
                 CANADIAN RAILWAY OFFICE OF ARBITRATION 
 
                             CASE NO. 1294 
 
              Heard at Montreal, Tuesday, November 13, 1984 
 
                              Concerning 
 
              ONTARIO NORTHLAND TRANSPORTATION COMMISSION 
 
                                 and 
 
                  CANADIAN BROTHERHOOD OF RAILWAY, 
                   TRANSPORT AND GENERAL WORKERS 
 
 
                            EX PARTE 
 
 
DISPUTE: 
 
Appeal of Ms. S. Clifford, Steward, Northlander Train, whereby she 
was unjustly assessed "a formal letter of reprimand" as a result of a 
hearing. 
 
BROTHERHOOD'S STATEMENT OF ISSUE: 
 
The Company conducted a hearing on March 8, 1984 in connection with 
"a customer's complaint, Train No.  123, Friday, February 3, 1984". 
 
It is the Brotherhood's contention that the discipline assessed was 
not warranted. 
 
FOR THE BROTHERHOOD: 
 
(SGD.)  T. N. STOL 
Representative 
 
 
There appeared on behalf of the Company: 
 
    A. Rotondo       - Manager Labour Relations, ONR, NOrth Bay 
    J. H. Singleton  - Manager Passenger Services, ONR, North Bay 
 
And on behalf of the Brotherhood: 
    T. N. Stol       - Representative, CBRT&GW, Don Mills 
                      AWARD OF THE ARBITRATOR 
 
Both Ms. L. Hardwick and Ms. L. Clifford were disciplined for their 
work performance in dealing with customers on the employer's railway. 
Each grieved their discipline in the ordinary course to the final 
level of the grievance procedure.  The grievances were then referred 
to CROA for final adjudication. 
 
Article 10.11 of the collective agreement reads as follows: 
 
               "A grievance concerning the interpretation or 



               .alleged violation of this agreement or an appeal 
                by an employee that he has been unjustly dealt 
                with which is not settled at Step 3 of the 
                grievance procedure shall be submitted to the 
                Canadian Railway Office of Arbitration for final 
                settlement without stoppage of work in accordance 
                with the RCgulations of that office.  Request 
                for arbitration must be given within 60 days from 
                the date of receiving a decision at Step 3 of the 
                grievance procedure.   The time limit provided in 
                this Article 10.11 may be extended by mutual 
                agreement." 
 
 
 
The company submits that the two references to CROA are "untimely" 
because the trade union has not complied with Article 10.11 of the 
collective agreement by requesting arbitration "within 60 days from 
the date of receiving a decision at Step 3 of the grievance 
procedure". Accordingly, it is argued that I am obliged by the CROA 
Rules, Section 7 to dismiss the grievances because the request for 
arbitration was not made "in the manner and within the period 
provided for that purpose in the applicable collective agreement". 
 
There is no dispute by the trade union representative that the trade 
union failed to comply with the 60 day time limit provided in Article 
10.11 from the date of the employer's decision at Step 3.  Rather, 
the trade union submits that the employer voluntarily extended that 
time limit by virtue of the last paragraph of its reply dated May 18, 
1984: 
 
               "For the purposes of the grievance procedure, 
                you may consider this letter as our formal 
                reply at Step 3 based on the evidence submitted 
                by you to date.  Should you feel that other 
                documents in your possession will shed new light 
                on the matter, a meeting can be arranged to 
                review them at a mutually convenient time." 
 
In due course a meeting between company and trade union officials 
took place in July 1984 with respect to the grievances. 
Unfortunately, the problem was not resolved at that time. 
Nonetheless, the trade union argued that the 60 day time limit for 
referring the grievances to CROA should start from the date that the 
meeting was held. 
 
The trade union's submission is without merit.  The company clearly 
placed the trade union on notice in its letter of May 18, that the 
letter should be considered "as our formal reply at Step 3 based on 
the evidence received to date".  Although the company offered to keep 
an open mind with respect to the disposition of the grievance should 
further evidence be adduced, nothing that has been placed before me 
suggests that the company in meeting with the trade union in July, 
1984 agreed to waive the sixty day time limit.  Surely, the company 
clearly placed the trade union on notice that the time limit for 
referring the grievances to CROA was to commence as of the date of 
its May 18, 1984 reply. 



 
Accordingly, the company's challenge to the arbitrability of the 
grievances is sustained and they are accordingly dismissed. 
 
 
 
 
 
 
                                            DAVID H. KATES, 
                                            ARBITRATOR. 

 


