
                  CANADIAN RAILWAY OFFICE OF ARBITRATION 
 
                              CASE NO. 1620 
 
               Heard at Montreal, Wednesday, February 11, 1987 
                                Concerning 
 
                     CANADIAN NATIONAL RAILWAY COMPANY 
 
                                   and 
 
                      CANADIAN BROTHERHOOD OF RAILWAY, 
                       TRANSPORT AND GENERAL WORKERS 
 
DISPUTE: 
 
Time claim on behalf of Foreman Mechanic E. G. Delong of Brampton 
claiming the difference in rates of pay between a Foreman Mechanic 
and a Mechanic "A" when he worked an overtime shift, as a Mechanic 
"A" on April 20, 1985. 
 
JOINT STATEMENT OF ISSUE: 
 
On April 20, 1985 Mr. Delong was called to work an overtime shift on 
a rest day of his regular assignment.  At the time he was called, Mr. 
Delong was advised that the overtime assignment to be work was that 
of a Mechanic "A".  Mr. Delong accepted the call and was compensated 
at the Mechanic "A" rate of pay. 
 
The Brotherhood's contention is that Mr. Delong should have been 
compensated at the rate of pay of his regular Foreman Mechanic's 
position under the provisions of paragraph 5.8, Article 5, Agreement 
5.1. 
 
The Company denied the Brotherhood's contention and declined payment 
of the time claim. 
 
FOR THE BROTHERHOOD:                      FOR THE COMPANY: 
 
(SGD.)  TOM McGRATH                       (SGD.)  JUNE PATRICIA GREEN 
National Vice-President                   FOR:  Assistant 
                                                Vice-President 
                                                Labour Relations 
 
There appeared on behalf of the Company: 
   M.M. Boyle       - System Labour Relations Officer, CNR, Montreal 
   W.W. Wilson      - Manager Labour Relations, CNR, Montreal 
   S.F. McConville  - System Labour Relations Officer, CNR, Montreal 
   R.J. Boyko       - Carload Supervisor, MacMillan Yard, CNR, 
   Toronto 
 
And on behalf of the Brotherhood: 
   B. Gee           - Representative, CBRT&GW, Toronto 
 
                         AWARD OF THE ARBITRATOR 
 
The issue at hand is the interpretation of Article 5.8 of the 



Collective Agreement, which provides as follows: 
 
    5.8 Employees required to work on their assigned rest days shall 
    be paid at one and one-half times their hourly rate with a 
    minimum of three hours for which three hours service may be 
    required, except: 
 
    (a) as otherwise provided under Article 6; 
 
    (b) where such work is performed by an employee moving from one 
    assignment to another in the application of seniority or as 
    locally arranged. 
 
 
The Union submits that the words "their hourly rate" appearing in the 
foregoing Article refer to the rate of the position regularly 
occupied by the employee, and not to the rate of the job to which he 
or she is assigned on an overtime basis, as maintained by the 
Company. 
 
The positions advanced by the parties reflect two competing views of 
the purpose of overtime rates.  One theory is that having worked a 
full work week at regular rates, an employee ought not to be required 
to work on his or her day off without some substantial monetary 
compensation.  It is common ground that if the interpretation of the 
Company prevails, an employee could earn overtime rates in a lower 
rated position which would amount to little more than that 
individual's straight time rates in his or her regular job.  In that 
circumstance, from the standpoint of the individual there would be 
little or no overtime premium for the loss of a day's rest. 
 
The alternative theory, underlying the position of the Company, is 
that employees are paid at the rate which attaches to the work which 
they perform.  If, as in this case, a Foreman Mechanic is assigned 
the work of a Mechanic "A", it is the rate of that lower 
classification which is payable, at least as far as overtime work is 
concerned.  It is common ground that that would not happen, however, 
when a higher rated employee is assigned to the work of a lower rated 
classification during regular, non-overtime hours.  In that situation 
Article 21.1 of the Collective Agreement specifically provides that 
"an employee temporarily assigned to a lower-rated position shall not 
have his rate reduced.". 
 
The Collective Agreement contemplates the negotiation of local 
overtime provisions.  It appears, however, that in a number of 
locations, including Brampton where this grievance originates, no 
specific agreement has been articulated.  In other locations 
arrangements sometimes provide for overtime to be worked at one and a 
half times the employee's regular rate of pay, even if the work is in 
a lower rated classification.  In other locations, arrangements 
consistent with the position of the Company in this case, where 
overtime rates are paid on the basis of the job performed, have been 
agreed to.  While the Company suggests that a practice of applying 
the latter interpretation has operated in Brampton for some ten 
years, the consistency of the practice is questioned by the Union. 
Absent clear evidence as to the nature and frequency of the occasions 
when higher rated employees have been paid overtime rates within a 



lower classification, it is difficult for the Arbitrator to attach 
significant weight to the argument based on past practice. 
 
The grievance must be resolved on the language and purpose of Article 
5.8.  There can be little doubt that underlying the provision is an 
acceptance of the notion that an employee who is forced to sacrifice 
a rest day should be compensated at premium rates.  That purpose 
would obviously be defeated if the employee were obligated to work on 
what otherwise would be a day off, for an overtime rate in a lower 
classification which was in fact equal to or inferior to his or her 
regular straight time rate.  I find it difficult to conclude that the 
parties would have contemplated such a result.  Different 
considerations arise, however, if an employee accepts a call for 
overtime on a purely voluntary basis, and is not obligated to work 
overtime.  In that circumstance the employee is given the alternative 
of taking the day off as scheduled, or earning some extra money for 
working within the lower rated classification on the overtime day. 
In that there is nothing offensive to the principle that an employee 
should receive premium pay when he or she is forced to work overtime. 
 
It is, in the Arbitrator's view, significant that Article 5.8 speaks 
in terms of employees "required to work on their assigned rest days". 
It is common ground that in the instant case Foreman Mechanic Delong 
was not required to work overtime as a Mechanic "A", but voluntarily 
accepted when requested to do so.  He was, in other words, free to 
take his day off.  In these circumstances, noting that it was not 
suggested by the Company that the grievor could or would have been 
disciplined for declining the call, I must find the interpretation 
advanced by the Company to be more compelling.  When overtime is 
voluntary, it is payable at the rate of the classification of the 
work performed.  When it is required, in the sense that is is 
mandatory, and enforceable through discipline, "their hourly rate" 
refers to the rate of the employee's regular classification.  I note 
that the facts in this case are clearly distinguishable from those in 
CROA 641, involving a separate Collective Agreement under which an 
employee was disciplined for refusing to perform emergency repairs on 
a remote transmitter on an overtime basis. 
 
For these reasons, the Arbitrator must conclude that the 
interpretation advanced by the Company is correct, given the facts of 
the instant case.  For the reasons expressed above, however, I am not 
persuaded that Article 5.8 can be interpreted to force an employee to 
work overtime involuntarily for rates below those payable for his or 
her regular classification.  It also should perhaps be noted that it 
was not suggested by the Company that Article 5.8 does not require 
the payment of overtime at the rates of an employee's regular 
classification when he or she voluntarily accepts overtime work 
within that classification.  The Agreement plainly contemplates that 
that would be so, and that is well reflected in the practice of the 
parties. 
 
For the reasons related, the grievance must be dismissed. 
 
 
 
 
 



 
                                            MICHEL G. PICHER, 
                                            ARBITRATOR. 

 


