
              CANADIAN RAILWAY OFFICE OF ARBITRATION 
 
                            CASE NO. 1695 
 
             Heard at Montreal, Tuesday, October 13, 1987 
 
                              Concerning 
 
                        VIA RAIL CANADA INC., 
 
                                  And 
 
                  CANADIAN BROTHERHOOD OF RAILWAY, 
                    TRANSPORT AND GENERAL WORKERS 
 
DISPUTE: 
 
Mr. K. Shaw and Mrs. J. Leese, who were allegedly improperly 
displaced contrary to Article 11.9 of Collective Agreement No. 1. 
 
JOINT STATEMENT OF ISSUE: 
 
As a result of an organization review the non-bargaining unit 
positions of Mr. Sommise and Mr. Zamaitis were abolished at Sarnia 
and London respectively.  The employees were released from their 
excepted positions and exercised their seniority rights in accordance 
with Article 11.9 of the Agreement. 
 
It is the Brotherhood's contention that Messrs.  Sommise and Zamaitis 
should not have been allowed to displace back into the bargaining 
unit ranks, because they were released from their excepted positions 
at their own request by virtue of not accepting another excepted 
position in another location. 
 
The Corporation maintains that the fact that other excepted positions 
may have been available to them in Toronto does not negate their 
right to exercise their seniority at their home locations under 
Article 11.9 of the Agreement. 
 
 
FOR THE BROTHERHOOD:                FOR THE CORPORATION: 
 
(SGD.) T. McGRATH                  (SGD.) A. D. ANDREW 
National Vice-President            Director, Labour Relations 
 
 
 
There appeared on behalf of the Company: 
 
    M. St-Jules         - Manager, Labour Relations, Montreal 
    R. Klimczak         - Manager, Human Resource, VIA, Ontario 
    C. Pollock          - Officer, Labour Relations, Montreal 
    W. Wilson           - Observer 
 
And on behalf of the Brotherhood: 
    T. N. Stol          - Regional Vice-President, Toronto 
 



 
 
                      AWARD OF THE ARBITRATOR 
 
 
The rights of the Brotherhood must depend on the meaning Article 11.9 
of the Collective Agreement which provides as follows: 
 
              11.9   The name of an employee who has 
              been or is transferred from a position 
              covered by this Agreement to an official 
              or excepted position within the 
              Corporation, or its subsidiaries, prior to 
              December 29, 1978, will be continued on 
              the seniority list for the group from 
              which transferred and shall continue to 
              accumulate seniority while so employed. 
 
              An employee who is promoted on or after 
              December 29, 1978 to a permanent 
              non-schedule, official or excluded 
              position with the Corporation or its 
              subsidiaries, shall continue to accumulate 
              seniority on the seniority list from which 
              promoted for a period of 2 consecutive 
              years.  Following this two-year period in 
              such capacity, such employee shall no 
              longer accumulate seniority but shall 
              retain the seniority rights already 
              accumulated up to the date of his or her 
              promotion. 
 
              An employee who is promoted on or after 
              December 29, 1978 to a permanent 
              non-schedule, official or excluded 
              position with the Corporation, or its 
              subsidiaries, shall forfeit all seniority 
              rights under this Agreement when he has 
              been in such capacity for a period of five 
              consecutive years. 
 
              When an employee, who has not forfeited 
              his seniority under the above provisions, 
              is released from such excepted employment, 
              except at his own request or as provided 
              in Article 12.19, he may exercise his 
              seniority rights to any position in his 
              seniority group which he is qualified to 
              fill.  He must make his choice of a 
              position, in writing, within ten calendar 
              days from the date of release from 
              excepted employment and commence work on 
              such position within 30 calendar days from 
              the date of release from excepted 
              employment.  Failing this, he shall 
              forfeit his seniority and his name shall 
              be removed from the seniority list. 



 
              NOTE:    When an employee is temporarily 
                       promoted to an excepted position 
                       for less than 90 days, his 
                       position will be filled in 
                       accordance with Article 12.6. 
                       When released from the excepted 
                       position he must return to his 
                       regular assignment. 
 
 
                                     (emphasis added) 
 
 
It is common ground that the non-bargaining unit positions of Mr. 
Sommise and Mr. Zamaitis were abolished.  They then had three 
choices:  move to another non-bargaining unit position in Toronto, 
return to the bargaining unit or leave the employment of the 
Corporation.  They chose to bump back into the bargaining unit, and 
the issue is whether they were permitted to do so under the terms of 
Article 11.9. 
 
The union submits that there is a distinction between an excluded 
position and excepted employment, within the meaning of the Article, 
and that it is only when they are forced out of employment in any 
excluded position that employees are entitled to exercise their 
seniority rights to return to the bargaining unit.  In other words, 
it is argued, because non-bargaining unit jobs were available in 
Toronto, the employees could not exercise their seniority to return 
to the bargaining unit. 
 
The Arbitrator has substantial difficulty with that submission. 
Article 11.9 speaks consistently of an "excepted position" and 
"excluded position" through the first three paragraphs of its text. 
The fourth paragraph then makes reference to an employee "released 
from such excepted employment".  In this context, both grammatically 
and reasonably, it appears to the Arbitrator that the reference is to 
the excluded position held by the employee.  In other words, when an 
employee holding an excluded position is released from that job, his 
or her rights under Article 11.9 then obtain. 
 
It is also clear that the phrase "except at his own request" refers 
to the release from the non-bargaining unit position, and not to the 
election to return to the bargaining unit.  That is plain from the 
reference to Article 12.19 which describes a circumstance in which an 
employee is removed from his or her regular position as a result of a 
disciplinary measure.  In other words, if the two excluded employees 
had left their positions either because they so requested or they 
were disciplined out of them, they could not exercise their seniority 
rights as provided in Article 11.9 of the Collective Agreement.  In 
the instant case it is clear that neither Mr. Sommise nor Mr. 
Zamaitis was ousted from his non-bargaining unit position as a result 
of his own choice, or by the operation of discipline.  In these 
circumstances there has been no violation of the Collective Agreement 
and the grievance cannot succeed. 
 
 



 
 
 
 
 
 
 
 
 
                                 MICHEL G. PICHER 
                                 ARBITRATOR 

 


