
               CANADIAN RAILWAY OFFICE OF ARBITRATION 
 
                          CASE NO.  1641 
 
             Heard at Montreal, Thursday, April 16, 1987 
 
                           Concerning 
 
                 CANADIAN PACIFIC LIMITED (CP-RAIL) 
 
                              and 
 
         BROTHERHOOD OF RAILWAY, AIRLINE AND STEAMSHIP CLERKS, 
           FREIGHT HANDLERS, EXPRESS AND STATION EMPLOYEES 
 
 
DISPUTE: 
 
The Union claims a temporary position should have been bulletined 
from the date it became vacant until December 1, 1986. 
 
JOINT STATEMENT OF ISSUE 
 
The Company originally bulletined the position Division Clerk, Smith 
Falls, as temporary from January 21st to December 1, 1986. 
 
The position became vacant effective July 21, 1986, but was not 
bulletined.  The position was filled on August 1, 1986 by an employee 
who exercised seniority after her position was abolished. 
 
The Union contends the Company violated Articles 23.1 and 24.1 by not 
having the position bulletined, once it became vacant. 
 
The Company denied any violation of the Collective Agreement. 
 
FOR THE BROTHERHOOD:               FOR THE COMPANY: 
 
(SGD) J. MANCHIP                   (SGD.)   BOOTH 
FOR:  D.J. Bujold                  FOR:  W.P. Cotnam 
      General Chairman                   Assistant Comptroller 
                                         Expenses 
 
There appeared on behalf of the Company: 
 
   R. Caza        - Chief Accountant, Chief Accountant's Officer, 
                    Toronto 
   H.E. Carter    - Manager, Expenditure Accounting, Montreal 
   P.E. Timpson   - Labour Relations Officer, Montreal 
 
And for the Brotherhood: 
 
   J. Manchip     - Vice General Chairman, GST, Toronto 
   D.J. Bujold    - General Chairman, Montreal 
 
                          AWARD OF THE ARBITRATOR 
 
The material establishes that the disputed position was originally 



bulletined as a temporary vacancy, the permanent incumbent being on 
maternity leave/child-care leave of absence.  Mr. Whittaker, the 
successful bidder on the original bulletin subsequently bid to 
another position, vacating the Division Clerk job on July 21, 1986. 
On July 15, 1986, another employee, Ms. Braggan, whose position was 
to be abolished August 1, 1986, gave notice to the Company that she 
wished to exercise her seniority to claim the temporary Division 
Clerk position.  It is not disputed that Ms. Braggan would have had 
the seniority to displace Mr. Whittaker had he not already vacated 
the position on the effective date of Ms. Braggan's purposted 
exercise of seniority.  The Union maintains that the position that 
the vacancy following the departure of Mr. Whittaker should have been 
bulletined for the balance of the original temporary vacancy, that is 
from July 29, 1986 to December 1, 1986.  It relies on Article 23.1 of 
the Collective Agreement which provides as follows: 
 
      Except as otherwise provided in Article 5 and Clause 23.4, new 
      positions or vacancies shall be promptly bulletined for a 
      period of ten calendar days in the seniority group where they 
      occur. 
 
The Union submits that Mr. Whittaker having permanently vacated the 
position, the foregoing clause requires the new vacancy to be 
bulletined forthwith.  The Company maintains that the vacancy was in 
fact only for 11 calendar days, Between July 21, 1986 when Mr. 
Whittaker vacated and August 1, 1986 when Ms. Braggan's seniority 
would be exercised. 
 
On the wording of the Collective Agreement, the Arbitrator cannot 
sustain the interpretation adopted by the Company.  The status of Ms. 
Braggan depends entirely on the application of Article 25.2 of the 
Collective Agreement which provides, in part, as follows: 
 
        An employee whose position is abolished or is displaced shall 
        exercise his seniority to displace a junior employee in his 
        seniority group, if qualified in accordance with Clause 24.1 
        and 24.4; except that such employee shall not be permitted to 
        transfer from one location to another for the purpose of 
        displacing an Office Boy, Junior Clerk, Messenger or Call 
        Boy, unless mutually agreed.  Within five calendar days of 
        the date his position is abolished or within ten calendar 
        days if he is displaced, such employee shall notify the 
        appropriate Company Officer' of the position to which he will 
        exerciee his seniority and he shall fill that position within 
        five calendar days of date of notification; except that an 
        employee absent on leave when his position is abolished or he 
        is displaced shall exercise his seniority within ten calendar 
        days from date of expiry of leave. 
 
On a plain reading of the foregoing provision, an employee in the 
position of Ms. Braggan is, in the event of the abolition of her 
position, entitled to displace a junior employee.  The notice to be 
given by the employee is plainly within five calendar days of the 
date her position is abolished and the actual exercise of seniority 
by filling the position to which the displacement occurred is, in 
turn within five days of the date of notification.  Those conditions 
plainly were not, and could not be, satisfied by the manner in which 



Ms. Braggan was placed in the position formerly held by Mr. 
Whittaker.  She cannot be said to have excercised her senioritv on 
August 1, 1986 or within five days of that date since neither Mr. 
Whittaker nor any other employee junior to Ms. Braggan occupied that 
position at the time.  While it appears that the Company and the 
Union have evolved a practice of allowing an employee whose position 
is abolished to give early written notification of his or her 
intention to displace a junior employee, a practice which plainly 
advantages both parties, that is an administrative expedient whose 
operation cannot extend or abrogate the substantive rights 
ofemployees clearly articulated within the Collective Agreement.  In 
all of the circumstances, therefore, the Company was not entitled to 
consider the position as having been claimed by Ms. Braggan by the 
excercise of her seniority. 
 
For these reasons the grievance must be allowed, but only in part. 
The Union seeks an order of compensation for the benefit of two 
employees said to have been affected by the violation of the 
Collective Agreement.  The assertion of the Company, however, not 
challenged by the Union, is that by virtue of her seniority, on 
August 1, 1986, Ms. Braggan would have nevertheless successfully 
bumped into the position in question.  In these circumstances the 
Arbitrator must agree with the Company that there is no basis for an 
order for compensation, and the recovery of the Union must be limited 
to a declaration.  For these reasons the Arbitrator declares that the 
Company violated Article 23.1 by failing to bulletin the vacant 
position of Division Clerk, Smith Falls from the date of the 
departure of Mr. Whittaker to December 1, 1986. 
 
 
 
 
 
 
                                                ARBITRATOR 

 


