
                  CANADIAN RAILWAY OFFICE OF ARBITRATION 
 
                              CASE NO. 1498 
 
                Heard at Montreal Tuesday, April 8, 1986 
 
                               Concerning 
 
                          VIA RAIL CANADA INC. 
 
                                  and 
 
                    CANADIAN BROTHERHOOD OF RAILWAY, 
                     TRANSPORT AND GENERAL WORKERS 
 
 
DISPUTE: 
 
Claim of 43 hours and 5 minutes pay for D. Nadler on account of not 
being assigned to vacancy on June 18, 1985. 
 
JOINT STATEMENT OF ISSUE: 
 
Mr. D. Nadler had declared himself available for work during his 
layover in accordance with Article 7.8 (d) (1). 
 
On June 18, 1985, a vacancy occurred for a Sleeping Car Conductor on 
Train No.  2/1, Vancouver to Calgary and return, that could not be 
filled from the Spareboard. 
 
The Brotherhood has grieved that Mr. Nadler should have been assigned 
to the vacancy as the vacancy occurred during his layover and that 
the assignment could have been completed before the expiration of his 
layover. 
 
The Corporation declined the appeal on the basis that Mr. Nadler was 
not on his layover, or additional layover, as referred to in Article 
1.1 (b) and 1.1 (c), but rather was waiting to pick up his assignment 
while being covered by his guarantee.  As such, he was not, at that 
time, eligible to cover extra work under Article 7.8 (d) (1). 
 
FOR THE BROTHERHOOD:                        FOR THE CORPORATION: 
 
(SGD.)  T. N. STOL                          (SGD.)  A. GAGNE 
FOR:  National Vice President               Director Labour Relations 
 
There appeared on behalf of the Corporation: 
 
   C. 0. White       - Officer, Labour Relations, VIA Rail Canada 
                       Inc., Montreal 
   M. St-Jules       - Manager, Labour Rhlations, VIA Rail Canada 
                       Inc., Montreal 
   J. Kish           - Personnel & Labour Relations Officer, VIA Rail 
                       Canada  Inc., Montreal 
   S. Egesborg       - Observer 
 
And on behalf of the Brotherhood: 



 
   J. A. Craig       - Regional Vice-President, CBRT&GW, Vancouver 
 
 
                          AWARD OF THE ARBITRATOR 
 
The parties have joined issue on whether the period between June 3, 
1985 and June 22, 1985 can properly be designated as a layover or 
additional layover period that would make Article 7.8 (d) (1) a 
relevant consideration with respect to the grievor's claim to be 
entitled to perform extra work. 
 
The parties are also agreed that if the period in question - 
designated as a layover or additional layover period then the 
employer improperly assigned the extra work in question to a less 
senior employee.  Article 7.8 (d) (1) reads as follows: 
 
               "Qualified assigned employees who have declared 
               themselves, in writing, as available for work during 
               layover, including additional layover, in seniority 
               order providing the assignment can be completed during 
               such layover days and the rate of pay for the 
               classification required is equal to or higher than 
               their assigned position." 
 
The grievor's winter assignment expired on June 3, 1985.  His 0.R.S. 
provided that the period between May 30 and June 3, 1985 was to be a 
layover period.  As I understand the parties' perceptron of the 
collective agreement "a layover" is mandatory upon the completion of 
eight consecutive work days. 
 
In May, 1985 the grievor bid and secured a summer work assignment 
that was scheduled to coxmence on June 22!  1985.  Indeed, the 0.R.S. 
for that assignment was attached to the job b?d that the grievor 
responded to.  It indicated that the 0.R.S. was not effective until 
the commencement of work on June 22, 1985. 
 
Accordingly, the grievor between June 3, 1985 and June 22, 1985 was 
not covered by an 0.R.S. because during that period he had no work 
assignment.  Moreover, the grievor was not on "an additional layover" 
for that same reason.  Again, as I understood the parties' perception 
of their collective agreement "an additional layover" is additional 
time off work an employee's home terminal that would, if worked, take 
the employee out the mandatory average work period permitted by the 
collective agreement.  And, again, such "additional layover" periods 
are normally scheduled on a 0.R.S. in that it forms a part of the 
work cycle of an employee's regular assignment. 
 
Accordingly, the employer argued that the grievor, because he was in 
between assignments, could not be considered as being on an 0.R.S. 
Since the period between June 3, 1985 and June 22, 1985 could not 
qualify for that reason, for designation on an 0.R.S. that period 
could not be characterized as either a layover or an additional 
layover period.  As a result the benefits of Article 7.8 (d) (1) 
could not be extended to the grievor.  In that regard Articles 1 (1) 
(b) and 1 (1) (c) of the collective agreement provide: 
 



              "1.1 (b)  "Additional Layover" - means additional 
               time off duty at home terminal over and above 
               regular scheduled layover between trips as 
               designated in "Operation of Run Statement". 
 
               1.1 (c)  "Operation of Run Statement - (0.R.S.)" 
               means a statement covering assigned runs which 
               will show: 
 
               Home and Distant Terminal 
               Frequency of Operation 
               Number of Crews 
               Additional Layover (if any) 
               Cycle of Operation 
               Effective Date 
               Reporting Time 
               Passenger Reception Time 
               Departure Time 
               Arrival Time 
               Release Time 
               Elapsed Time 
               Rest Hours Deductible 
               Net Hours Duty 
               Layover at Home and Distant Terminals." 
 
The trade union, on the other hand, insisted that because layover is 
not defined under the collective agreement a common sense definition 
would suggest that the term be described as merely "time not worked 
between assignments".  If that be the case the trade union insisted 
that it was not necessary for the layover period to be designated on 
the 0.R.S. Or, alternatively, it was submitted that either the 
grievor's winter assrgnment or his summer assignment be amended on 
the relevant 0.R.S. to accommodate the technical shortcoming 
complained of. 
 
The simple issue raised in this case is whether an employee who 
otherwise would meet all the qualifications for an extra work 
assignment under Article 7.8 (d) (1) must hold a regular assignment 
that is subject to an 0.R.S. to qualify, during dormant periods,for 
its benefits.  And, from the trade union's perspective, it expressed 
concern that the seniority governing the grievor's entitlements under 
the collective agreement be protected. 
 
It must be emphasized that when the grievor bid on his summer 
assignment he was made aware of the 0.R.S. cycle he would be 
subjected to in carrying out that assignment.  He also was aware of 
the specified periods that were reserved for layover and additional 
layover, if required, by that work cycle.  Of utmost importance he 
was well aware that the period of June 3 to June 22, 1985 was not 
designated as either a layover or additional layover period. 
 
And the reason for that, as argued by the corporation, is because the 
grievor was not at that time covered by any assignment.  The 0.R.S. 
reflects the cycle of work and non-work periods that pertain to the 
discharge of a particular work assignment and that must obviously 
conform to the requirements of the collective agreement.  They 
reflect the manpower needs of the employer in operating a passenger 



rail service.  And, as such, the parties have restricted under 
Article 7.8 (d) (1) the benefits of extra work to employees who are 
either on layover or additiona layover as defined on the 0.R.S. 
Accordingly, because the grievor was not on assignment during the 
period in question he could not, despite his seniority,qualifications 
and availability, qualify that dormantperiod when he was not working, 
as Article 7.8 (d) (1) requires,as a layover or additional layover 
period. 
 
It may very well be that the grievor's status for that period 
(despite his being paid) may be characterized as a lay-off for which 
other benefits under the collective agreement may have been relevant 
and for which his seniority could have been better served.  But no 
such argument was advanced at the hearing in that particular context. 
 
In other words, I feel constrained to define layover and additional 
layover period in the specific and particular context of the parties' 
collective agreement.  And, as aforesaid because in that context, the 
grievor, during the period in question,did not qualify for the 
benefits of Article 7.8 (1) (d), his grievance must be denied. 
 
 
                                            DAVID H. KATES, 
                                            ARBITRATOR. 

 


