
               CANADIAN RAILWAY OFFICE OF ARBITRATION 
 
                           CASE NO.   1652 
 
              Heard at Montreal Tuesday, June 9th, 1987 
 
                             Concerning 
 
                  CANADIAN NATIONAL RAILWAY COMPANY 
 
                                 and 
 
           THE BROTHERHOOD OF MAINTENANCE OF WAY EMPLOYEES 
 
 
                               EX PARTE 
 
DISPUTE: 
 
Appeal against B&S lay-off notices on the B.C. Seniority Territory 
effective 09 October, 1985. 
 
 
BROTHERHOOD'S STATEMENT OF ISSUE: 
 
The Brotherhood contends that the Company violated Article 17.2 of 
Wage Agreement 10.1 when on 30 September, 1985, as a result of a 
reduction of staff, senior employees were given lay-off notices 
pursuant to Article 4 of Wage Agreement 10.9. 
 
The Brotherhood requests that the employees affected be reimbursed 
any loss of salary, benefits or seniority rights as a consequence. 
 
The Company disagrees with the Brotherhood's contention. 
 
 
FOR THE BROTHERHOOD: 
 
 
(SGD.)  G. SCHNEIDER 
System Federation General Chairman 
 
 
There appeared on behalf of the Company: 
 
  T.D. Ferens     - Manager, Labour Relations, Montreal 
  M. Vaillancourt - Engineering Coordinator, Montreal 
 
And on behalf of the Brotherhood: 
 
  G. Schneider    - System Federation General Chairman, Winnipeg 
  M. Gottheil     - Assistant to the Vice-President, Ottawa 
 
 
                       AWARD OF THE ARBITRATOR 
 
Tbe Brotherhood maintains that the Company violated Article 17.2 by 



laying off the grievors while retaining junior employees in its 
service.  Article 17.2 of Collective Agreement 10.1 provides as 
follows: 
 
            17.2  In the event of reduction of staff, senior 
            qualified employees will be retained. Employees 
            laid off, or displaced, will, if qualified, have 
            the right to exercise their seniority on their 
            seniority territory. 
 
There can be no doubt that what occurred was a reduction in staff, 
whether it be characterized as a lay-off or an abolition of 
positions.  The Arbitrator has considerable difficulty with the 
interpretation of Article 17.2 advanced by the Union.  If the parties 
had intended that junior employees must be given notice of lay-off in 
advance of any senior employees, they could have so provided in 
express terms.  They did not, however.  The two sentences of Article 
17.2 must be read together.  The overall intention expressed by the 
Article is that when staff reductions are implemented senior 
qualified employees can retain their job security by exercising their 
seniority. 
 
In a complex enterprise operating in a number of geographic 
locations, with numerous job classifications and functons it would be 
virtually impossible to implement a lay-off rationally if lay-off 
notices could only be provided to the most junior employees, 
regardless of their location or classification.  Article 17.2 gives 
the Company the flexibility to identify those positions which can be 
made redundant, protecting the interests of senior employees whose 
positions may be eliminated by conferring bumping rights that can be 
exercised against more junior employees.  That interpretation is 
further underscored by the provisions of Article 4.1 and 4.2 of the 
Collective Agreement which are as follows: 
 
           4.1 Except as otherwise provided in Articles 3.4 
           and 3.9, an employee, in the event of a reduction 
           in staff, unable to hold work in his own 
           classification or group on his seniority territory 
           shall, within fifteen days, if qualified, displace 
           a junior employee in the next lower classification 
           or group in which he has established seniority.  An 
           employee failing to exercise his seniority within 
           15 days, unless prevented by illness or other cause 
           for which bonafide leave of absence has been granted, 
           shall forfeit his seniority under this Agreement. 
 
           4.2 An employee, who is laid off on account of 
           reduction in staff, and who is unable, in the 
           exercise of seniority, to displace a junior employee 
           on his own seniority territory in accordance with 
           Article 4.1 may, within thirty (30) days, seniority 
           permitting: 
 
           (a) Displace the junior employee on the Region in 
               the same seniority group from which laid off. 
               An employee who elects to displace in accordance 
               with the foregoing shall carry to the seniority 



               territory to which he transfers only such 
               seniority as he held in the classification from 
               which he was laid off on his former seniority 
               territory. 
 
                                      or 
 
           (b) Elect to take layoff. 
 
           (c) An employee electing  to displace in accordance 
               with article 4.2 (a) shall, after displacing the 
               junior employee on the Region, retain his 
               seniority rights on his former seniority territory 
               in all classes or groups in which he had formerly 
               established seniority.  However, if he fails to 
               exercise such seniority at the first opportunity 
               to a position bulletined on his former seniority 
               territory where the work is of an expected 
               duration of ninety days or more, he will forfeit any 
               and all seniority dates held in such former classes 
               or groups.  Thereafter he will have the seniority 
               date he carried and seniority dates established on 
               the seniority territory to which he transferred. 
               An employee returning to his former seniority 
               territory shall relinquish all seniority dates 
               held on the seniority territory to which he had 
               transferred. 
 
               Copies of bulletins shall be furnished the 
               employees concerned. 
 
The Union asserts that Article 17.2 states that "senior qualified 
employees will be retained."  In an operative sense that is what the 
Article provides.  Through the bumping procedure senior employees are 
able to hold bargaining unit positions in preference to more junior 
employees.  It does not follow, however, that only the positions 
occupied by the most junior employees can be declared redundant.  If 
that were true, and for the sake of argument, all of the junior 
employees to be laid off were in one location, and no other employees 
were in that location, the Company would be entirely without service 
in that locality.  In the Arbitrator's view so rigid and unworkable a 
conclusion should not lightly be inferred, and could only be 
justified on the clearest of contractual language. 
 
In the instant case the Arbitrator can find no Collective Agreement 
provision which has been violated.  For these reasons the grievance 
must be dismissed. 
 
                                  MICHEL G. PICHER 
                                    ARBITRATOR 

 


