
               CANADIAN RAILWAY OFFICE OF ARBITRATION 
 
                           CASE NO. 1337 
 
            Heard at Montreal, Tuesday, March 5,  1985 
 
                            Concerning 
 
                     ONTARIO NORTHLAND RAILWAY 
 
                               and 
 
           BROTHERHOOD OF RAILWAY, AIRLINE CLERKS (BRAC) 
                       Division No. 135 
 
 
DISPUTE: 
 
Claims of Agent/Operators I. B. Horsman and S. C. Ruttan in 
connection with overtime calls July 6, 1984. 
 
JOINT STATEMENT OF ISSUE: 
 
On July 6, 1984 Agent/Operator Horsman was contacted at 0510 and 
advised to report for duty at 0600.  His regular starting time was 
0700, so that, in effect, he worked one hour's overtime. 
 
Agent/Operator Ruttan was contacted at 0500 and advised to report for 
duty at 0530.  His regular starting time was 0630, so that, in 
effect, he worked one hour's overtime. 
 
Both employees were paid one hour's overtime at time and one-half 
under Article 8.4. 
 
The employees claim that the overtime payment should have coxmenced 
at the time the call was made to them and that they should have been 
compensated in accordance with Article 8.5.  The company does not 
agree. 
 
FOR THE BROTHERHOOD:                      FOR THE COMPANY: 
 
(SGD.)  S. C. RUTTAN                      (SGD.)  P. A. DYMENT 
General Chairman                          General Manager 
 
There appeared on behalf of the Company: 
 
   A. Rotondo      - Manager Labour Relations, ONR, North Bay 
   W. R. Deacon    - Trainmaster & Rule Instructor, ONR, North Bay 
 
And on behalf of the Brotherhood: 
 
   S. C. Ruttan    - General Chairman, BRAC, Porquis 
 
                          AWARD OF THE ARBITRATOR 
 
The grievors' request for the overtime premium of 3 hours pay at the 
overtime rate for the one hour worked prior to their regularly 



authorized starting time is in essence a request for a benefit that 
does not exist under the collective agreement.  The grievors' claim 
made under Article 8.5 is in truth a request for being called into 
work to deal with an emergency situation where they were not 
otherwise scheduled to work the overtime. 
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Obviously, the company is quite accurate when it states that Article 
8.5 does not apply because the call to perform work was "...  not 
continuous with, before or after regularly assigned hours of 
duty...".  Indeed, the admitted facts indicate that the calls in 
question pertained to one hour's overtime work that was "before" the 
grievors' regularly assigned hours. 
 
Nor does Article 8.4 apply to the grievors' situation.  Article 8.4 
simply rewards an employee one hour's pay at the overtime rate where 
he is called into work "within one hour before his regularly assigned 
starting time".  That is to say, if an employee is called in to 
perform overtime work 30 minutes before his regular starting time 
that employee would be entitled to the full hour's pay at the premium 
rate.  In this case, the grievors concede that they were called in to 
perform overtime outside the one hour period before the start of 
their shift. 
 
Quite clearly, the only provision of the collective agreement that 
applies to the grievors' situation is Article 8.1.  Article 8.1 
ensures that an employee will be paid at the overtime rate "in excess 
of eight hours service".  And, in this regard, the company has 
already paid the grievors for the one hour worked before the start of 
their regular shifts at the rate of time and one-half.  Accordingly, 
the company has complied with its obligations under the collective 
agreement. 
 
Because there is no provision in the collective agreement that deals 
directly with the grievors' complaint, their grievance must be 
dismissed. 
 
 
 
 
 
 
 
                                            DAVID H. KATES, 
                                            ARBITRATOR. 

 


