBRT&GW, Montreal 
   J. Brown          - Local Chairman, Local 295, CBRT&GW, Montreal 
 
                         AWARD OF THE ARBITRATOR 
 
The issue in this case is whether the Note attached to Article 11.9 
of Agreement 5.1 obliges the company to fill a vacant position 
occasioned by the temporary assignment (less than ninety days) of an 
employee in the bargaining unit to an unscheduled position.  The Note 



reads as follows: 
 
             "NOTE     When an employee is temporarily 
              promoted to an excepted position for less 
              than ninety (90) days, his position will be 
              filled in accordance with Article 12.6.  When 
              released from the excepted position he must 
              return to his regular assignment." 
 
The company's position is simply that the Note dictates the procedure 
that must be followed in filling vacancies in the bargaining 
unit created by temporary assignments.  It does not impose a positive 
obligation, unless the company is acting in bad faith, to fill the 
vacancy.  In this particular case, the uncontradicted evidence 
demonstrated that owing to the recession the downturn in business 
rendered the position in question redundant. 
 
This notion was not challenged by the trade union.  The trade union 
insisted, irrespective of business exigencies, the language contained 
in the Note, having regard to the use of the words "will" and "must", 
imposed upon the company the obligation to fill the vacancies.  The 
fact that the company did not require the position to be filled is an 
extraneous consideration.  No discretion was left to the employer in 
the exercise of its management prerogative. 
 
In resolving this dispute, I am of the view that the company's 
interpretation must prevail.  The Note simply directs the company to 
fill a vacancy created by a temporary assignment "in accordance with 
Article 12.6".  Its design is to facilitate the bidding procedure by 
restricting candidates for a temporary vacancy in accordance with 
that provision "at the station or terminal affected".  Otherwise the 
company would be compelled in accordance with Article 12.1 to 
bulletin such temporary vacancies "on a regional basis". 
 
I can discern nothing in the N?te that is designed to usurp the 
company's discretion to determine that a position is redundant by 
virtue of a business decline.  Or, from another perspective there 
would have to be very clear language to compel me to conclude that 
the employer must fill a position in circumstances were there is no 
job to be performed. 
 
Accordingly, it is my conclusion, that the Note directs the manner in 
which a temporary vacancy is to be filled.  It does not direct the 
employer to fill such a vacancy. 
 
For all the foregoing reasons the grievance is rejected. 
 
 
 
 
 
                                              DAVID H. KATES, 
                                              ARBITRATOR. 

 


