
                 CANADIAN RAILWAY OFFICE OF ARBITRATION 
 
                             CASE NO.1309. 
                 Heard in Montreal, December 11, 1984. 
 
                              Concerning 
 
                   CANADIAN PACIFIC LIMITED (CP RAIL) 
                           (Eastern Region) 
 
                               and 
 
               BROTHERHOOD OF MAINTENANCE OF WAY EMPLOYEES 
 
 
DISPUTE: 
 
Claim of Messrs.  Ferrelli, Lucifero, Sciartino and Paquette,for the 
difference between the Leading Track Maintainer's rate ($10.791) and 
the Track Maintainer's rate ($10.384) for the period June 17, 1983, 
until July 11, 1983, inclusive. 
 
JOINT STATEMENT OF ISSUE: 
 
The Union contends that: 
 
1.  The Company violated Section 26.9, Section 27.5 and Section 
    27.17, Wage Agreement 41, in not paying the Leading Track 
    Maintainer rate while occupying such positions. 
 
2.  All four employees be paid the difference in rate from Track 
    Maintainer to Leading Track Maintainer, from June 17, 1983 
    until July 11, 1983, inclusive. 
 
The Company declines the Union's contentions and denies payment. 
 
FOR THE BROTHERHOOD:                    FOR THE COMPANY: 
 
(SGD.)  H. J. THIESSEN                  (SGD.)  G. A. SWANSON 
System Federation                       General Manager 
General Chairman. 
 
There appeared on behalf of the Company: 
      Mr. J.H. Blotsky - Asst. Supervisor, Labour Relations, 
                         Eastern Region, CP Toronto. 
      Mr. R.A. Colquhoun, Labour Relations Officer, CP Montreal. 
 
And on behalf of the Brotherhood: 
      H.J. Thiessen, System Fed. General Chairman, BMWE, Ottawa. 
      G. Valence - General Chairman, BMWE, Sherbrooke. 
 
                      AWARD OF THE ARBITRATOR 
 
The issue in this case is whether the four grievors were entitled to 
the Leading Track Maintainer's (LTM) rate of pay in accordance with 
Article 26.9 of the collective agreement during the period of time 
they were allegedly performing LTM duties on a temporary basis.  It 



is common ground that the grievors were regularly employed as 
trackmen (trainees) and never qualified for the LTM rate of pay 
because they had not completed the required training.  In this 
regard, CROA cases #854 and #1098 clearly stand for the proposition 
that pursuant to Article 26.1 that the LTM rate of pay is only 
payable "upon the successful completion of the training programme". 
Accordingly, since the grievors had never complied with the 
prerequisite of completing the required training programme the 
company was under no obligation to compensate the grievors, as 
requested, even if it may be assumed they were performing LTM duties 
during the period in question. 
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The trade union relied upon Article 27.5 to answer the company's 
allegation that the grievors were not qualified for the LTM rate 
because they were not trained.  It is submitted that because the 
company controls the opportunities in which training can occur the 
grievors ought not to be prejudiced with respect to their own 
advancement because they have not been extended such opportunity to 
train.  Article 27.5 reads as follows:- 
 
     "The Company shall determine the order in which 
     employees will receive their training.  The selection 
     will be based on seniority order to the extent 
     practicable.  However, a senior employee shall not 
     lose seniority in a higher classification to a junior 
     employee when, through no fault of his own, such 
     senior employee has not had the opportunity to take 
     training and qualify.  Until he takes training, such 
     senior employee shall, while occupying a position in 
     a higher position, be paid the rate applicable to 
     qualified employees." 
 
The uncontradicted evidence established that the grievors A. Ferrelli 
and B. Lucifero (whose hire dates were on September 10, 1979 and June 
18, 1979 respectively) were extended an opportunity to train on April 
22, 1981 but failed to respond to the company's posting with an 
application form.  The posting was adduced in evidence and shows 
that a copy was forwarded to Mr. L. Dimassimo, the trade union's 
business agent.  Accordingly, the trade union cannot be heard to rely 
on Article 27.5 with respect to them. 
 
But even if that were not the case and both Messrs.  Ferrelli and 
Lucifero along with the two other grievors were not extended an 
opportunity to train, it would appear from the language of Article 
27.5 that the situation raised in this case is not a circumstance in 
which that provision would apply. 
 
Article 27.5 appears to allow protection to a more senior employee 
with respect to job advancement in circumstances where the company 
has favoured a more junior (qualified) employee because the more 
senior employee, through no fault of his own, has not had the 
opportunity to take training and qualify.  In that situation the more 



senior employee cannot be prejudiced by virtue of a temporary 
assignment made to a more qualified junior employee. 
 
In this case the trade union has not established that any of the four 
grievors have been denied the LTM rate of pay because the company has 
made an assignment to a more junior qualified employee.  Accordingly, 
even if the grievors could establish that their failure to qualify 
(and this would certainly apply to Messrs.  Paquette and Sciortino) 
was due to no fault of their own, the circumstances for invoking the 
pro- tection afforded by Article 27.5 have not been demonstrated.  In 
other words, at no time were the grievors by-passed for more junior 
employees. 
 
As a result, it is not necessary for me to deal with the company's 
alternative submission with respect to whether or not the grievors 
per- formed LTM duties at all during the period in question. 
 
Because the grievors were not qualified to receive the LTM rate of 
pay as required by Article 26.1 of the collective agreement, their 
claims must be denied. 
 
 
 
                                           DAVID H. 
                                           ARBITRATOR. 

 


