
                 CANADIAN RAILWAY OFFICE OF ARBITRATION 
 
                             CASE NO. 1336 
 
              Heard at Montreal, Tuesday,  March  5, 1985 
 
                              Concerning 
 
                       ONTARIO NORTHLAND RAILWAY 
 
                                 and 
 
                    CANADIAN BROTHERHOOD OF RAILWAY, 
                     TRANSPORT AND GENERAL WORKERS 
 
 
DISPUTE: 
 
Claim for one day's wages, 8 hours, for the senior spare and relief 
employee at Timmins for September 24, 1984. 
 
JOINT STATEMENT OF ISSUE: 
 
On Monday, September 24, 1984, one position of Motorman, Timmins, was 
vacant and blanked by the company.  The union claimed that the senior 
spare and relief employee should have been called to fill the 
position.  The company does not agree. 
 
FOR THE BROTHERHOOD:                   FOR THE COMPANY: 
 
(SGD.)  T. N. STOL                     (SGD.)  P. A. DYMENT 
Representative                         General Manager 
 
There appeared on behalf of the Company: 
   A. Rotondo       - Manager Labour Relations, ONR, North Bay 
   W. R. Deacon     - Trainmaster & Rule Instructor, ONR, North Bay 
 
And on behalf of the Brotherhood: 
 
   T. N. Stol       - Representative, CBRT&GW, Toronto 
 
                       AWARD OF THE ARBITRATOR 
 
The essence of the trade union's grievance in this case is whether 
Article 5.5 of the collective agreement (particularly Note "B") 
requires the company to fill a temporary vacancy occasioned by the 
protracted absence of the incumbent due to compensation leave. 
 
In the particular circumstances of this case the company claims that 
at all material times that the work could be performed by existing 
staff and therefore the position vacated by the incumbent need not 
have been filled. 
 
This issue has been raised on previous occasions and in different 
contexts. 
 
In the one case in CROA Case No.1287, it was indicated that a 



provision analogous to Article 5.5 merely directs the employer with 
respect to the manner in which temporary vacancies are to be filled. 
Article 5.5 does not connote any substantive right requiring the 
company to fill/temporary vacancy particularly where there is not 
work to be performed.  Indeed, in CROA Case No.  233 the Arbitrator 
stated: 
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              "The work available could be handled by 
               the existing force and there was no 
               actual vacancy temporary or otherwise to 
               be bulletined." 
 
Because the company did not require a replacement for the employee 
that was absent on compensation leave, there was no requirement 
contained in the collective agreement to compell it to call an 
employee off the spareboard to perform the functions of that job. 
Indeed as stated in CROA Case No.  1287; 
 
              "I can discern nothing in the note that is 
               designed to usurp the company's discretion 
               to determine that a position is redundant by 
               virtue of a business decline.  Or, from another 
               perspective, there would have to be very clear 
               language to compel me to conclude that the 
               employer must fill a position in circumstances 
               where there is no job to be performed." 
 
For all the foregoing reasons the grievance is denied. 
 
 
 
                                            DAVID H. KATES, 
                                            ARBITRATOR. 

 


