
               CANADIAN RAILWAY OFFICE OF ARBITRATION 
 
                            CASE NO. 1654 
 
               Heard at Montreal Tuesday, June 9, 1987 
 
                             Concerning 
 
             ONTARIO NORTHLAND TRANSPORTATION COMMISSION 
 
                                 And 
 
             BROTHERHOOD OF MAINTENANCE OF WAY EMPLOYEES 
 
 
DISPUTE: 
 
Claim by eighteen (18) employees of Gang No.  91 for two (2) hours' 
pay while travelling from Coleman, Ontario to Matheson, Ontario on 
October 1, 1986 on orders of the Company. 
 
 
JOINT STATEMENT OF ISSUE: 
 
On October 1, 1986 from 0700 to 0800 hours, eighteen (18) employees 
of Gang No.  91 prepared boarding cars for moving at Coleman and then 
travelled in the boarding cars by freight train to Matheson, Ontario 
from 0800 to 1700 hours, an elapsed time in total of some 10 hours. 
 
As the employees were only paid for eight (8) hours, it is the 
contention of the Organization that in accordance with Agreement 7.1, 
Section 11.2, Clause (a), the Company pay each of the eighteen (18) 
members of Gang No.  91 an additional two (2) hours pay. 
 
The Company has denied the Union's contention. 
 
 
FOR THE BROTHERHOOD:                 FOR THE COMPANY: 
 
 
(SGD.)  G. SCHNEIDER                 (SGD.)  P.A. DYMENT 
System FederatIon                    General Manager 
General Chairman 
 
 
There appeared on behalf of the Company: 
 
  A. Rotondo    - Manager Labour Relations, North Bay 
  G.A. Payne    - Chief Engineer, North Bay 
 
And on behalf of the Brotherhood: 
 
  G. Schneider  - System Federation General Chairman, Winnipeg 
  M. Gottheil   - Assistant to the Vice-President, Ottawa 
 
 
                       AWARD OF THE ARBITRATOR 



 
The entitlement to payment for time travelling is governed by Article 
11.2 of the Collective Agreement which provides as follows: 
 
       11.2 Employees will be paid for time travelling in boarding 
            and sleeping cars, on order of the Company under the 
            following conditions only: 
 
                  (a)   during regular working hours, or 
 
                  (b)   between 12:01 a.m. and 6:00 a.m. 
                        provided the employees concerned 
                        have to work that day, or 
 
                  (c)   between 6:00 a.m. and 10:00 p.m. on 
                        a regularly assigned rest day or on a 
                        general holiday. 
 
                  Payment under the foregoing conditions shall be 
                  at straight time. 
 
The Collective Agreement contains no definition of "regular working 
hours".  It does, however, contemplate a 5 day work week of 8 hour 
days.  In this regard the following provisions of the Collective 
Agreement are instructive: 
 
              4.1 The work week for all employees covered by 
              this agreement, unless otherwise excepted herein 
              shall be forty hours consisting of five days of 
              eight hours each, with two consecutive rest days 
              in each seven, subject to the following modifications: 
              the work weeks may be staggered in accordance with 
              the Railways' operational requirements.  This clause 
              shall not be construed to create a guarantee of any 
              number of hours or days of work not provided for 
              elsewhere in this agreement.  (See Clause 8.6 for 
              definition of work week.) 
 
              2.1 Eight consecutive hours, exclusive of meal period 
              (which shall be one hour unless otherwise mutually 
              arranged) shall, except as otherwise provided, 
              constitute a day's work. 
 
              NOTE:  See Understanding No. 1 
 
              2.2 Regular day shifts shall start at or between 6:00 
              a.m. and 8:00 a.m. 
 
              2.3 Notwithstanding the provisions of Clause 2.2, 
              the starting time for employees not living in 
              boarding cars or other mobile units may be 
              established or changed to meet the requirements of 
              the service.  When the starting time is to be 
              changed, forty-eight hours' advance notice will be 
              given to the employees affected and, where 
              practicable, the notice will be posted promptly in a 
              place accessible to such employees.  The appropriate 



              Local and Area Chairman shall be advised of any 
              change in starting time. 
 
              2.4 Notwithstanding the provisions of Clause 2.2, 
              the starting time for employees living in boarding 
              cars or other mobile units, or for employees who 
              would ordinarily be accommodated in boarding cars 
              or other mobile units, may be established or changed 
              to meet the requirements of the service.  When the 
              starting time is to be changed, as much advance 
              notice as possible, but not later than at the 
              completion of the previous tour of duty, shall be 
              given the employees affected and, where practicable, 
              the notice will be posted promptly in a place 
              accessible to such employees, the appropriate Local 
              and Area Chairman shall be advised of any change in 
              starting time. 
 
It does not appear disputed that what transpired on October 1, 1986, 
was exceptional, insofar as the working hours of the crew were 
concerned.  The crew had been working a regular shift from 0800 to 
1700.  Pursuant to Article 2.4 of the Collective Agreement, on 
September 30, 1986, the gang was informed that the starting time for 
the next day was changed to 0700 hours.  As a result the gang worked 
from 0700 hours to 0800 hours and travelled between 0800 hours and 
1700 hours.  (Although the time of arrival was slightly in advance of 
1700 hours, the Company accepts that time for the purpose of this 
grievance).  It appears to the Arbitrator that during the week in 
question the "regular working hours" of the gang were between 0800 
and 1700 hours.  In that sense the extra hour worked between 0700 and 
0800 on October lst was irregular and the time spent travelling fell 
during the gang's regular working hours.  In other words, their 
travelling time fell within the purview of Article 11.2 (a). 
 
The Arbitrator has greater difficulty, however, with the submission 
of the Union that the lunch hour should be paid.  It is common ground 
that the employees were travelling and not performing work during all 
of the hours between 0800 and 1700 on the day in question.  Box 
lunches were provided to them although, for obvious reasons, they did 
not take a defined one hour break from their work since no work was 
being performed.  In these circumstances the regular lunch hour of 
the gang, which is between 1200 and 1300 hours, cannot be said to 
fall during "regular working hours".  That is particularly true in 
light of the provision of Article 2.1 which expressly excludes the 
meal period from the definition of a day's work.  In these 
circumstances, therefore, the employees' claim for one hour in 
respect of the lunch period cannot be sustained. 
 
For the reasons advanced above, however, the Arbitrator must conclude 
that the gang did spend eight hours, which would otherwise have been 
regular working hours, between 0800 and 1700 hours on October 1, 1986 
travelling in boarding and sleeping cars on orders of the Company 
within the meaning of Article 11.2 of the Collective Agreement.  They 
were therefore entitled to 8 hours pay in respect of that time, in 
addition to a further hour's pay for the work performed between 0700 
and 0800 hours earlier that day.  For these reasons the grievance is 
allowed in part.  The Company is hereby ordered to pay one hour at 



straight time to each of the 18 employees of gang 91 in respect of 
their service on October 1, 1986.  I retain jurisdiction in the event 
of any dispute between the parties respecting the interpretation or 
implementation of this award. 
 
 
 
                                  MICHEL G. PICHER 
                                  ARBITRATOR 

 


