
                   CANADIAN RAILWAY OFFICE OF ARBITRATION 
 
                               CASE NO. 1590 
 
                Heard at Montreal, Tuesday, December 9, 1986 
 
                                Concerning 
 
                     CANADIAN NATIONAL RAILWAY COMPANY 
 
                                   and 
 
                        UNITED TRANSPORTATION UNION 
 
 
DISPUTE: 
 
Claim for payment of yard rate of pay on behalf of various Trainmen 
assigned to Road Switcher service on Train Nos.  594, 598, 599, 
operating out of Capreol, Ontario. 
 
JOINT STATEMENT OF ISSUE: 
 
On 28 March 1983, the Company established two Road Switcher 
assignments designated as Train Nos.  594 and 599, in addition to the 
existing Road Switcher Train No.  598.  Each of these assignments is 
home terminalled at Capreol and operates within a 30-mile radius 
which territory includes the open yard at Sudbury. 
 
The Union contends that the employees assigned to these assignments 
are entitled to payment at the yard rate of pay in accordance with 
Article 2.8 of Agreement 4.16. 
 
The Company has declined payment of the yard rate of pay. 
 
FOR THE UNION:                             FOR THE COMPANY: 
 
(SGD.)  TOM HODGES                         (SGD.)  D. C. FRALEIGH 
FOR:  General Chairman                     Assistant Vice-President 
                                           Labour Relations. 
 
There appeared on behalf of the Company: 
   J. B. Bart      - System Labour Relations Officer, CNR, Montreal 
   D. W. Coughlin  - Manager Labour Relations, CNR, Montreal 
   C. St. Cyr      - System Labour Relations Officer, CNR, Montreal 
   M. C. Darby     - Coordinator Transportation, CNR, Montreal 
   D. J. Nunns     - Trainmaster, CNR, Capreol 
 
And on behalf of the Union: 
 
   R. A. Bennett   - General Chairman, UTU, Toronto 
   R. Byrnes       - Local Chairman, UTU, Capreol 
   T. G. Hodges    - Vice-General Chairman, UTU, Toronto 
   R. J. Proulx    - Vice-President, UTU, Ottawa 
 
                       AWARD OF THE ARBITRATOR 
 



It is well established that when a Collective Agreement provides for 
certain defined job classifications, employees performing the 
"central core" of the work of a higher classification are, 
notwithstanding their job title or other formalities, entitled to be 
paid at the higher rate (See Canada Valve Ltd., (1977), 16 L.A.C. 
(2d) 258 (Burkett) and Dupont of Canada Ltd., (1979).  24 L.A.C. (2d) 
121 (Kennedy).  The instant Collective Agreement specifically 
provides, in Article 26, that road service employees manning yard 
assignments in open yards are to receive rates of pay for yard 
service.  Article 2.8 of the Collective Agreement, which is the basis 
of the grievance, further provides as follows: 
 
    "Ordered for Switching Service 
 
    2.8  Employees ordered for switching service 
    (a)  at points where Yardmen are not employed; 
    (b)  on assignments were yard rates are now in 
         effect; 
    (c)  to relieve Yardmen or to perform Yardmen's 
         work as defined in Article 41 at points where Yardmen are 
         employed; 
         will be paid the rates of pay, shift differentials and 
         overtime rates pursuant to Articles 3 (Rates of Pay - Yard 
         Service) and 34 (Overtime)." 
 
It is uncontroverted that at all materials times, although they have 
been classified as road switchers, based in Capreol, outside the 
boundaries of the Sudbury Yard, the crews manning trains Nos.  594, 
598 and 599 performed work previously done by yard service employees. 
This they did regularly and continuously for the great bulk of their 
working time.  They were not paid at yard service rates. 
 
The Company maintains that because Article 26 does not specifically 
incorporate Article 41 as a provisions which applies to road service 
employees manning yard assignments in open yards the grievance is 
without merit.  The Arbitrator cannot agree.  Article 41 provides, in 
part as follows: 
 
  "Yardmen's Work Defined 
 
  41.1 Switching, transfer and industrial work, wholly within the 
  recognized switching limits, will at points where yardmen are 
  employed, be considered as service to which yardmen are entitled, 
  but this is not intended to prevent employees in road service from 
  performing switching required in connection with their own train 
  and putting their own train away (including caboose) on a minimum 
  number of tracks." 
 
The foregoing provision plainly delineates the jurisdict ional rights 
of yardmen.  It would obviously be problematic to ascribe to road 
service employees the exclusive jurisdiction of yardmen under the 
guise of Article 26.  It deals only with the Collective Agreement 
entitlement of road service employees manning yard assignments in 
open yards.  In my view the omission of Article 41 from that list of 
protections is logically inevitable, and cannot be construed as 
effectively abrogating the right of road service employees to the 
protections of Article 26 including yard service rates of pay while 



manning yard assignments in open yards. 
 
The material establishes that the employees in question performed 
yardmen's work as defined in Article 41.1 of the Collective 
Agreement.  I cannot give any weight to the submission of the Company 
that merely because the assignments originated in Capreol and were 
formally classified as road service assignments, Article 2.8 as no 
application.  To so conclude would reduce to the vanishing point the 
elaborate distinction between road service and yard service clearly 
established within the Collective Agreement.  As was stated in CROA 
Case 1124; 
 
  "It is the Company's prerogative to designate the type of service 
  it requires to have performed.  It must, however, use the correct 
  designation for the service required.  It is the service which 
  controls the rate of payment.  In this case the grievors were 
  called for their regular freight service run, and that was in fact 
  the work performed.  The Collective Agreement contemplates that 
  there may be circumstances where a crew, called for one type of 
  service, performs additional work as well.  That is the case here." 
 
 
In the instant case the employees are entitled to be remunerated at 
the rate appropriate for the work which they in fact performed.  The 
Arbitrator is satisfied that this was not switching required in 
connection with their own train.  It was, on the contrary, yard 
switching as contemplated in Article 41.1 of the Collective 
Agreement.  Whatever formalities may have been adopted, the grievors 
were in substance "ordered for switching service" as contemplated in 
Article 2.8 of the Collective Agreement and were therefore entitled 
to the remuneration claimed by the Union.  The grievance must 
therefore be allowed, and the grievors are to be compensated 
accordingly.  I retain jurisdiction in the event of any dispute 
between the parties respecting the interpretation or implementation 
of this award. 
 
 
 
                                         MICHEL G. PICHER, 
                                         ARBITRATOR. 

 


