
                  CANADIAN RAILWAY OFFICE OF ARBITRATION 
 
                              CASE NO. 1439 
 
               Heard at Montreal, Thursday, November 14, 1985 
 
                               Concerning 
 
                  CANADIAN PACIFIC EXPRESS AND TRANSPORT 
 
                                  AND 
 
            BROTHERHOOD OF RAILWAY, AIRLINE AND STEAMSHIP CLERKS, 
              FREIGHT HANDLERS, EXPRESS AND STATION EMPLOYEES 
 
 
DISPUTE: 
 
Concerns regularly assigned employee Mr. T. Bate, Edmonton, Alberta, 
not being provided a forty- eight hour advance notice of lay off as 
required in Article 7.3.8 of the Collective Working Agreement and 
claim for unpaid wages for Monday, March 11, 1985, at the applicable 
rate. 
 
JOINT STATEMENT OF ISSUE: 
 
The Company's position is that this employee was not regularly 
assigned, that he was unassigned, therefore, there was no violation 
of the Collective Working Agreement. 
 
The Union's position is that this employee was regularly assigned and 
in the week before Monday, March 11, 1985, had wcrked March 3, 4, 5, 
6 and 7, that Article 7.3.8 addresses itself to regularly assigned 
employee, not bulletined positions as suggested by the Company 
Officer and that inasmuch as this employee was regularly assigned he 
should have been provided a forty-eight hour advance notice before 
being laid off which the Company Officer failed to do. 
 
The relief requested is for the payment of eight hours wages for 
Monday, March 11, 1985, in the name of Mr. T. Bate. 
 
FOR THE BROTHERHOOD:                      FOR THE COMPANY: 
 
(SGD.)  J. J. BOYCE                       (SGD.) N. W. FOSBERY 
General Chairman, System Board            Director, Labour Relations 
of Adjustment No. 517 
 
There appeared on behalf of the Company: 
   N. W. Fosbery      - Director Labour Relations, CPE&T, Willowdale 
 
And on behalf of the Brotherhood: 
 
   G. Moore           - Vice-General Chairman, BRAC, Moose Jaw 
   M. Flynn           - Vice-General Chairman, BRAC, Vancouver 
   J. Bechtel         - Vice-General Chairman, BRAC, Toronto 
   J. Marr            - Special Representative, BRAC, Saint John, 
                        N.B. 



 
                           AWARD OF THE ARBITRATOR 
 
Article 12.10 of the collective agreement provides as follows: 
 
              "The term "work week" for regularly assigned 
               employees shall mean a week beginning on the 
               first day on which the assignment is bulletined 
               to work; and for spare or unassigned employees 
               shall mean a period of 7 consecutive days 
               starting with Monday." (emphasis added) 
 
 
The grievor during the week before his layoff was required to replace 
a "bulletined" employee who was absent from work due to sickness At 
no time prior to the grievor's layoff was he a "bulletined" employee. 
 
The trade union has argued that because an employee is not 
"bulletined" does not necessarily mean he cannot be treated as a 
"regularly assigned employee" for the purpose of the 48 hour advanced 
notice requirement before a layoff might occur.  The trade union 
argued that because the grievor worked five consecutive days prior to 
being placed on layoff he should have been treated as a "regular 
assigned employee".  The relevant provision governing the company's 
obligation to provide advance notice of an employee's layoff reads as 
follows: 
 
              "7.3.8   Regularly assigned employees who are to 
               be laid off and are unable to hold work on their 
               local seniority roster shall be provided 48 hours' 
               advance notice of such layoff.  Unassigned 
               employees shall be given as much advance notice 
               as possible." 
 
In resolving this dispute I agree with the company's argument with 
respect to the distinction between a "regularly assigned employee" 
and a "spare" or "unassigned employee".  An employee's status is 
governed by whether he is the recipient of a "bulletined" position. 
In that case becauase "the regularly assigned employee" holds a known 
work schedule the employer should not have any excuse for not knowing 
at least 48 hours in advance of a layoff of whether that employee's 
services will be required.  On the other hand because "a spare or 
unassigned employee" does not know from day to day what particular 
assignment he may or may not hold the notice requirement imposed on 
the company with respect to a prospective layoff is confined to "as 
much advance notice as possible". 
 
In the grievor's particular situation he was an unassigned employee 
who happened to be replacing "a regularly assigned employee" for a 
protracted period before his layoff.  This circumstance does not 
convert the grievor's employment status from an unassigned employee 
to a regularly assigned employee.  He still remains at all material 
times an unassigned employee who would not be entitled to the 48 hour 
advance notice of layoff. 
 
He would only be entitled, as Article 7.3.8 prescribes, to as much 
advance notice as is possible.  And, since no claim was made on the 



grievor's behalf under that provision of Article 7.3.8 of the 
collective agreement I am compelled to dismiss the grievance. 
 
 
                                       DAVID H. KATES, 
                                       ARBITRATOR. 

 


